Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza versus cancerul de endometru - de ce sunt două boli diferite

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Denumirile oarecum asemănătoare ale celor două boli se explică prin faptul că ambele afectează endometrul, țesutul care căptușește interiorul uterului. Însă este vorba de două patologii diferite, chiar dacă amândouă întrețin procesele inflamatorii din corp și sunt boli cronice. Astfel, dacă endometrioza poate pune viața în pericol doar în cazurile în care implică un risc de ocluzie intestinală, cancerul de endometru se va dovedi mortal în lipsa unui bun management al bolii.

Mecanismele de apariție și de dezvoltare ale celor două boli sunt complet diferite. Astfel, endometrioza se dezvoltă atunci când țesutul care este similar cu endometrul migrează și se dezvoltă în afara uterului. Printre părțile din corp care sunt afectate adesea de endometrioză sunt ovarele, trompele uterine, interiorul abdomenului, vezica urinară și intestinele (subțire și/sau gros). Însă, în cazuri rare, țesutul endometrial poate ajunge și la nivelul toracelui sau chiar la nivelul creierului.
Cancerul endometrial, în schimb, este o tumoare malignă care se dezvoltă din mucoasa endometrială din interiorul uterului. Altfel spus, cancerul endometrial este un tip de cancer uterin.

Cât de întâlnite sunt cele două boli

La nivel global, peste 10% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani sunt afectate de boala endometriozică. Altfel spus, în jur de 190 de milioane de femei din întreaga lume sunt invalidate din cauza acestei boli. În România, peste 500.000 de femei sunt afectate de endometrioză. 

Considerabil mai puține femei dezvoltă cancer endometrial, chiar dacă acesta este cel mai frecvent cancer din sfera ginecologică. Cancerul endometrial este rar la femeile sub 45 de ani, vârsta medie la diagnosticare fiind de 60 de ani.

De asemenea, trebuie menționat că, la nivel global, cancerul endometrial apare mai frecvent la femeile de culoare decât la femeile albe. Statisticile arată că femeile de culoare sunt diagnosticate mai frecvent într-un stadiu mai avansat de cancer endometrial față de femeile albe și, prin urmare, prezintă mai multe riscuri să-și piardă viața din această cauză.

Simptome comune și simptome care diferențiază

Atât endometrioza, cât și cancerul endometrial se pot manifesta prin sângerări vaginale neobișnuite (de tipul petelor pe lenjeria intima, de exemplu). Dar, de obicei, cele două se întâmplă în etape diferite ale vieții – pe durata vieții fertile, în cazul endometriozei, și după încheierea vieții fertile, la menopauză, pentru majoritatea cazurilor de cancer endometrial. 
Durerile în regiunea pelvină sunt alt simptom comun în endometrioză și în cancerul endometrial. De asemenea, disconfortul la urinare este un simptom care poate apărea în ambele situații de boală.
Altă asemănare între cele două este faptul că pot exista și cazuri în care persoanele cu endometrioză sau cancer endometrial să nu aibă simptome. 

Printre simptomele după care poate fi recunoscută endometrioza se numără:

  • crampele menstruale foarte dureroase, care se pot agrava în timp, mai ales în anumite perioade;
  • durerea în partea inferioară a spatelui și a pelvisului; 
  • durerea în timpul activității sexuale sau ulterior acesteia;
  • dureri în timpul defecării și/sau urinării;
  • disconfortul intestinal, asociat cu diaree sau constipație, de obicei în timpul menstruației;
  • imposibilitatea de a rămâne însărcinată (infertilitate).

Printre simptomele care pot semnala un cancer endometrial se numără:

  • sângerările vaginale după intrarea la menopauză;
  • înainte de menopauză, sângerarea vaginală neobișnuită sau sângerarea între menstruații; 
  • durerile pelvine;
  • urinarea dureroasă.

Factori favorizanți pentru cancerul endometrial

Sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer endometrial femeile cu următoarele caracteristici:

  • au avut prima menstruație înainte de vârsta de 12 ani sau au intrat la menopauză târziu – cu cât o femeie a avut mai multe menstruații, cu atât endometrul ei a fost mai expus la estrogen;
  • nu au avut nicio sarcină – studiile arată că nicio sarcină pe durata vieții fertile reprezintă un risc mai mare decât prezența măcar a unei sarcini;
  • intrarea la menopauză și înaintarea în vârstă – cancerul endometrial apare cel mai adesea după intrarea la menopauză;
  • terapiile hormonale precum terapia de substituție în menopauză sau terapia pentru cancerul de sân;
  • obezitatea – grăsimea corporală suplimentară poate modifica echilibrul hormonal al corpului, având efectul unei glande endocrine;
  • sindromul Lynch – un sindrom moștenit care crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial. Acest sindrom este cauzat de o modificare a ADN-ului, care este transmisă de la părinți la copii. 

Endometrioza crește riscul de cancer ovarian?

Femeile cu endometrioză nu au un risc mult mai mare de a dezvolta un cancer ovarian în comparație cu populația feminină generală. Datele statistice arată că în jur de 1,3% din populația feminină generală va dezvolta un cancer ovarian comparativ cu mai puțin de 2% dintre femeile care au endometrioză.
Majoritatea femeilor care suferă de endometrioză nu vor dezvolta un cancer ovarian. Cele mai multe dintre femeile care suferă din cauza acestei boli ajung să se investigheze mai devreme și să fie diagnosticate într-un stadiu mai timpuriu, cu rezultate mult mai bune în ceea ce privește gestionarea situației lor medicale.

De altfel, și publicația „The Lancet” subliniază că endometrioza nu reprezintă, în sine, un motiv de îngrijorare pentru dezvoltarea unui cancer ovarian, însă femeile din această categorie ar trebui ajutate de medicii clinicieni să conștientizeze manifestările acestor cancere, pentru a putea acționa din pripă atunci când este necesar. Cu toate acestea, nu se impune instituirea unei rutine de urmărire prin testarea din sânge a markerilor CA125, prin realizarea unor ecografii ori a unor intervențiile chirurgicale cu rol preventiv.

Endometrioza si cancerele ovariane rare

Oamenii de știință au descoperit că există o legătură genetică între endometrioză și anumite tipuri de cancer ovarian rare, cunoscute sub numele de cancere ovariene epiteliale (EOC). Mai exact, modificările genetice, așa-numiții markeri, care predispun la endometrioză implică, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta unele subtipuri de EOC, printre care: 

  • cancerul ovarian cu celule clare, ce reprezintă 5 până la 10% din cancerele ovarianeovariene;
  • cancerul ovarian endometrioid, care nu este același lucru cu cancerul endometrial, fiind mult mai rar decât acesta. Reprezintă 10 până la 15 la sută din totalul acestor cancere.

Înțelegerea conexiunilor genetice dintre endometrioză și aceste tipuri de cancer poate ajuta la dezvoltarea unor terapii noi pentru ambele patologii. În ceea ce privește cancerul endometrial, dacă este depistat precoce, îndepărtarea chirurgicală a uterului duce adesea la vindecare. În acest sens, este recomandată ținerea sub observație a chisturilor endometriale care rămân și după intrarea la menopauză, întrucât există riscul transformării acestora în formațiuni maligne.

Surse de informare:

  • Endometriosis vs Endometrial Cancer, Explained | OCRA (ocrahope.org)
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461
  • https://radiopaedia.org/articles/endometrioid-carcinoma-of-the-ovary
  • https://ovarian.org.uk/news-and-blog/blog/endometriosis-and-ovarian-cancer-risk/
  • https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33049-0/fulltext