Dr. Dana Nedelcu, medic imagist, este primul medic care “vede” de obicei cancerul, si de multe ori are si responsabilitea de a comunica acest lucru pacientei. Este unul dintre putinii specialisti din Bucuresti care face in cadrul Centrului integrat de diagnostic si tratament pentru patologia sanului din Ponderas Academic Hospital biopsie mamara ecoghidata, respectiv introduce un mic ac in formatiunea suspecta si preleveaza un mic fragment de tesut care apoi, prin analiza, ofera toate datele necesare pentru o abordare corecta a tumorii si a cazului. Biopsia mamara ecoghidata efectuata in etapa de diagnostic, inainte de operatie, reprezinta standardul actual peste tot in lume.
Obiectivul nostru este sa descoperim cancerul de san in faza tratabila
Obiectivul nostru este sa descoperim cancerul de san in faza tratabila, adica atunci cand nu este palpabil. Iar atunci cand femeia il palpeaza si se prezinta la medic sa procedam corect inca de la inceput, sa abordam cazul corect oncologic. Aceasta este munca noastra, de a ajuta la diagnostic si de a convinge femeile sa faca ce trebuie.
Punctia ghidata ecografic este esentiala pentru diagnostic
Avem o leziune, ne este clar din imagistica ca este cancer si se pune intrebarea – o operam direct, sau ne trebuie o verificare bioptica ca sa-i facem chimioterapie inainte, si mergem sa o operam numai dupa ce stim daca este cancer sau nu?
Care sunt avantajele biopsiei?
Unu: Biopsia mamara ecoghidata permite un diagnostic histologic precis pre-procedural si chirurgul sau oncologul stiu clar ce urmeaza sa opereze sau sa trateze. Prin imagistica nu poti sa pui diagnosticul de cancer 100% niciodata! Sunt atatea leziuni care mimeaza cancerul, si este absurd sa intri sa mutilezi o femeie pentru o leziune care pana la urma se dovedeste a nu fi cancer. Intr-un fel intri sa operezi o leziune cu potential de transformare ulterioara in cancer, ca si chirurg, in alt fel intri pentru un cancer. Daca intri pentru o leziune despre care stii clar ca nu e cancer, dar care se poate maligniza, tai mai putin, mutilezi femeia mai putin decat daca ai face-o intrand pentru un cancer, cand trebuie sa scoti mai mult, evident. Acesta e standardul actual peste tot in lume.
Doi: Biopsia mamara ecoghidata permite sa prelevezi materialul cel mai suspect. De exemplu, chiar daca este o tumora mare, palpabila, si stii ca este cancer, iarasi merita sa faci biopsia ghidata imagistic si nu la palpare, ca sa stii clar ca ai intrat in formatiune si nu alaturi si ca ai prelevat materialul cel mai suspect, care e util laboratorului ca sa puna diagnosticul cel mai corect.
Trei: Facand testele de imunohistochimie stii la ce va reactiona pacienta cel mai bine din gama larga de chimioterapice, astfel incat sa poti sa faci chimioterapie inaintea gestului chirurgical, sa scazi volumul tumorii pentru a obtine ulterior cel mai bun rezultat prin chirurgie. Daca tumora este mare si are ganglionii deja prinsi si faci chirurgie din start, atunci diseminarea este regula.
De ce tip de ecograf beneficiaza pacientele in Ponderas Academic Hospital?
Un aparat ecograf S 2000 Siemens, care are o acuratete foarte mare in modul standard – reconstructie 3 D, pentru vizualizare in plan coronal a spiculatiilor. Cu cat aparatul are o imagine mai buna si mai multe tehnici imagistice, cu atat se pot selecta mai bine pacientele la care trebuie facuta biopsia.
Ce sunt spiculatiile?
Spiculatia este ceva care seamana cu un ghimpe de trandafir care iese din leziune, este distorsiunea pe care o produce tumora – pentru ca tumora arata ca un cuib de pasare intr-un copac armonios. Este ca o dereglare a unei armonii. Pentru ca sanul seamana ca structura cu dihotomizarea unui arbore – are un trunchi si apoi ramurile se divid, doua cate doua, intr-un mod armonios. Si oricand apare o dereglare in aceasta armonie, acolo suspectam cancerul.
Ce inseamna biopsia ecoghidata?
Inseamna ca identific ecografic partea cea mai suspecta imagistic dintr-o formatiune si intru cu un ac mic exact acolo. Nu se poate face treaba asta prin palpare, cu atata precizie.
Dvs vedeti pe ecran toata operatiunea.
Intru cu un ac mic acolo unde cred ca este cea mai suspecta parte a leziunii. Vad in permanenta pe ecran unde este acul. Il vad nonstop. Pot intra si in tumori de 5 mm in felul asta, tumori care nu se palpeaza si nu se vad nici intraoperator.
De cate ori se confirma un rezultat, pozitiv sau negativ?
Am avut norocul ca pana acum sa se confirme. Am reusit sa prelevez ce trebuie si cand trebuie.
Adica flerul Dvs…
Nu numai flerul, dar da, trebuie si fler. Trebuie stiinta. Trebuie intai sa vrei sa-l ajuti pe omul de langa tine, sa-l diagnostichezi, pentru ca daca nu vrei, nici n-ai sa vezi nimic in acei norisori. N-o sa vezi avioane niciodata, daca nu doresti sa le vezi.
Cat timp stati asupra unui caz care va pune probleme?
