V-ati gandit vreodata ca primavara, anotimp al renasterii, poate insemna pentru unii dintre noi si un sezon al suferintei, constante si chinuitoare? Vorbim despre primavara ca anotimp al debutului alergiilor sezoniere - rinita, conjunctivita si uneori astmul.
Ce sunt alergenii?
Sistemul nostru imunitar este „tanar si nelinistit”- poate suntem castigatori in lupta cu bacteriile, parazitii si anumiti virusi, dar la orizont se prefigureaza alti inamici, alergenii. Cine sunt acestia? De regula, sunt proteine purtate de aer sau vehiculate de alimente, medicamente, produse cosmetice sau de curatenie. Sistemul nostru imunitar nu ne apara doar de adevaratii inamici, ci uneori, intocmai ca noi, oamenii, "vede” inamici acolo unde pana acum 5 minute erau doar prieteni si isi indreapta atentia si arsenalul de lupta inspre ei.
Astfel se naste si conflictul intre granulele de polen si sistemul imunitar, reprezentat de mai multe tipuri de celule, rezidente in mucoasa tinta sau venite de la distanta si anticorpi. Rezultatul acestui conflict este o inflamatie localizata sau extinsa a mucoaselor ce vin in contact, ca filtru primar sau secundar, cu granulele de polen.
Cel mai corect se poate vorbi despre o boala alergica de cai aeriene si nu doar strict de rinita sau conjunctivita alergica si aceasta din 2 motive:
- Interconexiunea anatomica si functionala intre nas, sinusuri, ochi, faringe si bronsii determina ca mai devreme sau mai tarziu, aceste organe sa raspunda ca un tot unitar.
- Produsii de inflamatie rezultati din urma conflictului polen-sistem imunitar nu raman cantonati intr-un singur organ. Prin intermediul fluxului de sange, calatoresc la distanta de locul conflictului si astfel inflamatia se raspandeste „in pata de ulei”.
Cum se manifesta alergia
Caracteristic, aceste simptome apar la nivelul organelor poarta de intrare a polenului in organism. Un acronim util pentru a retine mai usor semnele si simptomele de alergie este urmatorul:
Stranut in salve
Inflamatia - inrosirea mucoaselor de la nivelul nasului si a ochilor
Rinoree - secretie nasala apoasa, abundenta
Obstructie nasala - nas infundat
Prurit - senzatia de mancarime la nivelul nasului, fetei si al ochilor. Poate apare si in gat si urechi si este simptomul cel mai tipic de alergie.
Uneori, mai ales in cazul alergiilor vechi, netratate corespunzator sau in cazul unor alergeni foarte agresivi –de exemplu, polenurile Artemisia si Ambrozia, la care tara noastra, alaturi de Bulgaria, detine recordul european de raspandire - apar inclusiv manifestari de astm:
- Tuse
- Greutate in respiratie, in special in a da aerul afara din piept
- Wheezing - suierat sau harait ce se aude la respiratie
- Senzatia de opresiune toracica
Calendarul de polen
Manifestarile de alergie sunt cele mai „vehemente” afara, in parc si la „iarba verde” si mult mai atenuate, chiar absente, departe de expunerea la alergeni, in locuinte. Si, cel mai evident, apar strict in anumite saptamani sau luni ale anului, incepand cu februarie si terminand cu septembrie, cel tarziu octombrie-intervalul depinzand de factorii climaterici, precum expunerea la soare, caldura, vantul sau ploile din acea perioada a anului.
In majoritatea tarilor europene exista calendare de polen si la buletinul meteo se prezinta concentratiile diverselor specii de polen, informatii deosebit de folositoare pentru polinozici, adica persoanele cu alergii la polen. Numarul acestora este in continua crestere, de la un an la altul, afectand aproape 20-30% din populatie.
NU lasa alergia sa-ti controleze viata!
Chestionarele de calitate a vietii pacientilor au aratat ca rinita alergica perturba viata pacientului si a familiei sale la fel de mult ca diabetul zaharat! Uimitor, nu-i asa, ca o „mica raceala”, cum este gresit catalogata initial si uneori o lunga perioada de timp, sa perturbe la fel de mult existenta ca si o boala severa, cum este diabetul. Manifestarile de alergie afecteaza odihna, calitatea somnului, atentia, capacitatea de a munci si de a invata, precum si viata personala si sociala atat a pacientului, cat si a familiei sale. La asta se adauga cheltuieli mari din bugetul personal, al familiei si al societatii.
In 2012, in USA rinita alergica afecta 18 milioane de adulti si 7 milioane de copii, ceea ce reprezinta o cifra mai mare decat cea a populatiei Romaniei.
Cum se trateaza alergiile?
Exista doua tipuri de tratament:
Tratamentul simptomatic: controleaza boala, nu o vindeca
Este tratamentul care controleaza boala, atata timp cat il urmam, iar cand il intrerupem, dupa cateva zile reapar manifestarile de alergie.
Medicamentele simptomatice sunt:
- Antihistaminicele/antialergicele orale sau topice oculare sau nazale (care se aplica local, in nas sau ochi)
- Medicamente anti-inflamatorii, care sunt de doua tipuri:
- Noncortizonice - montelukast (substanta activa) care se administreaza oral
- Cortizonice - spray-uri care se dreseaza organelor tinta, nas si plamani, pentru ca efectul benefic anti-inflamator sa nu fie insotit si de reactii adverse, sistemice si la nivelul altor organe decat cele afectate de alergie si vizate de medicatie.
Tratamentul etiologic: se adreseaza cauzei si nu efectelor
- Vaccinarea sau desensibilizarea specifica alopata. Exista o gama variata de vaccinuri injectabile si sublinguale, pastile si picaturi, standardizate si inalt purificate, acreditate in UE. Aceste vaccinuri ne „reinvata lectia tolerantei”, sistemul nostru imunitar avand nevoie sa fie „invatat” 3-5 ani in acest sens. Eficienta vaccinarii este dovedita ca urmare a multor ani de studii si folosire in UE si in tara noastra.
- Vaccinarea sau desensibilizarea specifica homeopata
- Terapia biologica cu anticorpi anti IgE: este o terapie revolutionara care se adreseaza in special persoanelor alergice care au o predispozitie genetica pentru boli alergice, denumita atopie. Aceasta terapie inalt eficienta este si extrem de costisitoare si nerambursabila de catre asigurarile medicale in Romania, ca de altfel si vaccinarea sau desensibilizarea specifica.
Masurile adjuvante folositoare in alergia la polen sunt:
- Folosirea de purificatoare de aer, cu sau fara sistem de ionizare a aerului
- Filtrele HEPA montate la instalatiile de aer conditionat din locuinte si masini. Atentie: trebuie curatate periodic si inlocuite la un numar de ani, conform specificatiilor producatorului
- Inlaturarea cat de des este posibil a alergenului depus prin spalarea cu apa a fetei si spalaturi nazale cu apa de mare sau ser fiziologic („dusuri saline”)
- Purtarea ochelarilor de soare in scop de protectie a ochilor impotriva polenului