Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Infertilitatea: diagnostic

Infertilitatea: diagnostic

Inainte de investigatiile pentru infertilitate, medicul va incerca sa inteleaga o serie de aspecte privind obiceiurile sexuale ale cuplului si va face recomandari in baza acestora. In cazul unor cupluri infertile, nu exista o cauza cunoscuta (infertilitate de cauza necunoscuta/inexplicabila).

Evaluarea infertilitatii poate fi costisitoare si uneori implica efectuarea unor proceduri inconfortabile, fara ca, in final, sa existe garantia – dupa toate investigatiile si consilierea – ca ramai insarcinata.

Investigatii pentru barbati

Fertilitatea masculina inseamna ca testiculele produc suficienta sperma sanatoasa si ca sperma care este ejaculata in mod efectiv in vaginul femeii ajunge la ovul. Investigatiile pentru depistarea infertilitatii masculine incearca sa stabileasca daca aceste procese sunt deficitare.

O prima investigatie este examenul clinic (examenul andrologic), care include examinarea organelor genitale. Investigatiile specifice privind fertilitatea masculine pot sa includa:

  • Analiza spermei (spermograma). Medicul poate solicita una sau mai multe mostre de sperma. Sperma este de obicei obtinuta in urma masturbarii sau a contactului sexual intrerupt si ejacularea spermei intr-un recipient curat. Sperma este ulterior analizata in laborator. In unele cazuri (ejaculare retrograda), sperma poate fi testata in urina.
  • Testarea hormonala. Ti se recolteaza sange pentru a ti se determina nivelul testosteronului si al altor hormoni masculini.
  • Testarea genetica. Poate fi efectuata pentru a stabili daca exista o cauza genetica a infertilitatii.
  • Biopsie testiculara. In anumite cazuri, biopsia testiculara poate fi efectuata pentru a identifica aspectele anormale care contribuie la infertilitate si pentru a recupera sperma pentru a o folosi in tehnicile de reproducere asistata, precum FIV.
  • Investigatii imagistice. In anumite cazuri, pot fi efectuate investigatii precum RMN, scanarea densitatii osoase, ecografie transrectala sau scrotala ori vasografia (este o radiografie - test al vaselor deferente)
  • Alte investigatii speciale. In cazuri rare, pot fi efectuate alte teste pentru evaluarea calitatii spermei, precum analiza ADN dintr-o mostra de sperma.

Investigatii pentru femei

Fertilitatea in cazul femeilor inseamna ovare care elibereaza ovule sanatoase. Sistemul reproducator trebuie sa permita ovulului sa ajunga in trompele uterine pentru a fi fecundat de spermatozoid. Ovulu fecundat trebuie sa ajunga in uter si sa se implanteze in mucoasa uterina. Investigatiile pentru infertilitate feminina incearca sa stabileaza daca aceste procese sunt deficitare. O prima investigatie este examenul clinic, care include examinarea ginecologica regulata. Investigatiile specifice pentru fertilitate pot include:

  • Testarea ovulatiei. Aceasta analiza de sange masoara nivelurile hormonale pentru a stabili daca ovulezi.
  • Sonohisterosalpingografia cu contrast (HyCoSy) sau Histerosalpingografia (HSG), examinari care pot furniza detalii despre permeabilitatea trompelor uterine cat si despre cavitatea uterine.
  • Testarea rezervei ovariene. Aceasta investigatie contribuie la stabilirea cantitatii ovulelor disponibile pentru ovulatie. Testul este initiat de obicei prin testarea hormonala la inceputul ciclului menstrual.
  • Alte teste hormonale. Acestea includ analiza nivelurilor hormonilor ovulatori, precum si a celor pituitari, care controleaza procesele reproductive.
  • Investigatii imagistice. Ecografia pelvina urmareste depistarea diferitelor afectiuni ale uterului ai ale anexelor.

Dupa caz, rareori testarea poate include:

  • Histeroscopie. In baza simptomelor pe care le ai, medicul poate efectua o histeroscopie pentru a depista boli ale uterului In cadrul histeroscopiei, medicul introduce un dispozitiv subtire, prevazut cu o camera optica in interiorul colului uterin catre uter pentru a observa eventualele anormalitati.
  • Laparoscopie. Aceasta interventie chirurgicala minim-invaziva implica crearea unei incizii mici sub buric si introducerea unui dispozitiv optic subtire pentru a examina trompele uterine, ovarele si uterul. Prin laparoscopie pot fi identificate endometrioza, cicatricile, blocajele sau alte probleme ale trompelor uterine, precum si ale ovarelor sau uterului.
  • Testarea genetica. Aceasta stabileste daca exista un defect genetic care determina infertilitatea.

Nu toate investigatiile trebuie realizate. Medicul va decide care dintre acestea si cand anume este nevoie sa le efectuezi.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

Consultant: Dr. Bechir Melihan, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata