Citește în continuare și află care sunt principalele teste și investigații recomandate pentru evaluarea și diagnosticarea corectă a înțepăturilor în inimă. Descoperă când este recomandat a merge la medic și care este importanța efectuării analizelor recomandate pentru menținerea și gestionarea stării de sănătate a inimii tale, dar și ce boli ascunde durerea în piept.
Ce sunt înțepăturile în inimă?
Înțepăturile în inimă sunt senzații de durere sau disconfort resimțite în zona toracică, în special în regiunea inimii. Adesea, pacienții le descriu ca o durere în piept. Aceste senzații pot varia ca intensitate, de la ușoare la severe. Fiecare persoană resimte diferit înțepăturile, acestea fiind descrise ca:
- simple înțepături în piept;
- junghiuri;
- arsuri;
- presiune.
Înțepăturile în inimă sau durerea în piept pot apărea brusc sau pot fi persistente. Durata lor variază de la câteva secunde până la câteva minute sau chiar ore. Când te confrunți cu disconfort în regiunea inimii, este important consultul medicului cardiolog în cea mai scurtă perioadă de timp.
Acesta îți oferă un tratament personalizat pentru înțepăturile la inimă.
Cauzele pentru durerea în piept
Uneori, aceleași simptome cardiace pot fi comune pentru mai multe afecțiuni ale inimii. De aceea, este esențial a merge la medic pentru identificarea cauzei și stabilirea diagnosticului. Printre posibilele cauze ce pot determina durere în piept și înțepături în inima se află:
- angina pectorală - durere toracică cauzată de fluxul sanguin insuficient către mușchiul inimii, adesea legată de boala coronariană;
- infarctul miocardic - obstrucția unei artere coronare, care determină blocarea fluxului de sânge către o parte a inimii;
- valvulopatii - tulburări de funcționare a valvelor inimii, care determină perturbări ale fluxului de sânge intracardiac;
- pericardita - inflamația pericardului (foița care înconjoară inimă);
- aritmii - tulburări ale ritmului cardiac.
Este important de menționat ca și alte afecțiuni pot determina durere în piept. Printre acestea se află:
- refluxul gastroesofagian - acidul gastric sau conținutul gastric acid ajunge din stomac la nivelul esofagului, determinând iritația acestuia, iar pacientul acuză durere în „capul pieptului”;
- gastrita - afecțiune caracterizată de inflamația mucoasei gastrice;
- ulcerul - boală în care la nivelul mucoasei gastrice sau duodenală apar leziuni deschise (eroziuni, ulcerații);
- nevralgie intercostală - durere la nivelul toracelui cauzată de traumatisme, întinderi musculare, inflamații sau iritații ale nervilor intercostali și care se tratează cu antiinflamatoare și antialgice pentru nevralgie intercostală.
Teste și metode de diagnostic
Diagnosticarea afecțiunilor cardiace nu se poate face doar în funcție de simptomele prezentate de pacient. De cele mai multe ori, sunt necesare investigații specifice, ce sunt recomandate de către medicul cardiolog în funcție de manifestările fiecărui pacient.
Consultul cardiologic
Consultul cardiologic constă în evaluarea detaliată a pacientului, cu scopul stabilirii unui diagnostic. În cabinet, medicul realizează anamneza, care include întrebări despre:
- simptomele prezentate;
- debutul simptomelor;
- durata;
- factorii care favorizează sau ameliorează simptomele;
- istoricul medical;
- medicamente utilizate pentru durerea în piept.
Tot în cadrul consultației cardiologice, medicul efectuează examinarea clinică. Aceasta include:
- observarea și palparea toracelui (durerea ar putea fi cauzată și de o afecțiune musculoscheletală);
- auscultația cu stetoscopul;
- percuția;
- realizarea diferitelor manevre.
Electrocardiograma (ECG)
ECG-ul este o investigație neinvazivă, prin intermediul căreia este evaluată activitatea electrică a inimii. Aceasta utilizează mici electrozi ce sunt plasați la nivelul toracelui pentru a înregistra impulsurile electrice produse și transmise la nivelul inimii. Rezultatul obținut contribuie la detectarea:
- tulburărilor de ritm (aritmiilor);
- infarctului miocardic (atacul de cord);
- ischemiei cardiace;
- hipertrofiei cardiace.
👉 EKG-ul este o investigație extrem de utilă pentru evaluarea rapidă a funcției cardiace. Descoperă în ce constă din articolul „Electrocardiograma (ECG sau EKG)”.
Infarctul miocardic sau atacul de cord
Este important de menționat că simptomele infarctului miocardic la femei pot diferi comparativ cu bărbații. Astfel, simptomele comune includ:
- durere în piept (apăsare în piept, înțepătură în partea stanga, „gheară în piept”) cu posibilă iradiere la nivelul membrului superior stâng și ultimele două degete de la mâna stângă;
- transpirație excesivă;
- dificultăți de respirație (respirație grea);
- stare de greață.
La femei, pot fi prezente și alte simptome, precum:
- durere de maxilar;
- durere la nivelul umărului stâng și al gâtului
- stare de epuizare.
👉 Mai multe informații despre simptomele infarctului la femei afli din articolul „Semne de alarma: infarct de miocard acut la femei”.
Ecocardiografia
Ecocardiografia este o investigație imagistică ce utilizează ultrasunetele pentru observarea morfologiei și a fiziologiei inimii. Aceasta este o metodă neinvazivă, care poate fi efectuată fără contraindicații. Un alt avantaj al acestei investigații constă în faptul că furnizează un rezultat rapid.
👉 Află ce beneficii îți oferă ecografia, citind articolul următor: „Ecografia cardiaca (ecocardiografia)”.
