Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dispareunia - cand sexul e mai mult durere decat placere

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Dispareunia
Dispareunia este denumirea medicala pentru actul sexual dureros si reprezinta durerea genitala persistenta sau recurenta care apare chiar inainte, in timpul sau dupa actul sexual. Actul sexual dureros poate aparea dintr-o varietate de cauze, de la cele organice la cele psihologice.

Sexul nu ar trebui sa doara! Multe femei (aproape 3 din 4 femei) pot avea insa relatii sexuale dureroase la un moment dat in viata lor. Pentru unele femei, durerea este doar o problema temporara; pentru altele, este o problema pe termen lung. Este important sa discuti cu medicul tau ginecolog daca ai relatii sexuale dureroase, chiar daca nu ai durere de fiecare data. Nu exista o perioada minima de timp in care ar trebui sa ai disconfort in timpul actului sexual inainte de a discuta despre asta.
 
Din pacate, unele femei nu vor vorbi niciodata despre aceasta suferinta, fie din jena, fie deoarece cred ca problema lor a fost neluata in seama sau insuficient investigata anterior.

Este important sa apelezi la un medic ginecolog in care sa ai incredere. Acesta va diagnostica si trata problema de baza, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra vietii tale sexuale, intimitatii relationale, imaginii corporale si stimei de sine. Netratata, dispareunia poate progresa si deveni o problema mai complexa, putand duce la scaderea placerii sexuale si la teama de a mai face sex. De aceea, diagnosticul si tratamentul prompt sunt importante.

Tipuri de dispareunie (sex dureros)

Exista 2 tipuri de dispareunie:

  • Dispareunia de penetrare: durerea este experimentata la penetrarea initiala sau la incercarea de penetrare a vaginului (durere de penetrare sau superficiala).
  • Dispareunia profunda: durerea apare doar in momentul  impingerii profunde a penisului in vagin (durere profunda) si se poate accentua in anumite pozitii.

Cauzele sexului dureros

Dispareunia se poate datora unor cauze fizice sau psihologice sau ambelor. Localizarea durerii ajuta la identificarea cauzei specifice.

Atunci cand durerea este perceputa la inceputul intrarii penisului in vagin (dispareunia de penetrare), poate fi cauzata de o serie de conditii medicale sau afectiuni, ca de exemplu:

Nu s-a obtinut o lubrifiere suficienta (uscaciune vaginala)

  • Frecvent, cauza este un preludiu insuficient. In timpul excitarii sexuale, glandele de la intrarea in vagin secreta mucus care sa permita penetrarea cu usurinta a penisului.
  • Perioadele de fluctuatie hormonala extrema, cum ar fi sarcina, alaptarea si menopauza, pot contribui la aparitia unui disconfort in zona din afara vaginului si la nivelul peretilor vaginali. Tratamentul va depinde de cauza modificarilor hormonale. Utilizarea unui lubrifiant in timpul sexului sau a unei creme vaginale hidratante este utila.
  • Anumite medicamente sunt cunoscute pentru a afecta dorinta sexuala si excitatia sexuala, si pot, de asemenea, sa scada lubrifierea vaginului. Exemple sunt: medicamente antidepresive, pentru hipertensiunea arteriala, antihistaminice si anumite pilule contraceptive. Spune-i medicului ce tip de medicamente iei.

Rani genitale

  • Pot fi cauzate de chirurgia pelvina anterioara sau de epiziotomie, o incizie efectuata in timpul nasterii pentru a mari canalul de nastere la nivelul perineului (zona dintre deschiderea vaginului si anus) si a peretelui vaginal posterior.

