Daca tu si partenerul va straduiti sa aveti un copil, nu sunteti singurii. 8-15% dintre cuplurile la varsta reproductiva din Romania sunt infertile. Infertilitatea de cuplu se defineste ca lipsa obtinerii unei sarcini în urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva în decurs de un an (OMS, 2013). Aceasta definitie este bazata pe probabilitatea cumulativa a sarcinii.
Infertilitatea poate fi o problema a unuia dintre parteneri sau o combinatie de factori care influenteaza sarcina. Din fericire, exista multe terapii sigure si eficiente care imbunatatesc semnificativ sansele de a ramane insarcinata.
Simptome
Principalul simptom al infertilitatii este faptul ca nu ramai insarcinata. Nu exista alte simptome evidente. Uneori, femeia infertila poate avea menstre neregulate sau absente. Rareori, barbatul infertil poate sa prezinte unele semne de probleme hormonale, precum modificari in cresterea parului sau in privinta functiei sexuale. Majoritatea cuplurilor vor concepe in final, cu sau fara tratament.
Cand sa mergi la medic
Probabil ca nu ai nevoie sa mergi la medic in legatura cu infertilitatea decat daca ai incercat regulat timp de cel putin un an sa concepi. Discuta cu medicul devreme, daca esti femeie si:
- Ai 35-40 de ani si in ultimele 6 luni ai incercat sa concepi
- Ai peste 40 de ani
- Ai menstre neregulate sau absente
- Menstrele sunt foarte dureroase
- Ai probleme de fertilitate cunoscute
- Ai fost diagnosticata cu endometrioza sau boala inflamatorie pelvina (BIP)
- Ai mai multe avorturi spontane
- Ai urmat tratament pentru cancer
Vorbeste cu medicul daca esti barbat si daca:
- Numarul spermatozoizilor este redus sau ai alte probleme legate de spermograma
- Ai istoric de probleme sexuale, testiculare sau de prostata
- Ai urmat tratament pentru cancer
- Ai testicule de dimensiuni reduse sau varicocel (testicule inflamate in scrot)
- Ai rude cu probleme de infertilitate
Cauze
Uneori, problemele care determina infertilitatea la cupluri sunt congenitale (prezente la nastere) si, uneori, se dezvolta mai tarziu in viata.
Cauzele infertilitatii pot afecta unul sau ambii parteneri. In general:
- In aproximativ o treime din cazuri, este vorba de o problema a barbatului.
- In aproximativ o treime din cazuri, este vorba de o problema a femeii.
- In restul cazurilor, exista probleme atat cu barbatul, cat si cu femeia sau nu a putut fi identificata o cauza a infertilitatii.
Cauze ale infertilitatii masculine
Acestea pot fi:
- Productie anormala sau functie anormala a spermei cauzata de testiculele necoborate, defecte genetice, probleme de sanatate precum diabetul sau infectii precum chlamydia, gonoree, oreion sau HIV. Dilatatia varicoasa a venelo de la nivelul testiculelor (varicocel) pot, de asemenea, sa influenteze calitatea spermei.
- Cause hormonale : functia necorespunzatoare a sistemului endocrin afecteaza productia si capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor : afectiunile tiroidiene, modificari ale nivelelor de Testosteron, FSH, LH, exces in producerea prolactinei (inhiba producerea de hormoni gonadotropi, LH si ca raspuns scaderea nivelului de testosteron).
- Defecte ale tubilor care transporta sperma – acestea se pot bloca datorita unor leziuni ce apar ca urmare a unor interventii chirurgicale, infectii, traumatisme sau a dezvoltarii anormale (ex.fibroza chistica). Aceste blocaje pot sa apara la orice nivel: in interiorul testiculului, la nivelul epididimului, vaselor deferente, a canalelor ejaculatorii.
- Criptorhidia (necoborarea testiculelor in scrot) – esecul testiculelor de a cobora din abdomen in scrot in perioada fetala poate beneficia de corectie chirurgicala in primii doi ani de viata si cel mai tarziu inainte de adolescenta pentru ca fertilitatea sa nu fie afectata (temperature crescuta de la nivelul abdomenului afecteaza capacitatea de producere a spermei).
