Mucoasa interioara a uterului se numeste endometru. Sub influenta hormonilor feminini - estrogen si progesteron, cu fiecare ciclu menstrual, mucoasa uterului devine mai groasa cu sange si tesut suplimentar. Acest lucru se intampla astfel incat, daca ar avea loc o sarcina, embrionul sa se poate implanta in mucoasa uterina. Daca ovulul nu intalneste un spermatozoid si nu este fertilizat, cu formarea unei noi celule, sarcina nu are loc. Astfel, mucoasa ingrosata a uterului se descompune si se elimina din corp prin vagin. Eliminarea de sange si tesut din interiorul uterului prin vagin in fiecare luna reprezinta fluxul menstrual sau menstruatia.
Endometrioza este o boala in care testutul endometrial se gaseste in afara uterului, cel mai frecvent la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vagin si membrana care acopera pelvisul. La fel ca si endometrul uterin, testutul endometrial ectopic este sub influenta estrogenului si se ingroasa si sangereaza la fiecare ciclu menstrual. Insa, spre deosebire de captuseala uterului, celulele din implanturile endometriozice nu au pe unde iesi, astfel incat acest tesut devine captiv in zona in care s-a dezvoltat, cauzand inflamatie cronica cu formare de tesut cicatricial intre organe (aderente), durere pelvina, in special in timpul menstruatiei, sexului si eliminarii scaunului si infertilitate.
Menoragia, cunoscuta si sub numele de sangerare menstruala abundenta sau sangerare uterina abundenta, reprezinta un flux menstrual neobisnuit de intens sau care dureaza mai mult de 7 zile.
Menoragia este o experienta comuna pentru femeile diagnosticate cu endometrioza. Totusi, menoragia in endometrioza nu rezulta din sangele din implanturile endometriozice. Modificarile structurale cauzate de endometrioza si dezechilibrele hormonale stau la baza legaturii dintre aceste doua conditii.
Menstruatia abundenta (menoragia) este un semn de endometrioza?
Menstruatia abundenta sau menoragia poate fi un semn al endometriozei, dar endometrioza este doar una dintre multele cauze posibile ale menoragiei. Daca suferi de endometrioza poti avea menstruatii dureroase (dismenoree), cu crampe intense si menoragie cu cheaguri de sange.
Alte afectiuni ginecologice si non-ginecologice, cum ar fi fibroamele sau tulburarile de coagulare, pot afecta, de asemenea, frecventa, durata, regularitatea si volumul menstruatiei.
Cauzele sangerarii menstruale abundente sunt:
- Disfunctie ovariana
- Dezechilibru hormonal
- Fibrom uterin
- Polipi endometriali (polipi uterini)
- Adenomioza
- Hiperplazie de endometru
- Cancer de endometru (cancer uterin)
- Tulburari de coagulare
- Dispozitiv intrauterin (DIU) sau sterilet
- Medicamente anticoagulante, anticonceptionale
- Alte boli: hipotiroidism
Este important sa cunosti semnele ca ceva nu este in regula cu fluxul tau menstrual. Semnele si simptomele menstruatiei abundente, indiferent de cauza, sunt:
- Umplerea unuia sau a mai multor absorbante pe ora timp de cateva ore consecutiv
- Nevoia de a folosi protectie dubla (strat dublu de absorbante) pentru a controla fluxul menstrual abundent
- Nevoia de a schimba absorbantul pe timpul noptii
- Sangerare care dureaza mai mult de 1 saptamana
- Eliminarea unor cheaguri de mari dimensiuni
- Restrictionarea activitatilor cotidiene ca urmare a fluxului menstrual abundent
- Simptome de anemie, ca urmare a pierderii de sange, precum oboseala, lipsa de energie, ameteala si dificultate in respiratie la efort
De ce endometrioza cauzeaza sangerare menstruala abundenta?
Inflamatia cronica si formarea de tesut cicatriceal cauzate de endometrioza pot afecta structurile si functiile naturale ale uterului, ovarelor si trompelor uterine. Inflamatia cronica din endometrioza poate duce la un dezechilibru al hormonilor si al altor substante reglatoare importante pentru ciclul menstrual, ducand la sangerari anormale, cum ar fi perioadele menstruale abundente si prelungite.
O alta cauza de sangerare menstruala abudenta este endometrioza vaginala, care poate contribui la sangerari vaginale anormale, cel mai frecvent ciclice sau dupa sex.
O alta explicatie a menstruatiei abundente la femeile care sufera de endometrioza este legata de afectiunile coexistente, cum ar fi fibroamele uterine, adenomioza si polipii endometriali.
Cum poti gestiona sangerarea menstruala abudenta daca ai endometrioza?
In toate cazurile de menoragie, identificarea si abordarea cauzei de baza este primul pas catre gestionarea sangerarii vaginale abundente.
In cazul endometriozei, afectiunea este tratata in primul rand prin terapie hormonala si interventie chirurgicala. Terapia hormonala modifica ciclurile hormonale, scazand frecventa cu care celulele endometriale ectopice trec prin ingrosare si sangerare.
Chirurgia este o optiune atunci cand terapia hormonala nu este eficienta sau daca pacienta are infertilitate. Chirurgia permite confirmarea diagnosticul de endometrioza si indepartarea implanturilor endometriozice si a aderentelor, care sunt benzi de tesut cicatricial formate intre organele invecinate, precum si a altor afectiuni coexistente, cum cum ar fi polipii endometriali, adenomioza sau fibroamele uterine.
Sangerarea intre menstruatii (metroragia) este, de asemenea, un semn de endometrioza?
Sangerarea intre menstruatii, cunoscuta sub numele de sangerare intermenstruala sau metroragie, poate fi, de asemenea, un semn al endometriozei.
Metroragia este o alta manifestare a sangerarii uterine anormale si poate fi sub forma de pete pe chilot (spotting) sau sangerare (uneori abundenta) intre menstruatiile obisnuite. Chiar daca sangele vine din uter, la fel ca in timpul menstruatiei, acesta nu face parte din ciclul menstrual normal, care este declansat de hormoni. Metroragia poate fi inofensiva in unele cazuri, insa, alteori, poate fi semnul unei afectiuni grave.
Ca si menoragia, sangerarea intermenstruala poate avea mai multe cauze in afara de endometrioza:
- Tratament hormonal pentru controlul nasterii
- Leziuni sau infectii pelvine
- Sarcina
- Avort
- Schimbari hormonale naturale, cum ar fi menopauza
- Fibrom uterin
- Polipi endometriali
- Chist ovarian
- Adenomioza
- Boala inflamatorie pelvina
- Tulburari de coagulare
- Cancer uterin
- Stres si factori de stil de viata
Mecanismul fiziologic al menstruatiei este extrem de sensibil si complex. Chiar si intreruperi minore in orice faza a ciclului menstrual ar putea duce la sangerari anormale, cum ar fi metroragia si menoragia. De aceea este important sa mergi la un consult la medicul tau ginecolog care iti poate oferi un diagnostic precis.
Surse de informatie:
- www.healthline.com
- www.mayoclinic.org