Infectie, inflamatie sau leziuni ale pielii in zona genitala

  • Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea, precum si infectiile vaginale, cum ar fi candidoza vaginala si vaginita bacteriana, pot provoca durere in timpul actului sexual. Medicul ginecolog poate stabili pe baza examenului fizic si a analizelor din secretia vaginala un diagnostic precis si poate recomanda tratamentul adecvat.
  • Dermatita de contact (iritatia pielii la sapunurile si gelurile parfumate sau lubrefianti), lichenul plan si lichenul scleros, psoriazisul vulvar sau alte probleme ale pielii din zona genitala pot fi, de asemenea, o cauza pentru dispareunia de penetrare.

Vulvodinia

Este o tulburare de durere care afecteaza vulva (zona genitala externa feminina) care devine dureroasa si extrem de sensibila la presiune si atingere. Vulvodinia este durerea care dureaza 3 luni sau mai mult si nu este cauzata de o infectie, boli de piele sau alta afectiune. Vulvodinia poate cauza durere la incercarea de penetrare a penisului in vagin.

Vulvodinia este descrisa cel mai frecvent ca arsura, usturime, iritatie sau durere „in carne vie”. De asemenea, poate fi resimtita sub forma de pulsatii. Intreaga vulva poate fi dureroasa sau durerea poate fi centrata intr-o anumita zona, cum ar fi vestibulul (zona din jurul deschiderii vaginului). Cand durerea este limitata la vestibul, este cunoscuta sub numele vestibulodinie. Durea poate sa apara spontan sau numai atunci cand zona este atinsa. Introducerea unui tampon vaginal, sexul, purtarea de lenjerie intima, blugii stramti sau chiar simplul contact cu hartia igienica pot fi declansatoare de durere pentru unele femei.

Cauzele sunt incerte, dar pot implica nervii din zona vulvei, care devin mult mai sensibili decat in mod normal, precum si modul in care creierul comunica cu acesti nervi.

Deoarece simptomele pot fi de lunga durata, vulvodinia poate cauza frustrare, despresie, tulburari de somn, imagine de sine negativa si frica de a avea un act sexual dureros, cu impact asupra relatiei cu partenerul.

Exista o varietate de tratamente disponibile pentru vulvodinie, inclusiv masuri de autoingrijire si de regula este nevoie de o combinatie de tratamente. In unele cazuri, pot fi necesare medicamente, terapie fizica la nivelul muschilor planseului pelvin, terapie cognitiv-comportamentala sau interventii chirurgicale.

Vaginism

Vaginismul este o afectiune mai frecventa la femeile mai tinere in care muschii din jurul deschiderii vaginale se contracta  (se strang) involuntar si fac penetrarea dificila sau imposibila. Poate fi rezultatul unei disfunctii a muschilor planseului pelvin sau al unor probleme psihosociale, cum ar fi antecedentele de abuz sexual. Femeile cu vaginism au, de asemenea, disconfort la introducerea in vagin a tampoanelor sau la examenul pelvin efectuat de medicul ginecolog.

Malformatii congenitale

Malformatiile congenitale genitale sunt o cauza mai rara de dispareunie. Absenta unui vagin complet format (agenezie vaginala) sau dezvoltarea unei membrane care blocheaza deschiderea vaginala (himen neperforat) pot cauza dispareunie de penetrare.

Cauzele durerii la penetrarea profunda (dispareunia profunda) pot fi:

Anumite boli sau conditii medicale

Exemple sunt:

  • Fibrom uterin
  • Endometrioza
  • Boala inflamatorie pelvina
  • Chisturi ovariene
  • Uter retrovers (uter inclinat inapoi)
  • Aderente pelvine, ca urmare a unei interventii chirurgicale anterioare
  • Disfunctia planseului pelvin
  • Prolaps uterin
  • Cistita
  • Sindromul intestinului iritabil
  • Hemoroizi
  • Afectiuni osteo-articulare, ca de exemplu scolioza, afectiuni ale coloanei vertebrale lombare sau ale soldului

Interventii chirurgicale sau tratamente medicale

  • Cicatrizarea dupa chirurgia pelvina, inclusiv dupa histerectomie
  • Tratamente medicale pentru cancerele genitale, cum ar fi radioterapia si chimioterapia

Unele cauze pot fi asociate atat cu dispareunia de intrare, cat si cu dispareunia profunda, cum ar fi uscaciunea vaginala (fie din cauza lipsei de excitatie sau a atrofiei vaginale) sau infectiile vaginale.

