Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Orice afectiune musculo-scheletala poate fi diagnosticata prin RMN

Orice afectiune musculo-scheletala poate fi diagnosticata prin RMN

Provocarile sunt la tot pasul in medicina, pentru ca o afectiune se poate manifesta diferit la pacienti diferiti, spune Dr. Andru Lamasz, medic primar radiologie si imagistica medicala. Experienta sa valoroasa in imagistica musculoscheletala sta la baza colaborarii cu echipe de fotbal de top si cu Federatia Romana de Fotbal. Cum facem fata progresului extrem de rapid din imagistica si provocarilor profesiei?! Printr-un efort constant, neintrerupt, de pregatire. Care ne-a adus in pozitia unor servicii de imagistica comparabile cu cele din vest. Si da, oamenii vin din strainatate sa-si faca investigatiile imagistice in Romania.

Ultimii ani au insemnat o perioada de mari progrese in imagistica – o sansa pentru un medic tanar. Ce ne puteti spune despre aceste progrese?

Imagistica este o ramura mai aparte a medicinei, mult mai flexibila din punct de vedere al logisticii. Cu alte cuvinte, poti sa te afli oriunde in lume, daca ai o conexiune la internet, poti lucra. De aceea, este din ce in ce mai atractiva pentru tinerii medici. Si, din cate stiu, este pe cale sa se legifereze si la noi in tara telemedicina. Cat despre progrese, evident ca avansul tehnologic este resimtit atat la nivel hardware, dar mai ales la nivel software.

CV-ul dvs cuprinde o lista consistenta de cursuri in mai multe domenii ale imagisticii. Ce v-a adus acest efort de pregatire?

In medicina exista acea vorba ca niciodata nu te opresti din invatat. Si este foarte adevarat. Pentru ca avansul tehnologic duce la o caracterizare imagistica superioara a diverselor boli, unele putand fi diagnosticate precoce si, implicit, putand fi mai usor de tratat. De aceea, formele de educatie medicala continua – cursurile – sunt absolut necesare. Vestea buna este ca in radiologie, tinerii radiologi (rezidentii), beneficiaza de multe cursuri gratuite, sponsorizate de marile firme de echipamente medicale, mult mai mult decat in orice alta ramura a medicinei.

Din perspectiva imagisticii, cat de departe suntem de nivelul european? Se poate practica o imagistica de nivel international in Romania?

Mai ales in domeniul medical privat, standardele sunt comparabile cu cele din occident. Si cum avem din ce in ce mai multi medici pregatiti in Europa, rezultatul e firesc. La Regina Maria, de exemplu, sunt multi pacienti care fac investigatiile la noi si merg la consulturi periodice in afara tarii, pentru patologii mai complicate.

Care sunt zonele Dvs. prioritare de interes de supraspecializare? Si de ce?

In Romania, este diferit fata de occident, unde radiologii sunt specializati numai pe o singura ramura – neuro, musculoscheletal, cardio etc. Totusi, in ceea ce ma priveste, primeaza investigatiile pe ramurile musculo-scheletal si neuroimagistica, dar si in patologia ficatului si a prostatei. De asemenea, in cadrul Centrului de Imagistica Baneasa, am colegi supraspecializati pe cardio, ureche etc.

In cadrul centrului, putem efectua toata gama de investigatii RMN din sfera musculoscheletala – patologia musculara, ligamentara si de cartilaj. Acest aspect este esential deoarece colaborez foarte mult cu medicii sportivi ai echipelor de fotbal de top din Romania si cu Federatia Romana de Fotbal. Experienta acumulata este mare si inca n-am intalnit afectiune care sa nu poata fi diagnosticata cu ajutorul investigatiei RMN – cateodata, completata si cu examen CT – ceea ce reprezinta un ajutor fantastic pentru medicii ortopezi sau de recuperare. In plus, pentru un medic sportiv este foarte important sa afle cat mai repede gradul leziunilor, pentru a evalua perioada de recuperare a sportivului.

Cand se recomanda CT, cand RMN? Cum se completeaza ambele metode?

Si CT-ul si RMN-ul au indicatii destul de precise, avand in vedere ca CT-ul este o investigatie iradianta, spre deosebire de RMN.

Din punctul meu de vedere, CT-ul este rezervat mai mult investigatiilor de urgenta si screeningului oncologic, iar RMN este o investigatie superioara din punct de vedere al diagnosticului, existand si cazuri punctuale in care cele doua sunt complementare.

Care este experienta in Centru de Imagistica Baneasa? Afectiunile cele mai frecvente?

Cazuistica este la fel de complexa ca in orice alta clinica, de la screeninguri oncologice, la patologia mamara, patologia urechii sau medicina sportiva. Cred ca cele mai dese examinari sunt cele la nivelul capului, coloanei vertebrale si musculoscheletale.

Cat putem vorbi de certitudine si cat de dubiu in imagistica? Te poti insela sau te pot insela aparatele?

Gradul de certitudine depinde evident atat de tehnologie, dar mai ales de experienta medicului imagist. Iar cand cele doua sunt imbinate, cu greu te poti insela.

Important este sa faci totul, din punct de vedere imagistic, pentru o evaluare corecta a fiecarui pacient.

Cum vedeti colaborarea intre imagist si chirurgul ortoped? Cum functioneaza practic in cadrul retelei Regina Maria?

Feedback-ul medicilor cu care lucram este foarte important, pentru ca sunt anumite detalii din antecedentele operatorii, de exemplu, care ne ajuta pe noi, imagistii, sa avem o privire mai de ansamblu asupra patologiei. Si evident, o comunicare multidisciplinara nu poate sa aduca decat beneficii, mai ales in cazurile complicate, in care clinica nu se coreleaza neaparat cu imagistica.

Ce considerati ca este cel mai provocator in imagistica?

Cel mai provocator in imagistica este sa te mentii informat in permanenta, avand in vedere avansul tehnologic, si aici ma refer mai ales la partea de software, care ne ajuta pe noi, imagistii, la cresterea certitudinii diagnostice.

Ce va place cel mai mult in meseria dvs? De ce?

Provocarile sunt la tot pasul in medicina. Pentru ca, de exemplu, o afectiune se poate manifesta diferit la pacienti diferiti. Cat priveste patologia musculoscheletala, este foarte important “timingul”, pentru ca sunt afectiuni – rupturi musculare complexe, rupturi ligamentare, fracturi meniscale sau osoase – la care interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai rapid, pentru a nu pierde functia organului respectiv. De aceea, este important pentru un medic sa participe in mod constant la diverse forme de educatie continua in radiologie, proces care trebuie sa fie facilitat si institutiile de stat sau private unde acestia activeaza.

Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor