Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Poate endometrioza sa provoace pierderea sarcinii (avort spontan)?

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
pierdere1
Femeile cu endometrioza au mai multe sanse de a pierde sarcina (avort spontan) si au nevoie de ingrijire suplimentara. Studiile au aratat ca endometrioza poate creste riscul de avort spontan cu 77%. Este important ca femeile sa fie informate cu privire la acest risc si sa fie monitorizate suplimentar, cum ar fi cu efectuarea de mai multe ecografii, in timpul sarcinii.

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica, progresiva, care afecteaza aproximativ 10% dintre femeile de varsta reproductiva. Inflamatia poate juca un rol in cresterea riscului de avort spontan la pacientele cu endometrioza. Alti factori pot fi modificari ale sistemului imunitar si probleme cu implantarea embrionului in uter. Severitatea endometriozei unei femei poate influenta, de asemenea, pierderea sarcinii, formele mai putin severe de endometrioza avand un risc mai crescut.

Nu toate pacientele cu endometrioza vor suferi avorturi spontane si multe pot sa aiba sarcini de succes.

Totusi, nu exista un tratament care sa vindece endometrioza si, de obicei, nu exista un tratament pentru un avort spontan pe care aceasta il poate provoca. Insa cu un diagnostic, tratament si o ingrijire adecvata, poate fi minimizat riscul de avort spontan din cauza endometriozei.

Este important sa fii ingrijita de un medic ginecolog cu experienta in tratarea pacientelor cu endometrioza si infertilitate. Boala poate fi trata chirurgical, insa adesea focarele endometriotice pot reapare. De asemenea, endometrioza poate fi suprimata cu terapie hormonala, insa hormonii sunt contraceptivi in acelasi timp, ceea ce poate reduce sansa de a ramane insarcinata. Astfel, daca o femeie vrea sa ramana insarcinata si are o forma de endometrioza usoara, medicul ginecolog va incerca sa trateze boala chirurgical, ceea ce ii poate permite sa ramana insarcinata in mod natural. Daca insa se foloseste supresia hormonala, femeia ar putea avea nevoie de fertilizare in vitro (FIV). 

Legatura dintre endometrioza si avortul spontan

Avortul spontan inseamna pierderea sarcinii (moartea fatului si eliminarea lui din uter) inainte de saptamana 20 de sarcina. Aproximativ 10-20% dintre sarcinile confirmate printr-un test de urina sau de sange se termina prin avort spontan. Numarul real poate fi insa mai mare, deoarece multe avorturi spontane apar devreme, inainte ca femeia sa realizeze ca este insarcinata. Avorturile spontane sunt foarte frecvente, mai ales la inceputul sarcinii si aproximativ 85% au loc in primul trimestru de sarcina, care inseamna in primele 13 saptamani. Restul de 15% dintre avorturi spontane apar in saptamanile 13 pana la 20.

Majoritatea persoanelor care sufera de endometrioza au o sarcina sanatoasa. Totusi, studii mai noi indica un risc crescut de avort spontan pentru pacientele care au endometrioza.

De exemplu, un studiu retrospectiv publicat in anul 2016 a aratat ca ar putea exista un risc crescut de avort spontan la pacientele care sufera de endometrioza de 77% pentru pacientele care au fost deja diagnosticate cu infertilitate si de 67% pentru cele care nu inteplinesc criteriile care definesc infertilitatea si anume lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de 1 an.

O meta-analiza (o combinatie statistica a rezultatelor mai multor studii clinice efectuata cu scopul de a creste semnificatia statistica a rezultatelor) publicata in anul 2017 a constatat ca endometrioza poate creste riscul de avort spontan cu 80%.

Cum determina endometrioza pierderea sarcinii (avort spontan)?

Endometrioza este cu siguranta unul dintre motivele pentru care este greu sa ramai insarcinata (infertilitate), dar poate fi si unul dintre motivele pentru care este greu sa pastrezi sarcina. Totusi, nu este destul de clar care este efectul endometriozei asupra pierderii sarcinii dupa conceptia naturala.

