În acest articol, sunt explorate principalele teste utilizate pentru detectarea și monitorizarea afecțiunilor pancreatice. Citește articolul și află ce analize se fac pentru pancreas pentru evaluarea stării de sănătate a acestui organ.
Ce este pancreasul și care este rolul său?
Pancreasul este un organ al sistemului digestiv, situat în partea superioară a abdomenului, posterior de stomac. Acesta are două roluri majore:
- endocrin - prin secreția mai multor hormoni, dintre care cei mai importanți sunt insulina și glucagonul;
- exocrin - produce enzime digestive: amilaza, lipaza, proteaza.
Simptome pancreas bolnav
Afecțiunile pancreatice pot varia de la inflamații temporare (pancreatita acută), până la boli cronice și cancer. Simptomele acestor afecțiuni pot fi diverse și uneori simptomele acestora pot fi confundate cu ale altor boli digestive. Printre cele mai întâlnite simptome ale unui pancreas bolnav se află:
- durerea abdominală;
- starea de greață;
- vărsături;
- icter (colorație gălbuie a tegumentelor și a sclerelor);
- meteorism (balonare);
- lipsa apetitului (poftei de mâncare);
- fatigabilitate (stare de oboseală excesivă).
👉 Pancreatita este o afecțiune ce creează un disconfort semnificativ. Află care sunt cauzele acesteia și cum poate fi prevenită din articolul Pancreatita.
Durerea de pancreas este localizată la nivelul abdomenului superior. Este difuză, dar pot exista situații în care durerea se manifestă într-o zonă delimitată porțiunii superioare a abdomenului („durere în bară”).
Pancreatita acută
Pancreatita acută reprezintă o inflamație a pancreasului, care poate varia de la ușoară, până la severă. Această condiție poate fi o afecțiune autolimitată (de scurtă durată) sau poate deveni cronică, în cazuri severe. Cauzele frecvente ale pancreatitei acute sunt:
- alcoolismul cronic;
- litiază;
- traumatismele abdominale;
- infecțiile.
Pancreatita cronică
Pancreatita cronică este o formă persistentă și progresivă de inflamație a pancreasului.
Poate duce la deteriorarea permanentă a pancreasului și la apariția unor complicații grave. Adesea, este cauzată de consumul excesiv de alcool.
Pancreatita autoimună
Pancreatita autoimună este o formă rară de inflamație a pancreasului. Este cauzată de un răspuns imun anormal, în care organismul atacă propriul pancreas prin intermediul autoanticorpilor. Tratamentul indicat este cel pe bază de corticosteroizi.
Cancerul de pancreas
Cancerul de pancreas este o afecțiune malignă în care celulele anormale se multiplică în mod necontrolat. Cauza nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că fumatul reprezintă un factor de risc important.
Ce analize se fac pentru pancreas?
Pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor pancreatice, medicii pot recomanda o varietate de teste. Dacă te întrebi ce analize se fac pentru pancreas, acestea includ teste de sânge, imagistice și proceduri endoscopice, fiecare având rolul de a oferi informații despre funcția și structura pancreasului.
Amilaza (pancreatică) serică
Amilaza este o enzimă implicată în digestia carbohidraților. Măsurarea nivelului de amilază serică este utilizată pentru a diagnostica și monitoriza diverse afecțiuni pancreatice, în care, ca urmare a deteriorării celulare, enzima este deversată în sange. Printre acestea boli se pot afla:
- pancreatita;
- obstrucția ductului pancreatic;
- cancerul pancreatic.
👉 Dozarea amilazei serice se face prin obținerea unui probe de sânge venos. Află în ce constă procedura de recoltare, dar și ce semnificație au valorile obținute din articolul Amilaza serica.
Lipaza serica
Lipaza serică este o enzimă sintetizată în principal de către pancreas. Aceasta intervine în digestia lipidelor, al cărei debut este la nivelul intestinului subțire. Un nivel seric ridicat de lipază indică prezența pancreatitei.
👉 Descoperă cum se realizează analiza de dozare a lipazei serice și când este indicată din articolul Lipaza (LIPA).
Glicemia
Glicemia reprezintă concentrația glucozei din sânge. În diabetul zaharat se observă glicemii ridicate, ca urmare a secreției inadecvate de insulină (hormon secretat de pancreas) sau a rezistenței la insulină.