Factorii emotionali

Emotiile sunt profund interconectate cu activitatea sexuala, astfel incat acestea ar putea juca un rol in durerea din timpul actului sexual. Se poate crea un cerc vicios - durerea initiala poate duce la teama de durere recurenta, ceea ce face dificila relaxarea in timpul sexului, ceea ce poate duce la si mai multa durere. Ca urmare, este posibil sa incepi sa eviti sexul daca il asociezi cu durerea.

Exemple de factori emotionali sunt:

  • Starea ta de dispozitie. Emotii precum frica, vinovatia, rusinea, jena sau stinghereala legata de sex pot face dificila relaxarea. Cand nu te poti relaxa, excitatia este dificila si poate determina durere la penetrarea penisului. Stresul si oboseala iti pot afecta dorinta de a face sex.
  • Probleme de relatie. Problemele cu partenerul tau pot interfera cu raspunsul tau sexual. O problema comuna in relatie este nepotrivirea dintre parteneri in ceea ce priveste nivelul lor de dorinta pentru a face sex. Adesea, partenerul de sex masculin doreste sa faca mai mult sex decat partenerul sau de sex feminin sau unul din parteneri este cel care initiaza contactul sexual si celalalt cel care il evita. Ca oricare alta problema relationala, sexul si frecventa cu care acesta se intampla necesita intelegerea partenerului si negociere in cuplu. Cheia este cat de bine cuplul va negocia momentele in care unul dintre parteneri initiaza si celalalt refuza. Cuplurile trebuie sa vorbeasca sincer despre ceea ce este important pentru ei din punct de vedere sexual si sa incerce sa ajunga la un compromis pentru ca ambii sa-si satisfaca nevoile sexuale si de intimitate.
  • Partenerul tau. Daca partenerul tau are o problema sexuala, asta te poate face sa fii ingrijorata  in legatura cu sexul. Daca partenerul tau ia un medicament pentru disfunctia erectila, este posibil sa aiba orgasm intarziat, ceea ce poate duce la un act sexual lung si dureros.
  • Stres. Muschii planseului pelvin tind sa se contracte inadecvat ca raspuns la stresul din viata ta. Acest lucru poate contribui la durere in timpul actului sexual.
  • Tulburari mintale. Anxietatea si depresia pot contribui la un nivel scazut de dorinta sexuala si excitatie sexuala si la disconfort sau durere in timpul sexului.
  • Antecedente de abuz sexual. Nu toata femeile cu dispareunie au un istoric de abuz sexual, dar daca ai fost abuzata, asta poate avea un rol important.

Simptomele sexului dureros

Atunci cand actul sexual este dureros, poti simti:

  • Durere superficiala numai la penetrare (la inceputul patrunderii penisului in vagin)
  • Durere profunda in timpul impingerii (cand penetrarea penisului este completa)
  • Durere la orice tip de penetrare, inclusiv cand iti introduci intravaginal un tampon
  • Durere ca o arsura sau durere ascutita
  • Durere pulsatila, care dureaza cateva ore dupa actul sexual

Este posibil sa simtiti durere in vulva (zona genitala externa), in zona din jurul deschiderii vaginului (numita vestibul) sau in interiorul vaginului. Perineul (zona dintre vagin si anus) este un loc comun al durerii in timpul actului sexual. De asemenea, poti simti durere in partea inferioara a spatelui, regiunea pelvina, uter sau vezica urinara.