- Disfunctii elaculatorii – ejaculare retrograda, ejaculare prematura, incapacitatea de a obtine/sustine o erectie, lipsa libidoului, durere in timpul actului sexual. .
- Supraexpunerea la anumiti factori de mediu, precum pesticide sau alte chimicale sau radiatii. Fumatul, consumul de alcool sau droguri, anumite medicamente (antibiotice, antihipertensive, steroizi anabolizanti si altele) pot, de asemenea, sa influenteze fertilitatea. Expunerea frecventa la caldura, in saune sau bai fierbinti, pot sa ridice temperature la nivelul testiculelor si pot sa influenteze productia de sperma.
- Efectele adverse ale cancerului si ale tratamentului pentru cancer, precum radioterapia si chimioterapia. Tratamentul pentru cancer poate reduce uneori sever productia de sperma.
Cauze ale infertilitatii feminine
Acestea pot fi:
- Tulburari de ovulatie, care influenteaza eliberarea ovulului, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP). Hiperprolactinemia, o afectiune in care ai prea multa prolactina – hormonul care stimuleaza productia de lapte – poate, de asemenea, sa influenteze ovulatia.
- Prea multi hormoni tiroidieni (hipertiroidism) sau prea putini (hipotiroidism) pot influenta ciclul menstrual sau determina infertilitate. Alte cauze pot include exercitiul fizic intens, tulburari alimentare, traumatisme sau tumori.
- Afectiuni ale uterului: malformatii uterine, fibroame, polipi, infectii ale endometrului, aderente la nivelul cavitatii uterine (sinechii ce pot sa apara in urma unui chiuretaj), utilizarea unui dispozitiv intrauteri pentru contraceptie (sterilet),
- Afectiuni ale vaginului sau ale colului uterin : malformatii, infectii, cause imunologice (formarea de anticorpi antipermatici la nivelul glerei cervicale)
- Deteriorarea sau blocajul/infundarea trompelor uterine, deseori cauzate de inflamarea trompelor uterine (salpingita), care este determinata de boala inflamatorie pelvina (BIP), de obicei provocata de o infectie cu transmitere sexuala (ITS) sau a interventiilor chirurgicale.
- Endometrioza, care apare cand tesutul endometrului creste in afara uterului si poate influenta functia ovarelor, a uterului si a trompelor uterine.
- Insuficienta ovariana primara (menopauza timpurie), cand ovarele se opresc din functionare si menstruatia se incheie inainte de 40 de ani. Desi cauza este in general necunoscuta, anumiti factori sunt asociati cu menopauza timpurie, intre care boli ale sistemului imun, anumite afectiuni genetice precum sindromul Turner sau purtatoarele sindromului X Fragil, dar si radioterapia si tratamentul chimioterapeutic, precum si fumatul.
- Aderente la nivelul pelvisului (tesut cicatricial fibros format intre organele pelvine) ce se pot constitui in urma infectiilor , interventiilor chirurgicale sau endometriozei,.
Alte cauze la femei includ:
- Cancerul si tratamentul pentru cancer. Anumite cancere – in special, ale organelor reproducatoare feminine – influenteaza adeseori in mod sever fertilitatea femeii. Atat radioterapia, cat si chimioterapia pot sa influenteze fertilitatea.
- Alte afectiuni. Problemele medicale asociate cu pubertatea intarziata sau absenta menstruatiei (amenoree), boala celiaca, diabetul deficitar controlat si anumite boli autoimune precum lupusul pot influenta fertilitatea femeii. Anomaliile genetice pot, de asemenea, sa faca improbabile conceptia si sarcina.
Factori de risc
Majoritatea factorilor de risc atat pentru barbati, cat si pentru femei sunt aceiasi si pot include:
- Varsta. Fertilitatea femeii scade gradual cu varsta, in special la mijlocul anilor 30 si scade brusc dupa 37 de ani. Infertilitatea la femeile in varsta poate fi determinata de numarul si calitatea ovulelor sau de problemele de sanatate care influenteaza fertilitatea. Barbatii peste 40 de ani pot fi mai putin fertili decat cei mai tineri si pot inregistra riscul mai mari pentru copii,
- Fumatul. Acest obicei nociv reduce posibilitatea unei sarcini. Fumatul reduce, de asemenea, posibilele avantaje ale tratamentului de fertilitate. Avorturile spontane sunt mai frecvente in randul femeilor care fumeaza. La barbati, fumatul poate creste riscul de disfunctie erectila si de numar redus de spermatozoizi.