Insulina și peptidul C
Insulina este hormonul produs de pancreas cu rol în scăderea glicemiei. Pe parcursul producerii acesteia, insulina suferă mai multe procese de modificare a moleculei, printre care eliminarea unui mic fragment, cunoscut ca peptidul C.
Dozarea de insulină este indicată pentru diagnosticarea și monitorizarea diabetului zaharat tip I și a rezistenței la insulină din diabetul zaharat tip II. Determinarea nivelului de peptid C în circulație oferă informații despre secreția de insulină. Valoarea peptidului C este direct proporțională cu cea a insulinei.
Markeri tumorali
Anumiți markeri tumorali sunt asociați cu prezența cancerului de pancreas. Printre aceștia se află:
- CA 19-9 (antigenul carbohidrat 19-9);
- CEA (antigen carcinoembrionar).
Este important de menționat că markerii tumorali pot fi asociați și cu alte tipuri de cancer.
De aceea, este necesară interpretarea rezultatelor de către medic.
Ecografia pancreatică
Ecografia este o tehnică imagistică prin care se poate observa morfologia pancreasului și se pot determina dimensiunile acestuia. Aceasta este o metodă non-invazivă, care oferă informații despre pancreas într-o perioadă scurtă de timp și nu prezintă contraindicații.
👉 Ecografia este o metodă imagistică larg utilizată în medicină. Află care sunt avantajele acesteia și cum poți beneficia și tu de această investigație noninvazivă din articolul Ecografia abdominala.
Tomografia computerizată (CT)
CT-ul este o tehnică imagistică ce utilizează razele X. Prin intermediul acesteia poate fi observată morfologia pancreasului, precum și prezența formațiunilor benigne sau maligne de la nivelul pancreasului.
Rezonanța magnetică nucleară (RMN)
RMN-ul permite identificarea structurii pancreasului, dar și a organelor învecinate, fără a folosi radiația X. În anumite situații, poate fi administrată substanță de contrast (colorant special), care evidențiază anumite structuri, cu scopul de a facilita stabilirea unui diagnostic corect.
Colangiopancreatografia prin RMN (MRCP)
Această tehnică permite evidențierea ductelor pancreatice și a căilor biliare. MRCP ajută la diagnosticarea diferitelor afecțiuni, cum sunt: obstrucțiile, calculii biliari, tumorile, anomaliile congenitale.
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP)
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) este o procedură avansată, ce este utilizată pentru diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni ale căilor biliare și ale pancreasului. Această are la bază utilizarea endoscopiei și a razelor X, care contribuie la obținerea unor imagini detaliate ale căilor biliare și ale ductelor pancreatice. Poate fi utilizată în afecțiuni, precum:
- pancreatita;
- litiaza;
- tumori.
Biopsia pancreatică
Biopsia pancreatică este o procedură medicală utilizată pentru a obține o probă de țesut de la nivelul pancreasului. Proba este ulterior prelucrată și examinată la microscopul optic.
Această investigație este utilă în diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor pancreatice, inclusiv a tumorilor, a pancreatitei și a altor tulburări. Prin intermediul biopsiei, poate fi identificat tipul cancerului pancreatic, dar și stadiul de evoluție. Cunoașterea gradului de severitate al cancerului este foarte important pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Teste genetice pentru cancerul pancreatic
În cazul persoanelor care prezintă în familie membri diagnosticați cu cancer pancreatic, medicul poate recomanda efectuarea unui panel de teste genetice. Aceste teste stabilesc predispoziția unei persoane de a dezvolta această afecțiune neoplazică.
Pancreasul este o glandă esențială în corpul uman, iar disfuncțiile sale pot avea consecințe semnificative asupra sănătății. Prin utilizarea unui spectru larg de teste și analize, medicii pot identifica rapid și precis afecțiunile pancreatice. În acest mod, tratamentul adecvat este prescris în timp util, iar prognosticul se îmbunătățește considerabil.
Acum că ai aflat ce analize se fac pentru pancreas, ia în considerare adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțarea la fumat, măsuri care pot contribui la menținerea sănătății pancreasului și la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni pancreatice.
Bibliografie:
- www.niddk.nih.gov, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis/diagnosis, accesat la data 09.06.2024;
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/diagnosis-treatment/drc-20360233, accesat la data 09.06.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/12029-pancreas-function-tests, accesat la data 09.06.2024.