Diagnosticul sexului dureros

Evaluarea medicala pentru dispareunie are ca scop identificarea bolii cauzatoare si consta de obicei din:

Un istoric medical amanuntit

Medicul ginecolog iti va pune o serie de intrebari pentru a afla cauza. Nu lasa jena sa te impiedice sa raspunzi sincer. Aceste raspunsuri ii ofera medicului indicii despre motivul care determina durerea din timpul actului sexual in cazul tau.

Medicul iti poate pune urmatoarele intrebari:

  • De cat timp ai relatii sexuale dureroase?
  • Unde simti durerea?
  • Durerea apare de fiecare data cand faci sex sau doar in anumite situatii?
  • Durerea apare cu fiecare partener sexual si cu fiecare pozitie sexuala?
  • Cum este relatia cu partenerul tau?
  • Poti sa discuti deschis despre preocuparile tale sexuale cu partenerul tau?
  • Ce alte activitati nonsexuale iti provoaca durere?
  • Cat de mult te afecteaza problemele tale sexuale?
  • Ai senzatia de iritatie, mancarime sau arsuri vaginale?
  • Ai fost vreodata diagnosticata cu o afectiune ginecologica sau ai avut vreo interventie chirurgicala ginecologica?
  • Cate nasteri ai avut si cum au decurs ele?
  • Ce tratament faci in prezent, inclusiv cu vitamine sau alte suplimente pe care le iei?
  • Ce ai incercat pana acum pentru a reduce durerea din timpul sexului (ca de exemplu, un lubrifiant vaginal sau un preludiu prelungit)?

Un examen pelvin

Medicul ginecolog va verifica daca exista semne de iritatie a pielii, infectie sau probleme anatomice la nivel genital.

De asemenea, va incerca sa localizeze durerea prin aplicarea unei presiuni usoare asupra organelor genitale si a muschilor pelvini. Folosind un instrument numit specul pentru a separa peretii vaginali, medicul va inspecta vizual vaginul. Unele femei care au durere in timpul actului sexual pot avea, de asemenea, disconfort in timpul examenului pelvin. Daca este prea dureros, ii poti cere medicului sa opreasca examinarea.

Daca simptomele si examenul pelvin sugereaza o infectie, medicul poate preleva o proba din vagin sau colul uterin pentru a o trimite la laborator. O analiza de urina este un alt test posibil. Daca medicul suspecteaza alte cauze ale dispareuniei, cum ar fi, endometrioza, un chist ovarian sau un fibrom uterin, poate recomanda alte investigatii, ca de exemplu o ecografie pelvina.

Tratamentul sexului dureros

Deoarece dispareunia poate avea atat de multe cauze diferite, tratamentul va depinde de problema de baza. Sunt disponibile diferite optiuni de tratament pentru durerea din timpul actului sexual. Medicul ginecolog va recomanda cel mai adecvat tratament pentru tine in functie de cauza dispareuniei.

Este important sa intelegi ca gestionarea durerii din timpul sexului poate dura un anumit timp (cel putin 3 luni) si este foarte posibil ca aceasta sa nu se rezolve complet chiar si dupa terminarea tratamentului.

De asemenea, in tratarea actului sexual dureros, alaturi de medicul ginecolog, un rol important il pot avea terapeutul sexual, kinetoterapeutul si psihologul sau medicul psihiatru. Printr-un efort de echipa, rezultatele ingrijirii pacientei cu dispareunie pot fi imbunatatite semnificativ.

Medicamente

Medicamentele de tipul antibiotice sau antifungice sunt utilizate daca se suspecteaza o boala inflamatorie pelvina sau infectie vaginala.

Pentru multe femei aflate in perimenopauza, dispareunia este cauzata de lubrifierea vaginala inadecvata care rezulta din nivelurile scazute de estrogen si care determina uscaciunea si subtierea mucoasei vaginului (atrofie vaginala). Adesea, acest lucru poate fi tratat cu estrogen topic aplicat direct in vagin. Exemple de preparate de estrogeni vaginali sunt: ovule cu estrogen in doza mica, inele vaginale cu estrogen in doza mica, creme cu estrogen in doza mica.