- Consumul de alcool. La femei, nu exista un nivel sigur privind consumul de alcool in timpul conceptiei sau in sarcina. Evita alcoolul daca planuiesti sa ramai insarcinata. Alcoolul creste riscul de defecte congenitale si poate contribui la infertilitate. La barbati, consumul masiv de alcool poate reduce numarul si motilitatea spermatozoizilor.
- Surplusul ponderal. Stilul de viata sedentar si surplusul ponderal poate creste riscul de infertilitate la femei. Si in cazul barbatilor, surplusul ponderal poate influenta numarul spermatozoizilor.
- Greutatea sub medie. Femeile cu risc de probleme de fertilitate sunt cele care sufera de tulburari alimentare precum anorexia si bulimia, insa si femeile care au o alimentatie restrictiva sau foarte hipocalorica.
- Exercitiul fizic. Miscarea fizica insuficienta favorizeaza obezitatea, care creste riscul de infertilitate. Mai putin frecvent, problemele de ovulatie pot fi asociate cu exercitiul fizic frecvent si intens la femeile care nu sunt supraponderale.
Preventie - pentru cupluri, pentru barbati, pentru femei
Unele tipuri de infertilitate nu pot fi prevenite, insa o serie de strategii pot creste sansele de sarcina.
Pentru cupluri
Sa aveti contact sexual regulat de cateva ori in preajma perioadei de ovulatie – pentru sanse crescute de a avea o sarcina. Ovulatia se produce de obicei la mijlocul ciclului – la jumatatea perioadei dintre menstruatii – in cazul majoritatii femeilor cu cicluri menstruale de circa 28 de zile.
Pentru barbati
In cazul barbatilor, desi majoritatea tipurilor de infertilitate nu pot fi prevenite, aceste strategii te pot ajuta:
- Evita fumatul si consumul excesiv de alcool, care pot contribui la infertilitatea masculina.
- Evita temperaturile mari, deoarece acestea pot afecta productia de sperma si motilitatea spermatozoizilor. Desi acest efect este de obicei temporar, evita baile fierbinti si baile de aburi.
- Evita expunerea la toxine industrial sau de mediu, care influenteaza productia de sperma.
- Limiteaza administrarea medicamentelor cu efect asupra fertilitatii, atat cele pe reteta cat si OTC-urile. Discuta cu medicul in legatura cu medicamentele pe care le iei regulat, insa nu intrerupe administrarea medicamentelor pe reteta fara a apela la sfatul medicului.
- Fa miscare cu moderatie. Exercitiul fizic regulat poate imbunatati calitatea spermei si creste sansele de a concepe.
Pentru femei
In cazul femeilor, o serie de strategii pot creste sansele de a ramane insarcinata:
- Renunta la fumat. Tutunul are numeroase efecte negative asupra fertilitatii, fara a mai mentiona despre starea generala de sanatate si sanatatea fatului. Daca fumezi si ai in vedere o sarcina, renunta acum.
- Evita alcoolul si drogurile recreationale. Aceste substante pot reduce capacitatea de a concepe si de a avea o sarcina sanatoasa. Nu bea alcool si nu consuma drogul recreationale precum marijuana sau cocaina.
- Limiteaza cofeina. Femeile care incearca sa ramana insarcinata ar trebui sa limiteze consumul de cofeina. Cere sfatul medicului despre care este consumul sigur.
- Fa miscare cu moderatie. Exercitiul fizic regulat este important, insa exercitiul intens care face ca menstrele sa devina neregulate sau absente iti poate influenta fertilitatea.
- Evita extremele de greutate. Si daca esti supraponderala, si subponderala iti influenteaza productia de hormoni si iti poate cauza infertilitate.
Surse de informatie:
- www.mayoclinic.org
Consultant: Dr. Bechir Melihan, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata
Discuta despre infertilitate cu un expert. Programeaza-te aici!