Cand e recomandata?
Realizarea unei mamografii cu tomosinteza furnizeaza multiple informatii asupra morfologiei sanului, insa este indicat a fi efectuata doar la recomandarea medicului, desi aparatul utilizeaza doze reduse de radiatii X. Aceasta metoda imagistica este recomandata:
- femeilor ce au o consistenta densa a sanilor;
In cazul acestora, sanii contin o proportie mai mare de tesut mamar, comparativ cu tesutul adipos. Ca urmare a acestei particularitati morfologice, procesele neoplazice ce se dezvolta la nivelul sanilor sunt mai greu de evidentiat, in cadrul mamografiei standard.
- ca metoda de screening;
Mamografia este recomandata persoanelor cu varsta peste 40 de ani. In cazul celor ce au membri ai familiei diagnosticati cu cancer mamar, efectuarea mamografiei poate fi indicata inaintea varstei de 40 de ani. Vorbeste cu medicul si afla cand este iti recomanda aceasta investigatie.
- ca metoda de diagnostic;
Mamografia cu tomosinteza este indicata persoanelor care prezinta simptome asemanatoare cu cele din cancerul de san, precum: durere, ganglioni mariti in volum, modificari ale aspectului pielii.
Contraindicatiile mamografiei
Desi mamografia cu tomosinteza prezinta o multitudine de beneficii in cazul detectarii proceselor neoplazice, aceasta nu este indicata tuturor persoanelor. Astfel, mamografia nu se utilizeaza in urmatoarele situatii:
- femei insarcinate;
- femei care alapteaza;
- in scop de screening la femeile sub 40 de ani.
Este important a discuta cu medicul in ceea ce priveste efectuarea oricarei investigatii. De asemenea, in cadrul consultului periodic, acesta iti poate recomanda analizele cele mai potrivite pentru tine.
Pregatirea pentru mamografie cu tomosinteza
- Mamografia cu tomosinteza nu necesita o pregatire speciala, insa este important a preciza medicului urmatoarele informatii:
- tratamentele urmate;
- leziuni sau interventii chirurgicale la nivelul sanilor;
- prezenta implanturilor de san;
- istoric de cancer mamar in familie;
- daca esti sau suspectezi ca esti insarcinata;
- daca alaptezi.
Cele mai bune rezultate se obtin in prima saptamana dupa finalizarea menstruatiei. De aceea, incearca sa programezi mamografia in acest interval de timp.
De asemenea, in ziua efectuarii procedurii sunt recomandate urmatoarele:
- evita utilizarea deodorantelor, a cremelor sau a altor produse cosmetice;
- alege o imbracaminte comoda, care sa fie usor de indepartat (de preferat, formata din doua piese vestimentare).
Cum se realizeaza?
Metoda de efectuare a mamografiei cu tomosinteza este similara mamografiei clasice.
Este important sa ajungi cu cateva minute inainte de inceperea procedurii. Ulterior, tehnicianul te va ruga sa indepartezi hainele de la nivelul toracelui si bijuteriile. In cadrul procedurii, fiecare san este pozitionat intre 2 placi din material plastic, ce exercita o usoara compresie asupra acestuia.
Desi compresia sanului poate crea disconfort, aceasta este necesara pentru obtinerea unor rezultate superioare. Astfel, aceasta pozitie:
- ofera o buna vizualizare a tesutului glandular;
- faciliteaza cresterea calitatii imaginii;
- permite observarea tesuturilor de diferite origini, ca urmare a unui contrast ridicat;
- scade suprapunerea tesutului mamar;
- diminueaza doza de radiatii utilizata.
In timpul procedurii, tubul care emite radiatiile X va efectua traiectoria unui arc de cerc in jurul sanului. Aceasta miscare de rotatie permite obtinerea mai multor imagini ale sanului. Imaginile obtinute sunt ulterior transferate pe calculator, unde sunt prelucrate prin intermediul unui soft special.
Intreaga procedura are o durata de aproximativ 20 minute. Pe durata acesteia, poti resimti o usoara stare de disconfort la nivelul sanilor, ca urmare a comprimarii acestora. Insa, la finalul procedurii, disconfortul si durerea vor disparea.
Rezultatele mamografiei sunt emise sub forma unor imagini tridimensionale ale sanului.
Ulterior, acestea sunt interpretate si analizate de catre medicul radiolog. In cazul evidentierii unor zone posibil canceroase, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, precum rezonanta magnetica nucleara.
Avantaje mamografie cu tomosinteza
Mamografia cu tomosinteza ofera multiple beneficii, fata de alte metode imagistice, fiind considerata una din tehnicile cele mai avansate pentru diagnosticarea cancerului mamar. ste cunoscuta si ca mamografie digitala sau mamografie 3D. Printre avantajele pe care procedura le ofera, comparativ cu mamografia clasica, se regasesc:
- rata de identificare a proceselor neoplazice este cu 25% mai mare;
- procentul rezultatelor fals pozitive este cu 15% mai scazut;
- scaderea numarului de biopsii efectuate, ca urmare a acuratetii crescute a imaginii obtinute;
- determinarea cu precizie a cancerului de san si in cazul persoanelor ce au un tesut mamar dens.
Intrebari frecvente despre mamografie cu tomosinteza
Cat de sigura este mamografia cu tomosinteza?
Mamografia cu tomosinteza este o investigatie sigura. Doza de radiatii utilizata este destul de mica, ceea ce nu va produce modificari in organism. Este important de luat in considerare ca informatiile rezultate in urma efectuarii acesteia ofera mai multe detalii, comparativ cu alte metode imagistice.
Mamografia cu tomosinteza este dureroasa?
Pe durata procedurii, poti experimenta disconfort sau o durere usoara, ca urmare a comprimarii sanilor. Cele mai multe dintre femeile care au efectuat aceasta procedura au afirmat ca pozitia sanilor nu este una tocmai confortabila, dar disconfortul resimtit este redus.
Mamografia cu tomosinteza poate detecta orice cancer?
Mamografia poate evidentia procesele neoplazice chiar si cu cativa ani inainte de a fi palpabile. Desi rata de identificare a cancerului este cu 25% mai ridicata fata de alte metode, mamografia nu poate detecta orice tumora maligna, ca urmare a faptului ca procesul tumoral fie este intr-un stadiu incipient si nu poate fi observat, fie zona respectiva se vede cu dificultate (tesut dens), pe imaginile 3D obtinute.
Cum sa te pregatesti pentru mamografia cu tomosinteza?
Este important ca, in ziua efectuarii investigatiei, sa eviti folosirea produselor cosmetice la nivel sanilor sau in jurul acestora, precum: deodorantele, cremele, lotiunile de corp, pudra de talc. De asemenea, alege o vestimentatie alcatuita din 2 piese, pentru a putea indeparta doar hainele din partea superioara a corpului.
Mamografia cu tomosinteza este o investigatie imagistica ce utilizeaza razele X si care poate detecta cu precizie destul de ridicata prezenta cancerelor de san. Aceasta este utilizata atat ca metoda de screening, cat si de diagnostic. Are o durata scurta de realizare, iar rezultatele obtinute sunt sub forma imaginilor 3D. Intreaba medicul daca mamografia cu tomosinteza este necesara pentru tine si care sunt recomandarile acestuia.
Bibliografie:
stanfordhealthcare.org, https://stanfordhealthcare.org/medical-tests/m/mammogram/tomosynthesis-3d-mammography.html, accesat la data 18.11.2022;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/3d-mammogram/about/pac-20438708, accesat la data 18.11.2022;
densebreast-info.org, https://densebreast-info.org/screening-technologies/mammography-3d-mammography-tomosynthesis/, accesat la data 18.11.2022;
www.breastcancer.org, https://www.breastcancer.org/screening-testing/digital-tomosynthesis, accesat la data 18.11.2022;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/15939-digital-breast-tomosynthesis-and-breast-cancer-screening, accesat la data 18.11.2022;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/breast-cancer/tomosynthesis#takeaway, accesat la data 18.11.2022.