Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Parul frumos incepe cu un scalp sanatos

Articol de Dr. Adina Dobritoiu
Parul frumos incepe cu un scalp sanatos

Sanatatea firului de par depinde de sanatatea scalpului si invers. Orice afectiune a scalpului va afecta si firul de par deoarece originea firelor de par (foliculul pilos, celulele germinative, locul de sinteza a parului) este la nivelul scalpului.

Lumea pare preocupata mai mult de sanatatea parului decat de cea a scalpului, insa cele doua sunt strans corelate si merita acelasi nivel de atentie. Ce-i drept, si industria cosmetica s-a dezvoltat mai mult pe produsele pentru ingrijirea firului de par, iar explicatia poate fi si faptul ca modificarile produse la nivelul firului de par sunt cele mai vizibile si cele care impacteaza mai mult aspectul fizic.

Examinarea si diagnosticarea afectiunilor scalpului si parului

O metoda moderna, eficienta si nedureroasa de examinare a scalpului si parului este tricoscopia sau videodermoscopia. Se realizeaza cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, adica o lupa speciala care ajuta la depistarea diverselor afectiuni.

Metoda se foloseste frecvent pentru diagnosticarea diferitelor afectiuni ale parului si scalpului: 
•    Psoriazisul la nivelul scalpului  sau dermatita seboreica 
•    Cauzele caderii parului: alopecia areata, alopecia androgenetica, efluvium telogen, etc. 

Prin informatiile oferite, tricoscopia poate inlocui investigatii mai agresive precum biopsia scalpului

Scalpul sensibil

Scalpul sensibil apartine sindromului de piele sensibila si se manifesta prin hiperreactivitate, intoleranta, sensibilitate, senzatie de disconfort local si iratibilitate. Tegumentele scalpului pot fi uscate, cu o sensibilitate mai scazuta la durere. 

Factorii declansatori (triggeri) ai scalpului sensibil sunt variati: 

  • Caldura
  • Umezeala (propria transpiratie)
  • Poluarea
  • Apa (mai dura)
  • Samponul sau alte produse de styling
  • Stresul

Tratamentul scalpului sensibl consta in primul rand in evitarea factorilor declansatori si in utilizarea produselor speciale, dermato-cosmetice, create pentru ingrijirea scalpului sensibil.

Probleme frecvente la nivelul scalpului

Cea mai frecventa problema a scalpului in cazul femeilor, cel putin din propria experienta, este reprezentata de caderea difuza a parului sau efluvium telogen. Aceasta este aproape in totalitate o problema specifica femeilor, atat din punct de vedere al cauzelor - anemie, probleme tiroidiene, cure de slabire (mai frecvent intalnite la femei), cat si pentru ca persoanele de sex feminin care se confrunta cu aceasta problema se adreseaza medicului cu o frecventa mai mare. 

O alta afectiune a scalpului intalnita cu precadere la barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani, dar si la femei este dermatita seboreica. Se manifesta prin prurit, coji, scoame, matreata excesiva si sebuum la nivelul scalpului.

Atat caderea parului, cat si dermatita seboreica reprezinta o alterare a starii de sanatate a scalpului in general, iar tratamentul lor trebuie facut sub atenta indrumare a medicului dermatolog.

Si scalpul este afectat de expunerea excesiva la soare

Parul joaca rol de filtru UV pentru scalp si este primul afectat de expunerea excesiva la razele soarelui. Bineinteles, si scaplul sufera de efectele fotoimbatranirii, iar acest lucru este vizibil la persoanele care au o podoaba capilara redusa. 

Principalele semne ale fotoimbatranirii scalpului: 

  • Lentiginele – pete pigmentare
  • Keratozele actinice – leziuni precanceroase

Efectele expunerii indelungate la razele solare atat la nivelul scalpului, cat si firului de par pot fi evitate prin utilizarea palariilor sau a sepcilor. 

Ingrijirea corecta a sclapului

Inaintarea in varsta conduce la o scadere a activitatii foliculului pilos. Pentru a-l stimula pot fi utilizate, eventual, produse de mezoterapie care contin aminoacizi si minerale utile in sinteza keratinei.

De asemenea, este important sa pastram o igiena corespunztoare si sa folosim produse cosmetice sau dermatocosmetice adecvate tipului de scalp si problemelor existente, daca acestea au fost diagnosticate. 

Chiar daca scalpul este gras, varfurile pot fi uscate si pentru hidratarea lor este indicata utilizarea unei masti. Un consult la medicul dermatolog este suficient pentru a va indruma in acest sens.

Alimentatia joaca un rol important in sanatatea scalpului si parului

Problemele aparute la nivelul scalpului pot fi tinute sub control si prin adoptarea unei diete variate, bogate in proteine, vitamine, grasimi, in special grasimi nesaturate, dar si carbohidrati cu indice glicemic mic.

Proteinele trebuie sa aiba un continut bogat de amionoacizi sulfurati, esentiali pentru sinteza keratinei (cisteina, metionina). Dintre vitamine, nu trebuie sa lipseasca din alimentatie vitamina C, D, B6, B7, B12 - acestea fiind catalizatori in procesul de sinteza al firului de par, alaturi de minerale precum: fier, cupru, seleniu, siliciu, magneziu.