Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Inseminare intrauterina (artificiala) - ce este, cand este indicata, care sunt ratele de succes

inseminare2
Inseminarea intrauterina, denumita si inseminare artificiala, reprezinta o modalitate alternativa de realizare a conceptiei, pentru cuplurile care nu pot concepe un copil in mod natural. Spre deosebire de o alta metoda alternativa adesea utilizata, fertilizarea in vitro, inseminarea intrauterina detine avantajul unui cost redus si al unui grad de succes inca destul de mare, astfel ca varianta din urma este cea preferata de cuplurile ce se confrunta cu infertilitatea si/sau de femeile care doresc conceperea pe aceasta cale.

Afla, mai departe, ce inseamna, mai exact, inseminarea intrauterina, cand este aceasta indicata, prin ce metoda se realizeaza, care sunt principalele avantaje si riscuri, precum si care este rata de succes a acestei proceduri.

Inseminare artificiala (inseminare intrauterina) - semnificatie si indicatii

Inseminarea intrauterina (artificiala) este o metoda de conceptie ce presupune plasarea spermatozoizilor direct in interiorul uterului, favorizand sansele obtinerii unei sarcini.

Dorinta de a opta pentru aceasta metoda de conceptie apare, cel mai adesea, in cazul incercarilor repetate de a obtine o sarcina pe cale naturala, soldate cu esec. Alteori, dificultatea de a obtine o sarcina poate fi cunoscuta inca de la inceput, fapt ce inainteaza procedura de inseminare intrauterina ca prima optiune.

Inainte de a alege o procedura precum inseminarea artificiala, este necesar ca, ulterior experimentarii dificultatilor de conceptie, sa fie consultat medicul specialist, in vederea descoperirii cauzei infertilitatii. In acest mod, se poate evalua metoda alternativa de conceptie de electie si, mai ales, daca inseminarea intrauterina este varianta potrivita.

Principalele indicatii ale inseminarii artificiale constau in:

  • Infertilitate produsa ca urmare a unei afectiuni de la nivelul sistemului reproducator al femeii (leziuni la nivel cervical, endometrioza, mucus in exces);
  • Infertilitate produsa ca urmare a unei afectiuni de la nivelul sistemului reproducator al barbatului (spermatozoizi in numar insuficient si/sau cu modificari structurale);
  • Infertilitate instalata din alte cauze sau de cauza necunoscuta;
  • Dorinta femeii de a concepe prin intermediul unui donator de sperma.

Avantaje si riscuri copii nascuti prin inseminare artificiala

Dorinta de a avea un copil apartine majoritatii cuplurilor. Alaturi de aceasta, exista si dorinta de a reusi conceptia pe cale naturala.

Totusi, in unele situatii, acest lucru nu este posibil sau este dificil de obtinut, fapt ce nu ar trebui sa impiedice complet conceptia, ci sa determine cuplurile aflate in dificultate sa gaseasca solutiile alternative potrivite pentru ei.

Prin urmare, principalul avantaj al inseminarii artificiale este tocmai facilitarea conceptiei pe o cale alternativa, mai simpla decat fertilizarea in vitro. Aceasta este potrivita atat in cazul infertilitatii de cauza necunoscuta, cat si in cazul celei cunoscute (ex: endometrioza).

De asemenea, inseminarea artificiala este o metoda de electie pentru femeile ce doresc conceptia prin intermediul unui donator de sperma.

Cat despre posibilele riscuri aferente unei inseminari intrauterine, acestea sunt reduse ca numar si extrem de rar intalnite, dar posibile. Printre posibilele riscuri ce pot fi intalnite, se numara:

  • Complicatiile de natura infectioasa - riscuri minime, dar posibile pentru majoritatea procedurilor medicale; apar prin contaminare in timpul procedurii;
  • Leziunile locale (la nivel cervical) - se produc ca urmare a traumatizarii tesutului colului uterin de catre cateter; sunt foarte rar intalnite;
  • Sarcinile multiple - desi a avea o sarcina multipla nu presupune un adevarat risc al inseminarii intrauterine, aceasta poate predispune mama si copilul la anumite complicatii intr-un procent mai mare decat o sarcina unica (ex: greutatea mica la nastere sau prematuritatea).

 

Diferente fertilizare in vitro si inseminare intrauterina

inseminare3

Atat inseminarea intrauterina, cat si fertilizarea in vitro sunt doua metode eficiente si larg raspandite de combatere a dificultatilor de conceptie. Alegerea uneia in favoarea celeilalte este o decizie ce trebuie facuta la recomandarea si sub indrumarea medicului specialist, dar intotdeauna discutata si aleasa in cadrul cuplului.

In inseminarea intrauterina, spermatozoizii sunt introdusi direct intrauterin, in timp ce, in fertilizarea in vitro, fertilizarea se produce extrauterin, in cadrul unui laborator.

In general, fertilizarea in vitro are un grad mai mare de succes decat inseminarea intrauterina.

Totusi, pentru inceput, se recomanda cel putin trei ture de inseminare intrauterina, pana la momentul incercarii fertilizarii in vitro, intrucat inseminarea artificiala are un cost semnificativ mai redus si este o metoda viabila de fertilizare (pret inseminare artificiala redus, pret inseminare intrauterina accesibil).