Cu cat am mai multe facilitati la aparatul cu care lucrez, cu atat timpul de examinare creste. Pentru un caz care imi pune probleme pot sa ajung la o ora. Niciodata nu dau drumul pacientei, pana nu ajung la un diagnostic clar. In momentul cand vezi o leziune incerta, tu ca imagist nu trebuie sa-i dai drumul femeii pana nu ai un diagnostic. Respectiv – o opresti, ii faci atunci tomosinteza, apoi ecografie, eventual si elastografie si, daca ii permite si psihicul, ii faci si biopsia atunci. Nu mai stai s-o programezi peste 10 zile. Aici timpul conteaza.
Practic ideea e ca pacienta sa nu plece fara un diagnostic.
Fara un diagnostic clar si fara biopsia facuta, in special daca leziunea e inalt suspecta. Trebuie sa prelevezi imediat pentru ca dureaza zece zile lucratoare pana cand ai rezultatul. Si fiecare zi conteaza, pentru ca in fiecare zi tumora poate sa-si trimita o celula in organism, in creier, in ficat, in rinichi, si nu poti sa-ti permiti asta.
Despre screeningul pentru cancerul de san ce puteti sa ne spuneti?
Nu exista screening pentru cancerul de san in Romania. Screeningul afara, dupa multe studii si gandiri, calcule financiare si tot felul de criterii, este cel mamografic. Pentru ca trebuie gasita o masura ieftina, care sa ofere suficient de multe informatii, si mai ales reproductibila. Si atunci nu s-a ales nici ecografia, nici palparea, s-a ales mamografia. Screeningul mamografic se face in majoritatea statelor din vest, Suedia, Germania, si a dus la depistarea de cazuri noi. Fiecare tara are multe criterii, alte grupe de varsta. S-a constatat ca sunt foarte multe cancere de interval – adica i-ai facut screening si femeia se intoarce peste ceva timp si spune ca ea palpeaza totusi ceva. Mamografia nu e perfecta si nu va fi niciodata. In toate tarile sunt probleme si se gandesc in permanenta ce tehnica e mai buna pentru screening.
Imagistica de screening vs imagistica de diagnostic
Exista practic doua cai de mers – una e screeningul, care sa-ti permita alegerea din populatie a cazurilor suspecte – si a doua este imagistica diagnostica. Se face deseori confuzie intre screening si diagnostic. Diagnosticul inseamna ca iei o femeie care ti se prezinta, simptomatica sau nesimptomatica, si ii aplici toate tehnicile imagistice cu putinta ca sa ajungi la un adevar. Si nu pleaca pe usa pana ce nu are adevarul acela in brate. Asta nu inseamna ca a venit la mamografie si tu i-ai dat drumul sa plece, desi tu ai vazut ca are o leziune suspecta. Pe asta vrem noi sa mergem. Pe asta merg eu de trei ani incoace. Indiferent cat imi dau programul peste cap, pacienta nu pleaca pana cand nu are diagnosticul clar – face eco atunci, face elasto atunci, face punctia…
In Romania nu vorbim de screening, nu exista la noi. Exista o pacienta care e constienta ca trebuie sa vina sa se caute, sau vine trimisa de medicul de familie, de chirurg sau de ginecolog. Si atunci nu ne permitem sa facem imagistica de screening, noi facem imagistica de diagnostic.
Ce inseamna mamografie cu tomosinteza?
Mamografia clasica aplatizeaza tesuturile si face ca leziunile sa fie puse una peste alta. Si leziunea poate sa fie greu de depistat si de diferentiat fata de glanda din jur. E ca si cum ai pune cartile una peste alta si daca intre doua carti punem o foaie de hartie, ei bine, n-o s-o vedem niciodata. Tomosinteza insira cartile una langa alta, iar imagistul poate vedea foaia de hartie dintre ele.
Practic vedeti felii? In 3 D?
Exact. Vedem in 3 D, felii. Pacienta trebuie sa stie ca gasim o foaie de hartie intr-un teanc de carti. Sau as putea spune ca poti sa vezi un avion intr-un norisor.
Deci face o diferenta foarte mare mamografia cu tomosinteza.
In screening asa s-a intamplat. S-a aplicat in tarile civilizate si le-a crescut rata de depistare a cancerului cu 40% in Suedia. In diagnostic, de asemenea este buna, pentru ca poate sa depisteze.
Care este varsta de la care se recomanda mamografia?
De ce se face mamografia dupa 40 de ani?! Pentru ca pe masura ce femeia inainteaza in varsta, sanul are mai putin tesut glandular si mai mult tesut gras. Dat fiind ca femeia nu mai e activa hormonal, sanul se strange, si cancerul se vede mai bine pe fondul tesutului gras. De aceea si mamografia este practicata ca screening, pe fondul tesutului gras depistezi mai bine spiculatia, disturbarea.
Pe cand sub 40 de ani, cand sanul are mai mult tesut glandular, mamografia nu-i utila. Iradiezi inutil un tesut glandular, si atunci cresti riscul de cancer. In al doilea rand, nu vezi nimic – e foarte mult tesut glandular, care arata ca un lapte, ca un nor opac, in care nu vezi nimic. Astfel ca e mai utila ecografia. Nu vei vedea niciodata avionul in nor, pe cand daca cerul e senin si doar cativa norisori, il vei vedea mai bine.
Trebuie stiut ca intre 40 si 50 de ani femeile au sanul mixt – cu mult tesut glandular si deci mamografia e utila intr-o prima faza. Aproape intotdeauna mamaografia trebuie completata cu ecografie. Totusi, fiecare femeie trebuie sa mearga si sa lase medicul imagist sa decida, pentru ca si peste 50 de ani unele femei au sanul foarte dens, cu tesut glandular.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor