Interviu acordat Dr. Biris Laura, medic primar radiologie si imagistica medicala
Centrul de Imagistica Campus Medical Targu Mures a fost dotat la inceputul lunii aprilie cu un mamograf digital cu tomosinteza, acesta fiind primul astfel de aparat din judet. Toate detaliile despre aceasta metoda si beneficiile acesteia le-am aflat in cadrul interviului acordat de Dr. Biris Laura, medic primar radiologie si imagistica medicala.
Ce este mamografia digitala?
Mamografia este o metoda imagistica bazata pe radiatii X, fiind considerata “gold standard” (metoda de aur) in screeningul cancerului de san. Mamografia digitala cu tomosinteza este superioara celei clasice (pe film), insa este totusi o mamografie 2D, caz in care tesutul mamar adiacent poate masca patologia si, astfel, cancerul nefiind detectat (poate fi obtinut un rezultat fals-negativ). Pe de alta parte, tesutul mamar normal poate sa mimeze o patologie (in urma investigatiei, poate fi obtinut un rezultat fals-pozitiv).
Ce este mamografia digitala cu tomosinteza?
Mamografia cu tomosinteza este o forma avansata a mamografiei, fiind formata din multiple imagini ale sanului din unghiuri diferite (expuneri mamografice la 1mm), creand o imagine 3D a intregului san, reducand problema suprapunerilor tesutului mamar si, implicit, reducand numarul rezultatelor fals-pozitie sau fals-negative. Aceasta metoda poate fi comparata cu diferenta dintre o examinare radiografica si o examinare computer tomografica.
Care sunt beneficiile mamografiei cu tomosinteza?
Dintre beneficii, putem enumera:
· Cresterea sensibilitatii in decelarea cancerui invaziv, vizualizand cancerul in stadii incipiente; rezultatul este mai putin afectat de densitatea sanului.
· Are acuratete mai buna in ceea ce priveste localizarea si caracterizarea leziunilor, medicul reusind cu mai multa sa clasifice leziunile cu o mai mare precizie.
· Reduce rata rechemarilor in comparatie cu mamografia 2D, reducand astfel examinarile auxiliare (incidente suplimentare sau ecografie).
· Reduce anxietatea pacientelor si scade numarul de biopsii inutile.
Ce inseamna screeningul mamar?
Screeningul mamar este modalitatea imagistica pentru detectarea cancerului de san la persoane asimptomatice. Mamografia este importanta in detectarea cancerului de san, aceasta putand decela modificari la nivelul sanului cu ani inainte de a fi observat de catre pacienta.
Cand este recomandat screeningul prin mamografie?
Exista mai multe ghiduri ale societatilor radiologice, autoritati sanitare si guvernamentale, acestea fiind diferite, insa toate recomanda screeningul prin mamografie femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 75 de ani la intervale de 1-2 ani. Extinderea screeningului incepand de la varsta de 40 ani si peste 75 ani este adoptata acum de mai multe societati, fiind agreata si de mine personal datorita incidentei crescute de cazuri de cancer depistat la varste tot mai tinere.
La femeie cu un risc crescut de cancer mamar (mutatii genetice, cancer mamar/ovarian in familie, paciente iradiate in zona toracelui), screening-ul ar trebui sa inceapa inainte de varsta de 40 de ani. Mamografia poate fi necesara la orice varsta la pacientele simptomatice.
Cat de iradianta este mamografia cu tomosinteza comparativ cu mamografia clasica?
Mamograful cu tomosinteza respecta dozele recomandate de ambele societati de radiologie (atat cea europeana, cat si cea americana) in screeningul cancerului de san. In prezent, noastre aparatele moderne de mamografie ofera imagini cu rezolutie inalta, cu doze reduse de iradiere. Folosind unitatea de masura a radiatilor, miliSievert (mSv), doza totala a mamografiei 2D este de 0,4mSv, iar cea a mamografiei 3D fiind cuprinsa intre 0,5-1mSv. Astfel, doza totala a mamografiei este echivalenta cu doza primita timp de 7 saptamani de la radiatia din mediul inconjurator.
Doza iradierii depinde de protocol, de tipul sanilor si de tipul de aparat, fiind usor mai iradianta comparativ cu mamografia clasica, dar, datorita avantajelor oferite, acest aspect nu este considerat un impediment. In plus, aceasta reduce iradierea prin reducerea cliseelor mamografice suplimentare si a controalelor inutile la intervale scurte de timp.
Este o procedura dureroasa?
Mamograful cu tomosinteza Siemens wide-angle poate reduce forta compresiei sanului comparativ cu mamografele 2D fara a pierde din calitate si reducand disconfortul pacientei.
Ce trebuie sa stie pacienta inainte de efectuarea mamografiei?
Pacienta trebuie sa informeze medicul in legatura cu:
· orice problema sau modificare aparuta la nivelul sanilor
· operatiile anterioare la nivelul sanilor
· antecedentele de cancer mamar/ovarian in familie
· situatia in care daca este insarcinata
Este recomandat sa nu isi faca programare in perioada premenstruala daca sanii sunt mai sensibili, cea mai buna perioada fiind la o saptamana de la prima zi de menstruatie. Nu este indicat sa foloseasca deodorant cu talc sau lotiuni pe san sau in axila in ziua examinarii. Pacienta trebuie sa aduca examinarile imagistice anterioare.
Cum este efectuata tomografia cu tomosinteza?
In timpul examinarii, asistentul radiolog specializat pozitioneaza sanul pe platforma speciala a mamografului, acesta fiind comprimat progresiv. Compresia este necesara pentru o vizualizare mai clara a imaginilor, reducand blurringul provocat de miscare si reducand doza iradierii prin reducerea grosimii sanului.