Procedura. Etapele inseminarii artificiale

Inseminarea artificiala nu este o procedura complexa, astfel ca nu presupune o pregatire laborioasa si/sau o recuperare dificila. Cu toate acestea, cunoasterea etapelor si a pregatirii anterioare procedurii reprezinta un aspect util ce poate creste sansele reusitei (inseminare artificiala reusita din prima).

Pentru inceput, este necesara recoltarea spermatozoizilor ce vor fi implantati intrauterin.

Acest lucru este realizat fie de catre partener (prin recoltarea unei probe de sperma), fie prin intermediul unui donator (caz in care proba este deja existenta).

Din partea femeii, este necesara monitorizarea ovulatiei, pentru a putea alege momentul ideal (sau cat mai aproape de ideal) al implantarii. Cu cat momentul este ales mai bine, cu atat sansele de a obtine o sarcina cresc.

Odata ce a fost identificata ziua propice, medicul calculeaza ziua in care se realizeaza implantarea. Aceasta se situeaza, de obicei, la o zi, maximum doua de la momentul ovulatiei, pentru ca spermatozoizii implantati sa gaseasca ovulul in stadiul evolutiv potrivit fecundarii.

Etapele procedurii (crestere sanse inseminare artificiala reusita din prima)

Procedura in sine are o durata mica, de ordinul minutelor. Aceasta nu presupune durere de partea pacientei, ci maximum o senzatie usoara de disconfort. Pacienta se asaza in pozitie ginecologica, iar medicul, cu ajutorul unui specul vaginal, departeaza peretii vaginului si permite accesul catre colul uterin.

Un cateter subtire, special conceput, este inserat pana in interiorul uterului. Cateterul este format din doua capete: cel intrauterin si cel atasat unui flacon ce contine spermatozoizii.

Cu ajutorul acestui cateter montat intrauterin, spermatozoizii sunt introdusi si eliberati in cavitatea uterina. Ulterior, cateterul este indepartat, iar procedura este finalizata.

Ce trebuie sa faci dupa inseminare artificiala

Procedura propriu-zisa de inseminare artificiala presupune doar primul pas al incercarii conceperii pe aceasta cale alternativa. Urmatorul pas este asteptarea unui test pozitiv de sarcina sau, in caz contrar, reevaluarea posibilitatilor (ex: incercari suplimentare de inseminare intrauterina, cautarea factorilor care impiedica reusita procedurala).

La un interval de aproximativ doua saptamani, testul de sarcina rapid se poate efectua (la cat timp dupa inseminare se instaleaza sarcina). In cazul unui rezultat negativ, se recomanda recoltarea unei probe de sange si efectuarea unui test de sarcina mai sensibil.

In functie de rezultatul testului, medicul ginecolog poate recomanda urmatorii pasi catre obtinerea unei sarcini sau, in cazul in care inseminarea intrauterina a fost indeplinita din prima incercare, se va incepe monitorizarea sarcinii.

Rata de succes inseminare artificiala

inseminare1

Inseminarea artificiala este considerata a fi o buna metoda de fertilizare, in special pentru cuplurile aflate la debutul incercarilor de a concepe pe cai alternative. Se considera ca sansele de reusita pentru inseminarea intrauterina cresc, odata cu repetarea procedurii.

Astfel, pentru prima incercare de inseminare intrauterina, procentul de femei care raman gravide este situat in intervalul 12,8-19,7%. Pentru a doua incercare, intervalul se situeaza intre 29,3-36,8%, iar pentru o a treia incercare, intre 36,8-38,3%.

Procentele pot varia in functie de cauza infertilitatii ce a condus la necesitatea unei inseminari artificiale, precum si daca infertilitatea este de cauza feminina sau masculina.

In concluzie, dorinta de a ramane insarcinata si de a avea unul sau mai multi copii este fireasca pentru orice femeie si ar trebui incurajata chiar si in prezenta unor dificultati in conceptia naturala. Astfel, inseminarea intrauterina este o metoda alternativa eficienta de a obtine o sarcina si este recomandata oricarui cuplu si/sau oricarei femei care isi doreste un copil pe aceasta cale.

Bibliografie:

Inseminare intrauterina https://www.hopkinsmedicine.org/gynecology_obstetrics/specialty_areas/fertility-center/infertility-services/intrauterine-insemination.html#:~:text=During%20an%20intrauterine%20insemination%20(IUI,the%20woman%20is%20most%20fertile.

Despre inseminare intrauterina https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/fertility-treatments/what-iui

Etape procedura https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intrauterine-insemination/about/pac-20384722

Inseminare artificiala https://www.nhs.uk/conditions/artificial-insemination/

Inseminare artificala vs fertilizare in vitro https://carolinasfertilityinstitute.com/whats-difference-iui-ivf/#:~:text=The%20key%20difference%20between%20IUI,the%20uterus%2C%20in%20a%20lab.

Inseminare intrauterina https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5676579/#:~:text=Pregnancy%20rates%20of%2012.8%2C%2029.3,averaging%2013%25%20%5B10%5D.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.