Ce este fibrinogenul?
Ce inseamna fibrinogen? Fibrinogenul seric, denumit si factorul I al coagularii, este o proteina sintetizata la nivelul ficatului. Principala sa functie biologica are legatura cu procesul de coagulare a sangelui, sustinand procesele de vindecare si oprind hemoragiile, atunci cand acestea se produc.
Fibrinogenul este sintetizat cu o rata de 50 mg/ora. Rata de degradare a fibrinogenului presupune un timp de injumatatire de 3 - 5 zile. Degradarea sa are loc la nivel hepatic si in interiorul macrofagelor.
Unii pacienti se intreaba, cand li se recomanda analiza de determinare a fibrinogenului, ce inseamna aceasta, ce semnificatie are. Cand vine vorba despre fibrinogen, analizele pot indica o eventuala problema de coagulare - atunci cand exista si alti parametri legati de coagulare care sunt modificati - sau un proces inflamator acut. De multe ori, tabloul unei inflamatii acute include VSH, fibrinogen si proteina C reactiva marite.
Citeste mai multe informatii despre proteina C reactiva si despre semnificatia valorilor crescute ale acestui parametru.
Analiza fibrinogen - cum se efectueaza
Analiza pentru fibrinogen se recomanda, de cele mai multe ori, ca parte a unui panel de analize mai complex, care ii permite medicului specialist sa evalueze starea de sanatate generala a pacientului. Efectuata singura, aceasta analiza nu permite stabilirea a ce anume indica un fibrinogen mare sau ce masuri ar trebui luate pentru reglarea fibrinogenului seric.
Pentru ca analiza fibrinogenului si ce inseamna rezultatele sa permita o interpretare cat mai corecta, testul trebuie efectuat dimineata, pe nemancate, dupa o pauza alimentara de minim 8 - 12 ore. Alte precautii pentru analiza fibrinogenului seric sunt contraindicatia efectuarii activitatilor sportive inainte de efectuarea testului. Unele medicamente pot influenta rezultatele testului, motiv pentru care este important sa discuti cu medicul despre tratamentele pe care le urmezi, inclusiv despre suplimentele alimentare pe care le consumi.
La laboratorul de analize se va preleva o proba de cativa militri de sange, intr-o eprubeta, care vor fi ulterior analizati cu ajutorul unui analizor biochimic automat. Sangele este recoltat pe un substrat de citrat de sodiu 0.105M, cu un raport citrat de sodiu - sange de 1/9.
Cantitatea de sange trebuie sa fie cea permisa de vacutainer. Un vacutainer care nu este plin in proportie de minim 90% poate fi respins din motive de precizie a determinarii.
Proba poate fi pastrata timp de 4 ore la temperatura camerei. Plasma separata poate fi conservata la temperatura de -20 grade Celsius timp de cateva luni.
Disconfortul asociat punctiei venoase este minim, dar poti discuta cu asistenta daca ai temeri referitoare la acest proces. In cazul in care prima punctie venoasa rateaza vena sau esueaza dintr-un alt motiv, procedura de recoltare se poate repeta dupa minim 10 minute.
Fibrinogen - valori normale
In cazul analizei pentru determinarea fibrinogenului, valorile normale variaza in functie de varsta pacientului, astfel:
- Copiii 0 - 1 an - 160 - 390 mg/dL;
- Copii 2 - 10 ani - 140 - 360 mg/dL;
- Copii 11 - 18 ani - 160 - 390 mg dL;
- Adulti - 200 - 400 mg/dL.
In cazul in care, la determinarea fibrinogenului valorile normale sunt depasite intr-un sens sau altul, medicul va investiga suplimentar pentru a identifica o eventuala cauza a acestei variatii. Este important de stiut ca exista anumite valori limita dincolo de care un fibrinogen mic sau un fibrinogen plasmatic crescut sunt considerate urgente medicale imediate:
- Valorile mai mici de 100 mg/dL sunt considerate critice;
- Valorile mai mici de 50 mg/dL expun pacientul la evenimente hemoragice;
- Valorile mai mari de 700 mg/dL, in afara unui proces inflamator acut, expun pacientul unui risc crescut de boli coronariene si cerebrovasculare.
Descopera mai multe informatii despre boala coronariana si despre influenta pe care o are fibrinogenul crescut in evolutia acesteia.
Fibrinogen marit - cauze
Ce este hyperfibrinogenemia? Fibrinogenemia crescuta este reprezentata de o crestere a concentratiei serice de fibrinogen, peste limitele normale ale varstei. In cazul adultilor, se vorbeste despre fibrinogen marit atunci cand valorile acestuia depasesc intervalul de referinta indicat de catre laborator - 400 mg/dL.
Pentru fibrinogen marit cauzele pot fi diverse; le vom aborda, in continuare, pe cele mai importante. In functie de istoricul medical al pacientului si de simptomatologie, acestuia i se poate recomanda monitorizarea suplimentara in cabinetul medicului cardiiolog sau hematolog.