De asemenea, in cazul dispareuniei moderate pana la severe la femeile la menopauza care au probleme cu lubrifierea vaginala si la care tratamentul cu estrogeni locali nu este adecvat, pot fi folosite 2 medicamente recent aprobate in acest sens:

  • Ospemifen - este un modulator selectiv al receptorilor estrogenici (MSRE) care actioneaza ca estrogenul pe mucoasa vaginala, fara insa sa aiba efecte estrogenice asupra altor tesuturi, ca de exemplu asupra sanilor.  
  • Prasterona (dehidroepiandrosteron vaginal) - sub forma de ovul pe care il introduci zilnic in interiorul vaginului.
  • Pacientele care fac astfel de tratamente pentru atrofia vaginala la menopauza trebuie monitorizate regulat (ca de exemplu, o data la 6 luni) de catre medicul ginecolog pentru posibilele reactii adverse, unele dintre ele serioase.

Daca anumite medicamente determina ca reactie adversa scaderea lubrifierii vaginului, medicul iti poate recomanda sa inlocuiesti acel medicament.

Terapia fizica

Terapia fizica este adesea utila pentru femeile cu dispareunie din cauza afectarii musculaturii pelviene sau a altor modificari fizice. Unii kinetoterapeuti sunt specializati in tratarea problemelor cauzate de muschii planseului pelvin, in timp ce altii au experienta cu problemele scheletice si de la nivelul coloanei vertebrale.

Exercitiile Kegel

Unele femei pot beneficia de exercitiile Kegel pentru intarirea muschilor planseului pelvin.

Exercitiile Kegel constau in urmarea a trei pasi:

  • Ridicarea planseului pelvian prin incordarea muschilor corespunzatori
  • Mentinerea planseului in pozitia obtinuta prin incordare
  • Relaxarea planseului

Desi acesti pasi pot parea usor de urmat la inceput, tehnica are nevoie de perfectionare in timp. Se recomanda sa se inceapa cu miscari scurte, repetitive si nu in numar mare. Apoi, treptat, frecventa cu care sunt efectuate si durata pot fi crescute.

Consiliere si terapie sexuala

Daca sexul este dureros de ceva timp, este posibil sa ai un raspuns emotional negativ la stimularea sexuala chiar si dupa tratament. Daca tu si partenerul tau ati evitat intimitatea din cauza actului sexual dureros, este posibil sa ai nevoie de ajutor pentru imbunatatirea comunicarii cu partenerul si restabilirea intimitatii sexuale. Discutia cu un terapeut sexual poate ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Terapia cognitiv-comportamentala poate fi, de asemenea, utila in schimbarea tiparelor si comportamentelor negative de gandire legate de sexualitate si intimitate.

Interventia chirurgicala

Pentru majoritatea femeilor, interventiile chirurgicale nu sunt necesare pentru a rezolva dispareunia si reprezinta ultima solutie, atunci cand toate optiunile conservatoare de tratament medical si comportamental au esuat.

Totusi, in anumite cazuri pot fi indicate. Anomaliile anatomice semnificative pot necesita interventii chirurgicale pentru a corecta problema de baza. In cazul femeilor cu endometrioza, aderente pelvine sau prolaps de organe pelvine, medicul ginecolog poate recomanda interventia chirurgicala minim-invaziva.

Ce altceva puteti face tu si partenerul tau care sa ajute la ameliorarea durerii din timpul actului sexual?