Pe ecranul ecografului pot fi observate structurile cordului, precum: valvele, atriile, ventriculii. Suplimentar, pot fi realizate diferite măsurători, extrem de importante în stabilirea diagnosticului de hipertrofie ventriculară, spre exemplu. Tot prin intermediul ecocardiografiei poate fi evidențiat fluxul sanguin și funcționalitatea valvelor.
Radiografia toracică
Radiografia toracică este un test imagistic care utilizează razele X. Este utilizată pentru a vizualiza structurile din cavitatea toracică, inclusiv inima și plămânii. Această investigație permite evaluarea:
- morfologiei toracelui (a eventualelor deformări ale oaselor);
- raportului dintre diametrul cordului și al toracelui;
- conturului cordului;
- anomaliilor vaselor mari (aorta);
- posibilelor mase de țesut specifice tumorilor, dacă sunt prezente.
Holter
Monitorizarea Holter este o investigație care constă în purtarea unui dispozitiv ce măsoară activitatea electrică a inimii. În medie, dispozitivul
Holter este purtat pentru aproximativ 24 de ore, dar această perioadă poate crește la indicația medicului specialist.
Această investigație poate fi indicată de către medicul cardiolog în multiple situații, printre care se află și prezența înțepăturilor în inimă sau durerea în piept. Rezultatul obținut evidențiază ritmul cardiac, dar și eventuale perturbări ale acestuia, dacă sunt prezente.
Angiografia coronariană
Angiografia coronariană este o procedură imagistică invazivă. Scopul realizării acestei investigații constă în vizualizarea arterelor coronare ale inimii. Aceasta implică utilizarea substanței de contrast (colorant special) și a razelor X, pentru a obține imagini detaliate ale fluxului sanguin prin arterele care furnizează sânge bogat în oxigen și nutrienți către inimă.
Angiografia permite identificarea obstrucțiilor coronariene întâlnite în anumite tipuri de angină sau chiar în infarctul miocardic. Este important de menționat că poate fi utilizată atât în scop diagnostic, cât și în scop terapeutic, cu scopul de a restabili fluxul sanguin, în prezența unei obstrucții.
Rezonanța magnetică cardiacă (RMN cardiac)
RMN-ul cardiac este o tehnică imagistică avansată care utilizează un câmp magnetic puternic și unde de radiofrecvență pentru a crea imagini detaliate ale structurii și funcției inimii. RMN-ul cardiac este neinvaziv și nu implică expunerea la radiații ionizante, precum sunt razele X.
👉 Află mai multe despre această investigație din articolul „RMN cardiac. Cand este necesar si cum se face”.
Indicațiile sunt numeroase, de la evaluarea diferitelor structuri cardiace până la observarea funcției acestora. Printre diagnosticele ce pot fi stabilite prin intermediul acestei proceduri se află:
- cardiomiopatiile;
- ischemia cardiacă;
- valvulopatiile;
- pericardita;
- tumorile cardiace.
Analize de sânge
Pentru evaluarea sănătății cardiace a unui pacient, medicul poate recomanda o serie de analize de sânge care oferă informații importante despre funcția inimii și riscul de afecțiuni cardiovasculare. Este esențial ca analizele să fie efectuate periodic, la un interval indicat de către medicul cardiolog.
Iată câteva dintre analizele de sânge cele mai importante pentru monitorizarea sănătății inimii tale:
- hemoleucograma;
- profilul lipidic (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride);
- glicemia;
- fibrinogenul;
- proteina C reactivă;
- uree;
- creatinină.
În situațiile în care sunt prezente simptome sugestive pentru infarctul miocardic, medicul poate recomanda și efectuarea altor investigații, precum:
- troponina;
- creatinkinaza;
- lactat dehidrogenaza.
Când trebuie să mergem la medic?
Vizita periodică la medic este esențială pentru monitorizarea sănătății inimii tale. Aceasta este indicată la un interval de 6 luni sau conform indicațiilor medicului tău cardiolog. De asemenea, este util a efectua investigațiile necesare cel puțin o dată pe an.
👉 Programează-te la medicii cu experiență de la Centrul de Cardiologie Regina Maria și beneficiază de cele mai noi tehnologii în tratarea bolilor cardiace!
Consultul medical cardiologic este indicat și când apar simptome care îți creează disconfort (durerea de inimă) sau observi o agravare a stării tale de sănătate. În timp, pot fi necesare ajustări ale tratamentului. De aceea, asigură-te că îți faci programare la medicul cardiolog în cea mai scurtă perioadă de timp de la apariția simptomelor și scapă de durerea în piept cu ajutorul tratamentului prescris. Nu apela la leacuri băbești pentru durerea în piept, deoarece în lipsa unui tratament adecvat pot apărea complicații severe!
Sănătatea inimii este unul dintre cei mai importanți factori în menținerea unei vieți sănătoase și fericite. Consultul medical la intervale regulate contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării tale de sănătate. Prin colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății, poți lua măsurile potrivite pentru prevenirea bolilor cardiace și menținerea unei inimi sănătoase pe termen lung. Ascultă-ți corpul și fă alegeri sănătoase pentru tine și inima ta!
Bibliografie:
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/diagnosis-treatment/drc-20353124, accesat la data 09.06.2024;
- ww.heartonline.org.au, https://www.heartonline.org.au/media/DRL/Investigations_in_cardiovascular_disease.pdf, accesat la data 09.06.2024;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/heart-disease/tests-diagnosis, accesat la data 09.06.2024;
- www.healthywa.wa.gov.au, https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Common-medical-tests-to-diagnose-heart-conditions, accesat la data 09.06.2024.