Cresterea sintezei de fibrinogen
Cel mai adesea, valorile crescute ale fibrinogenului seric se datoreaza cresterii sintezei hepatice a acestuia. Stabilirea unui tratament pentru fibrinogen crescut depinde de mecanismul fiziopatologic aflat in spatele acestei variatii. Sfatul medicului pentru fibrinogen crescut variaza in functie de cauzele care determina cresterea sintezei acestei proteine:
- Raspuns de faza acuta la infectii, inflamatii, tumori, traumatisme, arsuri, interventii chirurgicale. In cazul in care cresterea valorilor fibrinogenului se asociaza unui proces cu distructii celulare extinse (traumatisme severe, infarct miocardic, radioterapie), se observa revenirea fibrinogenului la normal intr-un interval de timp relativ scurt, spre deosebire de cresterile asociate, de pilda, proceselor autoimune. Timpul de injumatatire a fibrinogenului seric este de cateva zile, prin urmare o scadere semnificativa ar trebui observata la doar 3 - 5 zile de la efectuarea testului initial. Faza acuta a unor procese inflamatorii este descrisa de proteina C reactiva, fibrinogen si VSH marite;
- Raspuns la pierderea de proteine: se observa o deviatie de la valorile normale ale fibrinogenului la pacientii care sufera de hipoalbuminemie, cel mai adesea in cadrul sindromului nefrotic sau al mielomului multiplu. Hipoalbuminemia se poate manifesta si in contextul unor carente nutritive grave sau la pacientii care sufera de tulburari alimentare de tipul anorexiei sau al bulimiei;
- Boala hepatica severa si/sau ciroza hepatica; ambele afectiuni se pot asocia cu o crestere necontrolata a sintezei de fibrinogen ca urmare a inflamatiei locale severe si a alterarii mecanismelor de control locale;
- Tratament cu estrogeni; inclusiv administrarea contraceptivelor orale poate determina cresterea nivelului de fibrinogen seric, ceea ce predispune pacientele unui risc suplimentar de tromboza venoasa, mai ales in conditiile coexistentei unor alti factori de risc;
- Coagulare intravasculara compensata;
- Sindromul metabolic reprezentat de hipertensiune, diabet, obezitate, care intretine o stare de inflamatie cronica persistenta in organism.
Fibrinogen crescut in sarcina
Determinarea valorilor fibrinogenului in sarcina nu este foarte relevanta si, in orice caz, nu se supune acelorasi intervale de referinta ca cele mentionate mai sus. Un fibrinogen marit in sarcina este considerat normal, parafiziologic, si nu ridica in mod normal semne de ingrijorare.
In cazul pacientelor cu sarcini cu risc, al pacientelor care sufera de trombofilie de pilda, un fibrinogen crescut in sarcina, dincolo de anumite limite, poate impune ajustarea tratamentului antitrombotic.
Atunci cand analizele releva VSH si fibrinogen marit la o gravida, ele trebuie interpretate in context clinic, cresterea acestor valori fiind normala in aceasta perioada.
Fibrinogen crescut la copii
De cele mai multe ori, un fibrinogen crescut la copii este un indicator clar al unui proces inflamator acut, cel mai adesea al unei infectii virale. In acest context, analizele indica VSH fibrinogen si proteina C reactiva marite.
In cazul in care doar fibrinogenul are valori care deviaza de la normalul varstei, medicul poate recomanda efectuarea de analize suplimentare pentru a exclude alte cauze.
Desigur, trebuie avut in vedere timpul de injumatatire al acestor parametri indicatori ai inflamatiei, inainte de a declansa panica.
Alte cauze ale cresterii fibrinogenului
Atunci cand se inregistreaza, la analize, un fibrinogen crescut cauzele pot fi reprezentate si de administrarea unor medicamente care au acest efect. Ingrijorarea despre ce inseamna fibrinogenul marit poate fi inutila in cazul in care urmezi un tratament cu:
- Contraceptive orale si estrogeni;
- Aspirina;
- Chimioterapice;
- Pirazinamida;
- Ulei de peste.
Dupa cum poti observa, ce inseamna un fibrinogen crescut variaza semnificativ in functie de cauzele care determina aceasta modificare. In ceea ce priveste fibrinogenul crescut, tratamentul este orientat catre eliminarea cauzei care l-a determinat.
Fibrinogen scazut - cauze
Atunci cand vine vorba despre fibrinogen scazut, cauzele cel mai frecvent responsabile pentru aceasta situatie sunt:
- Un consum crescut de fibrinogen, in afectiuni severe de tipul coagularii intravasculare diseminate, leucemia acuta promielocitara sau complicatii obstetricale;
- O sinteza scazuta de fibrinogen din cauza unei afectari hepatice masive;
- Administrarea terapiei trombolitice;
- Consumul moderat de alcool;
- Unele afectiuni genetice congenitale rare si foarte rare, de tipul afibrinogenemiei congenitale.
Valori scazute de fibrinogen sub limita normala se pot inregistra si in cazul tratamentelor cu unele medicamente:
- Steroizi anabolizanti;
- Androgeni;
- Atenolol;
- Pentoxifilin;
- Preparate cu fier;
- Kanamicina;
- Medroxiprogesteron;
- Prednison.
Fibrinogenul seric este un parametru hematologic important, a carui determinare face parte obligatoriu din panelul analizelor periodice pe care fiecare adult ar trebui sa le efectueze cel putin o data pe an. Variatiile fibrinogenului pot fi asociate unei game generoase de cauze, care trebuie investigate suplimentar de catre medic.
Bibliografie
- https://labtestsonline.org.uk/tests/fibrinogen
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=factor_i#:~:text=A%20normal%20value%20for%20fibrinogen,harm%20your%20heart%20or%20brain.
- https://www.testing.com/tests/fibrinogen/
- https://ashpublications.org/blood/article/117/18/4687/21360/Elevated-fibrinogen-causes-thrombosis
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8369350/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9555868/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22791-fibrinogen-test
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-fibrinogen-blood-test#1