Epiziotomia reprezinta incizia perineului – tesutul dintre deschiderea vaginului si anus - si a peretelui vaginal posterior efectuata in faza a doua a nasterii de catre medicul obstetrician cu scopul de a largi deschiderea vaginului, facilitand astfel degajarea fatului. Avand o lungime de cativa centimetri, poate fi efectuata pe linia mediana (spre anus) sau medio-lateral (cel mai frecvent).
Abordarea traditionala vs. abordarea moderna
Practica epiziotomiei de rutina a devenit din ce in ce mai controversata in ultimii ani. In mod traditional, medicii foloseau epiziotomia ca o metoda profilactica, incercand sa se evite astfel rupturile perineale necontrolate, in special cele ale sfincterului anal si ale rectului. Alt motiv il constituia scurtarea expulziei, cu reducerea traumelor neonatale.
Totusi, de-a lungul timpului, aceste motive au fost contestate. Astfel, o serie de studii au demonstrat ca rupturile naturale sunt mai putin severe, se vindeca la fel de repede sau chiar mai repede si cu mai putine complicatii comparativ cu plaga datorata epiziotomiei. Astfel, indicatiile s-au restrans progresiv, fiind inlocuite de diverse tehnici ce vizeaza profilaxia rupturilor perineale la nastere: exercitiile Kegel practicate in timpul sarcinii, masajul perineal inceput cu cinci-sase saptamani inainte de nastere, expulzia nefortata a copilului, etc.
Argumentele in favoarea epiziotomiei:
- Scurteaza timpul nasterii
- Previne rupturile de perineu necontrolate si extinse
- Protejeaza impotriva incontinentei urinare si anale (datorate traumei produse asupra structurilor musculare si ligamentare perineale in timpul expulziei)
- Previne relaxarile de planseu pelvin
Dezavantaje:
- Disconfortul local ulterior
- Posibilele complicatii infectioase ale plagii de epiziotomie
- Dureri in timpul actului sexual
- Uneori vindecare greoaie si vicioasa
Exista si situatii cand epiziotomia este indicata:
- Dimensiuni crescute ale copilului
- Prezentatia anormala, cand medicul are nevoie de mai mult loc pentru a manipula fatul
- Folosirea procedurilor de nastere asistata, cand medicul are nevoie de mai mult loc pentru a introduce forcepsul sau vacuumul
- Suferinta fetala care impune urgentarea nasterii
In prezent, este acceptata o incindenta a epiziotomiei de maxim 30% din totalul nasterilor naturale, obiectivul fiind de a se scadea in timp acest procent.
Rolul compreselor caldute si al masajului
In timpul celei de-a doua faza a travaliului – cand impingi - medicul ar putea aplica comprese calde la nivelul pielii dintre orificiul vaginului si anus, care ar inmuia tesutul si ar preveni ruperea acestuia.
Desi rolul benefic al acestei metode nu este bine dovedit, anumiti medici ar putea sa-ti faca masaj perineal in aceasta zona in timpul travaliului sau chiar sa-ti recomande practicarea lui acasa inainte de nastere – desi nu trebuie sa-l faci neaparat daca ti se pare inconfortabil.
Incepe prin a te spala riguros pe maini cu apa calda si sapun si asigura-te ca unghiile sunt taiate. Apoi introdu degetul mare pe care ai pus un lubrifiant in interiorul vaginului si exercita timp de 1-2 minute o presiune pe peretele posterior al acestuia. Maseaza usor partea inferioara a vaginului. Repeta masajul o data pe zi timp de 10 minute, pana in momentul nasterii.
Vindecarea dupa epiziotomie
Daca ti s-a practicat epiziotomie sau ai avut vreo ruptura de perineu in timpul nasterii, rana ar putea sa te doara cateva saptamani – mai ales cand mergi sau stai in sezut. Daca incizia sau laceratia au fost mari, sensibilitatea poate dura chiar mai mult timp. Cusaturile care se folosesc se vor resorbi de la sine.
Poti ajuta vindecarea astfel:
- Aplica comprese reci pe zona afectata
- Cand urinezi, picura apa calduta la nivelul vulvei si clateste-te la final cu un jet de apa
- In timpul scaunului, poti preveni durerea si fortarea daca apesi ferm deasupra cicatricei cu ajutorul unui tampon curat
- Aseaza-te cu atentie, incordand muschii fesieri pe masura ce te lasi in jos cand te asezi. Stai pe o perna sau un colac, mai degraba decat pe un scaun tare
- Foloseste medicatia pe care ti-o recomanda medicul obstetrician. Cremele sau unguentele analgezice nu s-au dovedit utile
- Ia in calcul si tratamentele alternative, cum ar fi lavanda. Daca medicul isi da acordul, poti folosi cateva picaturi de ulei esential de lavanda in apa din cada sau le poti aplica direct pe cicatrice
Pe masura ce rana se vindeca, asteapta-te ca disconfortul sa diminueze progresiv. Totusi, daca durerea se intensifica, apare febra sau cicatricea produce un lichid cu puroi ia legatura imediat cu medicul obstetrician, deoarece acestea pot fi semnele unei infectii.