Sa considera ca urmatorii factori pot avea un rol:

Calitatea ovulelor si riscul de avort spontan

Desi cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce intampla asta, studiile au evidentiat o relatie intre endometrioza si calitatea redusa a ovulelor si o implantare anormala a embrionului la nivelul mucoasei uterine.

Stadiul endometriozei si riscul de avort spontan

In timp ce persoanele cu endometrioza mai severa au mai multe probleme in a ramane insarcinate, se crede ca formele de endometrioza mai superficiale si mai blande afecteaza cel mai mult intr-un mod negativ calitatea ovulelor si reprezinta un risc mai mare de avort spontan.

Acest lucru s-ar putea datora faptului ca leziunile endometriotice mai superficiale sunt asociate cu „un grad mai mare de reactie inflamatorie”, ceea ce poate duce la o formare deficitara a ovulelor, la scaderea sansei ca acele ovule sa poata fi fertilizate de spermatozoizi si la implantarea mai dificila a embrionului rezultat in uter, conform unui studiu publicat in anul 2017 in jurnalul medical Fertility and Sterility.

Alti factori de risc care cresc probabilitatea de avort spontan

Exista si alti factori de risc generali pentru avortul spontan, ca de exemplu:

  • Fumat
  • Consumul ilicit de droguri
  • Tulburari de coagulare a sangelui
  • Infectii virale sau bacteriene
  • Obezitatea
  • Managementul bolilor cronice, precum diabetul zaharat
  • Boala ovarelor polichistice
  • Anomalii structurale uterine

Ce poti face daca ai endometrioza si vrei sa ramai insarcinata?

Multe femei care au endometrioza pot avea sarcini sanatoase si fericite. Daca suferi de endometrioza, exista modalitati de a creste sansele de a ramane insarcinata si de a avea un copil sanatos.

Ia in considerare tratarea endometriozei inainte de a ramane insarcinata

Odata diagnosticul de endometrioza pus, medicul ginecolog va lua in considerare severitatea si riscurile pentru fertilitate si iti va sugera tratamente pentru endometrioza inainte de a incerca sa ramai gravida.

Chiar daca in prezent nu esti pregatita sa ramai insarcinata, dar planuiesti sa ai copii in viitor, este recomandat sa tratezi boala acum si sa nu astepti pana cand aceasta progreseaza si se agraveaza.

 Tratamentul endometriozei poate consta din:

  • Terapie hormonala pentru gestionarea simptomelor
  • Chirurgie pentru excizia completa a tesutului endometriotic din jurul uterului si ovarelor (este o procedura chirurgicala minim-invaziva realizata laparoscopic)

Trebuie sa faci FIV?

Daca suferi de endometrioza, folosirea  fertilizarii in vitro  (FIV) poate imbunatati sansele de a avea o sarcina de succes, in functie de varsta ta si de alti factori. Riscul unui avort spontan scade atunci cand faci FIV, chiar daca te confrunti cu probleme de fertilitate si endometrioza.

FIV este cea mai eficienta forma de tehnologie de reproducere asistata. Consta dintr-o serie de proceduri care incep prin administrarea de medicamente hormonale pentru a-ti stimula ovarele sa produca multe ovule - mai multe decat ai elibera de obicei in ciclul menstrual lunar. Aceste ovule sunt apoi prelevate (indepartate) prin aspiratie din ovare si fertilizate cu sperma intr-un cadru de laborator. Spermatozoizii pot fi recoltati de la partener sau donati de un donator anonim intr-un laborator.

Embrionii rezultati vor creste in laborator timp de cateva zile sub observatia embriologilor, care vor alege cei mai buni embrioni - cei cu cel mai mare potential de a oferi o sarcina sanatoasa. In functie de situatia ta, unul sau mai multi embrioni vor fi transferati inapoi in uter pentru a se implanta si a creste pentru a deveni un copil. Un ciclu complet de FIV dureaza aproximativ 3 saptamani.