  • Foloseste un lubrifiant. Lubrifiantii solubili in apa sunt o alegere buna daca ai sensibilitate vaginala. Lubrifiantii pe baza de silicon dureaza mai mult si tind sa fie mai alunecosi decat lubrifiantii solubili in apa. Lubrifiantii se pot cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala. Exista o varietate de marci, incearca mai multe produse pana cand gasesti unul care iti place. Nu folosi vaselina, ulei pentru copii sau ulei mineral cand folosesti prezervativul. Acestea pot dizolva latexul si pot provoca ruperea prezervativelor, scazand eficienta metodei de contraceptie.
  • Ia masuri pentru ameliorarea durerii inainte de sex: goleste-ti vezica urinara, fa o baie calda sau ia un analgezic fara prescriptie medicala inainte de actul sexual.
  • Faceti-va timp pentru sex. Exact asa cum programati o intalnire cu un prieten, puneti in calendar timp „pentru sex”. Luati in calcul un moment dedicat pentru sex, in care nici tu, nici partenerul tau sa nu fiti obositi sau stresati.
  • Nu va grabiti. Preludiul mai lung poate ajuta la stimularea lubrifierii naturale a vaginului. Poti reduce durerea prin intarzierea penetrarii pana cand te simti pe deplin excitata.
  • Comunica cu partenerul tau. Vorbeste despre ce te face sa te simti bine si ce nu in timpul sexului, unde si cand simti durere. Daca ai nevoie ca partenerul tau sa patrunda incet, spune-i acest lucru.
  • Schimba pozitia de sex. Daca ai durere in timpul impingerii, incearca alte pozitii, cum ar fi sa stai deasupra. In aceasta pozitie, poti regla penetrarea la o adancime care te face sa te simti bine.
  • Fiti creativi! Pana cand penetrarea vaginala va deveni mai putin dureroasa, tu si partenerul tau puteti gasi alte modalitati pentru a fi intimi sexual. Masajul senzual, sarutul, sexul oral si masturbarea reciproca sunt alternative la actul sexual si pot fi mai confortabile, mai satisfacatoare si mai distractive decat rutina obisnuita.

Prognosticul sexului dureros

Prognosticul dispareuniei depinde de cauza acestei dureri. Daca boala de baza este cunoscuta si vindecabila, atunci actul sexual dureros are un prognostic bun. Prognosticul este prost in dispareunia idiopatica (de cauza necunoscuta).

Tratamentul poate dura cateva luni, iar rezolvarea completa nu este, de asemenea, garantata. Studiile sugereaza ca rezultatele incep sa apara dupa cel putin 3 luni. Dupa aceea, suferinta pacientei incepe sa scada odata cu imbunatatirea calitatii vietii. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda ca pacienta sa fie urmarita de catre medicul ginecolog timp de 24 de luni (2 ani).

Complicatiile sexului dureros

Dispareunia este de obicei o boala tratabila si nu duce la complicatii majore. Diagnosticul si interventia in timp util sunt cruciale pentru a evita sechelele dureroase. Daca pacienta nu cauta ingrijire medicala prompta si adecvata, persistenta durerii in timpul sexului poate duce la pierderea interesului sexual si la probleme in relatie, cu conflicte intre parteneri.

De asemenea, poate determina o suferinta semnificativa. Daca dispareunia ramane netratata, pot aparea tulburari mintale. Afectiuni precum tulburarea depresiva majora din cauza dispareuniei sunt mai frecvente la femeile mai tinere. In foarte putine cazuri, frica de durere in timpul activitatii sexuale poate duce la infertilitate feminina.

Pacientele trebuie incurajate sa discute despre sanatatea lor sexuala cu medicul lor primar (medicul de familie sau medicul ginecolog), care le poate indruma catre diversi alti specialisti pentru a ghida tratamentul in functie de cauza. Insa dispareunia este un subiect provocator de discutie atat pentru pacienta, cat si pentru medic. Amanarea tratarii dispareuniei poate duce la un management suboptim.

Surse de informatie:

  • www.mayoclinic.org
  • www.acog.org
  • www.health.harvard.edu
  • www.ncbi.nlm.nih.gov
  • www.nhs.uk
  • www.patient.info