Conform protocoalelor internationale, endometrioza poate fi identificata de medicul ginecolog in timpul consultului ginecologic de rutina si in urma realizarii unei ecografii transvaginale. In unele cazuri, pot fi recomandate si alte investigatii specifice, precum examinarea RMN cu protocol de endometrioza si hidro-colono-CT. Aceasta din urma ofera informatii esentiale pentru stabilirea diagnosticului de endometrioza intestinala, care afecteaza intre 4% si 37% dintre femeile cu endometrioza.
Endometrioza intestinala poate prezenta simptome clinice de obstructie partiala sau completa a intestinului, sangerare rectala, crestere in volum a abdomenului (distensie abdominala) sau dischezie rectala (tulburare la nivelul evacuarii rectale). Aceste simptome pot fi agravate in timpul menstruatiei, pot fi, adesea, nespecifice si pot conduce la un diagnostic gresit de sindrom al intestinului iritabil sau chiar de boala Crohn.
Examinarea hidro-colono-CT ajuta la stabilirea unui diagnostic precis de endometrioza intestinala
“Recomandam examinarea hidro-colono-CT complementar examinarii IRM pelvis cu instilare de gel, in momentul in care leziunile de endometrioza intereseaza colonul mai sus de nivelul evaluat prin examinarea IRM cu protocol de endometrioza, pentru a masura cu acuratete lungimea colonului afectat si gradul stenozei lumenului intestinal. Examinarea este folositoare pentru analiza jonctiunii ileo-cecale (zona de tranzitie intre colon si intestinul subtire), regiune dificil de analizat cu ajutorul examinarii IRM”, explica echipa supraspecializata in Endometrioza.
In plus, tehnica imagistica este utila si in evaluarea valvulei ileocecale si ofera informatii exacte cu privire la tehnica chirurgicala adecvata. “Examinarea hidro-colono-CT permite diagnosticarea si evaluarea leziunilor de endometrioza de la nivelul colonului, acest aspect fiind important in evaluarea pre-operatorie, ajutand medicul chirurg sa aleaga tehnica operatorie si sa stabileasca necesitatea unei eventuale abodari multidisciplinare”, sustine echipa supraspecializata in Endometrioza.
Intrucat examinarea scaneaza etajul abdomino-pelvin, hidro-colono-CT permite decelarea de leziuni si la nivelul organelor abdominale (ficat, colecist, splina, pancreas, rinichi si glande suprarenale), cu limitele aferente examinarii, dupa cum precizeaza echipa supraspecializata in Endometrioza. “De mentionat faptul ca, la nivelul etajului pelvin, examinarea CT este limitata ca si acuratete diagnostica, venind ca o completare la examinarea IRM efectuata anterior”.
Hidro-colono-CT – examinare rapida si non-invaziva
Examinarea hidro-colono-CT presupune o scanare sigura si rapida, non-invaziva, cu o expunere relativ redusa la radiatii. Investigatia nu este dureroasa si dureaza aproximativ o ora, incluzand pregatirea pacientei si scanarea efectiva.
Examinarea se realizeaza in 3 etape:
- Prima etapa. Se introduce treptat apa calduta intrarectal, printr-o canula sterila. Cantitatea de lichid variaza intre 1-1,6 litri, in functie de calibrul si lungimea colonului. Este nevoie de o colaborare si comunicare foarte buna intre pacient si operator, pentru a se putea introduce o cantitate cat mai mare de lichid, fapt care ajuta la destinderea colonului si evidentierea tuturor posibilelor leziuni. Operatorul va introduce treptat apa, intreband repetat pacienta cum se simte si cum tolereaza acest proces. Pacienta nu trebuie sa simta durere pe parcursul operatiunii, ci doar o senzatie de “burta plina”. Odata introdusa cantitatea maxima de apa, se extrage canula si se incepe mobilizarea pacientei: lateral dreapta, stanga, pe burta, pe spate - timp de aproximativ 10 minute, pentru a putea mobiliza apa uniform, cat mai bine pe intreg cadrul colic.
- Etapa a doua. Se introduce substanta de contrast intravenos si se incepe scanarea, operatiune care dureaza cateva secunde.
- Etapa a treia. Se realizeaza o scanare tardiva, la aproximativ 10-15 minute, care dureaza de asemenea cateva secunde.
Hidro-colono-CT nu se realizeaza cu anestezie
In timpul examinarii hidro-colono-CT pacienta trebuie sa fie treaza si sa comunice cu operatorul.
“Examinarea hidro-colono-CT nu se poate efectua sub nicio forma cu anestezie, deoarece succesul examinarii consta in buna colaborare intre operator si pacienta, pentru a se putea instila o cantiate cat mai mare de apa la nivelul colonului si a destinde cat mai bine cadrul colic”, explica echipa supraspecializata in Endometrioza.
Pregatirea pentru hidro-colono-CT
Asemenea colonoscopiei clasice, pacienta trebuie sa urmeze o serie de recomandari cu 24 de ore inainte de ora programarii pentru examinarea hidro-colono-CT. Concret, trebuie urmata o dieta stricta, care consta numai in consumul de alimente lichide: supe, ciorbe de legume, ceaiuri, apa.
Pacienta trebuie sa efectueze o microclisma (care poate fi achizitionata de la orice farmacie), cu o seara inainte sau in dimineata programarii, daca pacienta nu e din localitate si soseste direct de pe drum. In ziua examinarii, pacienta NU va manca sau bea cafea cu 4-5 ore inainte de ora programarii, putand consuma apa pana in momentul examinarii. In cazul in care pacienta urmeaza o anumita medicatie, aceasta nu va fi intrerupta.
Dupa realizarea investigatiei hidro-colono-CT, pacienta isi poate relua activitatea si regimul de viata obisnuite. Lichidul de la nivelul colonului se va elimina intr-un timp mai scurt sau mai lung, in functie de functionalitatea colonului fiecarei paciente.
Consultant:
Echipa supraspecializata in Endometrioza.
Surse:
- www.researchgate.net
- www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26725882/
- www.mayoclinic.org
- www.endofound.org