Redu alti factori de risc pentru avortul spontan

Daca ai fost deja diagnosticata cu endometrioza, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa faci schimbari in stilul tau de viata pentru a reduce alti  factori de risc pentru avortul spontan.

Asta inseamna:

  • Sa mentii o greutate sanatoasa. Indicele de masa corporala (IMC) indica daca ai o greutate sanatoasa pentru inaltimea ta. In cazul adultilor, o persoana cu un IMC intre 25 - 29.9 este considerata supraponderala, respectiv obeza daca IMC este >/= 30.
  • Sa mananci o dieta echilibrata, bogata in nutrienti, concentrandu-te pe legume si fructe.
  • Sa-ti gestionezi oricare alte conditii de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat.
  • Sa eviti fumatul, alcoolul si consumului ilicit de droguri.

Pregateste-te pentru o monitorizare a sarcinii mai frecventa

Daca esti insarcinata si ai endometrioza, este important sa mergi regulat la consulturile obstetricale.

Medicul ginecolog va monitoriza cursul sarcinii pentru a se asigura ca aceasta progreseaza normal. In special in primele 3 luni de sarcina, volumul de monitorizare poate creste. Fii pregatita sa faci ecografii suplimentare si fii atenta la potentialele complicatii ale sarcinii, cum ar fi sangerarea sau nasterea prematura.

Cunoaste simptomele comune ale avortului spontan

Daca ai oricare dintre urmatoarele semne sau simptome de avort spontan, solicita imediat ajutor medical:

  • Sangerare vaginala abundenta sau doar cateva picaturi de sange - unele pete de sange (spotting) pot fi normale, dar este bine sa discuti cu medicul tau ginecolog pentru a verifica
  • Durere si crampe abdominale
  • Durere la nivelul spatelui
  • Eliberarea de lichid sau tesut din vagin

Este important sa intelegi ca daca ai un avort spontan, nu este vina ta. Un avort spontan este modul natural al organismului de a pune capat unei sarcini neviabile. Indiferent cat de mult incerci sa reduci riscurile, pierderea sarcinii poate sa apara.

De asemenea, este firesc sa te intristezi din cauza acestei pierderi. Recuperarea emotionala dupa un avort spontan nu este niciodata usoara si poate fi mai lunga decat recuperarea fizica. Indiferent cat de devreme in sarcina s-a intamplat avortul spontan, da-ti voie sa fii trista si sa plangi pierderea copilul tau.

Acorda-ti timpul de care ai nevoie pentru a te odihni, ai grija de tine si proceseaza-ti sentimentele in modul care functioneaza cel mai bine pentru tine.

Gaseste un medic ginecolog cu experienta in tratamentul pacientelor cu endometrioza si infertilitate

Daca intentionezi sa faci FIV sau un alt tip de tratament de fertilitate pentru a incerca sa ramai insarcinata, cu siguranta va trebui sa fii consultata de un medic ginecolog care are o pregatire speciala in probleme de fertilitate. In cazul cuplurilor care nu au nicio afectiune care ar putea afecta sarcina, de obicei se recomanda sa astepte un an inainte de a se incepe tratamentul pentru infertilitate. Insa daca ai afectiuni cum este endometrioza, ar trebui sa consulti un specialist daca nu ai ramas insarcinata spontan dupa 6 luni de rapoarte sexuale neprotejate.

De asemenea, deoarece endometrioza are potentialul de a afecta sarcina, gasirea unui ginecolog specializat in endometrioza nu numai ca este important pentru a se asigura ca sarcina decurge normal, ci te va ajuta sa obtii cel mai bun tip de tratament pentru endometrioza.

Surse de informatie:

  • www.endofound.org
  • www.fertilityinstitute.com
  • www.fertstert.org