In prezent se stie ca pe langa predispozitia genetica si anomaliile structurale ale tesutului endometrial, raspunsul imun modificat joaca, de asemenea, un rol activ in dezvoltarea endometriozei. Sistemul imunitar afectat ar putea avea un rol in producerea endometriozei. In celulele endometriotice au fost detectate modificari ale celulelor sistemului imun.
Unele cercetari sugereaza ca endometrioza ar putea creste riscul de boli autoimune ale glandei tiroide, cum sunt tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto) si boala Graves. Alte studii au aratat ca afectiunile tiroidiene ar putea determina ca endometrioza sa fie mai severa, cu durere pelvina mai mare. Cercetatorii continua sa investigheze daca exista o legatura intre endometrioza si bolile glandei tiroide, insa studiile sunt inca neconcludente.
Endometrioza si riscul de boli autoimune tiroidiene
Unele studii pe animale si la pacientele diagnosticate cu endometrioza au evidentiat modificari ale metabolismului hormonilor tiroidieni in celulele endometriotice. Cercetatorii au constatat urmatoarele aspecte:
- Celulele endometriale ar putea produce hormoni tiroidieni ca raspuns la hormonul de stimulare a tiroidei (TSH).
- Implanturile endometriale non-uterine pot exprima receptori TSH, inducand astfel formarea unui anticorp - imunoglobulina care stimuleaza tiroida (TSI, thyroid-stimulating immunoglobulin). Anticorpul TSI este considerat semnificativ pentru boala Graves (hipertiroidism) si este pozitiv la aproximativ 98% dintre acesti pacienti. Boala Graves este o boala tiroidiana autoimuna caracterizata prin legarea anticorpilor IgG la receptorul TSH. Totusi, exista rezultate contradictorii in studii cu privire la asocierea dintre boala Graves si endometrioza.
- A fost sugerat un risc crescut de asociere a endometriozei cu alte boli autoimune, ca de exemplu: tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto), lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren, artrita reumatoida, boala celiaca, scleroza multipla, boala inflamatorie intestinala si boala Addison. Totusi, desi s-au facut cercetari pe acest subiect in ultimii 20 de ani, datele disponibile sunt contradictorii.
Pe de alta parte, un alt studiu nu a detectat nici o asociere semnificativa intre nivelurile anticorpilor anti-TPO (ATPO) cu rol in producerea tiroiditei autoimune (tiroidita Hashimoto) si endometrioza. Cercetatorii nu au gasit o asociere semnificativa intre hipotiroidism si endometrioza.
Endometrioza poate fi mai severa la pacientele cu boli tiroidiene
Un studiu efectuat in anul 2019 a sugerat ca prezenta unei afectiuni tiroidiene poate fi asociata cu simptome mai severe ale endometriozei, ca de exemplu durere pelvina cronica mai intensa. Deoarece celulele endometriale sunt susceptibile la variatiile hormonilor tiroidieni, cercetatorii au emis ipoteza ca hormonii tiroidieni pot creste severitatea endometriozei la persoanele care au deja aceasta afectiune, desi afectiunea tiroidiana nu cauzeaza endometrioza.
Cercetatorii au remarcat o corelatie pozitiva intre nivelul de hormoni tiroidieni si dimensiunea nodulilor endometriotici sau aderentelor cauzate de masele de endometrioza.
Daca ai endometrioza, este bine sa iti monitorizezi functia tiroidiana
In prezent, nu exista o recomandare pentru screeningul functiei tiroidiene la femeile care au fost diagnosticate cu endometrioza.
Totusi, endometrioza si afectiunile tiroidiene pot avea simptome similare, cum ar fi menstruatii abundente sau neregulate, constipatie, oboseala, modificari in greutatea corporala, schimbari de dispozitie si infertilitate. Ca atare, este obisnuit ca persoanele cu un diagnostic anterior de endometrioza sa presupuna ca aceste semne si simptome sunt cauzate exclusiv de aceasta boala. Acest lucru poate duce la un diagnostic intarziat al afectiunilor tiroidiene concomitente.
Pentru a evalua glanda tiroida, medicul iti poate recomanda o serie de analize de sange si un test imagistic - ecografia glandei tiroide. Analizele de sange vor evalua daca tiroida functioneaza normal si daca sunt prezenti autoanticorpii directionati impotriva tiroidei si constau din masurarea TSH, T3, T4 si a autoanticorpilor tiroidieni. Ecografia glandei tiroide poate identifica modificari ale texturii sau dimensiunii glandei, precum si prezenta unor noduli.
Poti alege sa efectuezi pachetul de analize pentru glanda tiroidiana care contine urmatoarele analize de sange:
TSH (Hormonul de stimulare a tiroidei)
TSH este cel mai bun indicator al functiei tiroidiene. Este un test sensibil si este frecvent utilizat ca test de screening initial pentru evaluarea generala a functiei tiroidei. Scopul acestei analize este de a determina daca TSH este in limite normale.
- Un rezultat peste limita superioara a normalului indica hipotiroidism (activitate redusa a tiroidei).
- O valoare sub limita inferioara a normalului indica hipertiroidism (activitate crescuta a tiroidei).
Free T4 (FT4 sau Tiroxina libera)
Este un test necesar pentru interpretarea corecta a TSH-ul in unele situatii clinice. Aceasta analiza masoara fractiunea libera („free”) din sange a hormonului tiroidian T4 (tiroxina). Doar 1% din hormonul T4 circula liber sub forma de FT4 (tiroxina libera). Free T4 este forma biologic activa responsabila pentru efectele hormonilor tiroidieni in organism.
FT4 se determina impreuna cu TSH pentru a evalua functia tiroidiana:
- Eutiroidie: TSH si FT4 in limite normale
- Hipotiroidie: TSH crescut si FT4 scazut
- Hipertiroidie: TSH scazut si FT4 crescut
T3 (Triiodotironina)
T3 este principalul hormon responsabil de actiunile hormonilor tiroidieni la nivelul diverselor organe. Cea mai mare parte a hormonului T3 se formeaza in afara glandei tiroide, in special la nivelul ficatului, prin conversia (deiodarea) T4 in T3. Doar 20% din totalul T3 se formeaza in glanda tiroida.
- In hipertiroidism, ambele niveluri de T4 si T3 sunt de obicei crescute, dar la un subgrup mic de pacienti cu hipertiroidie, doar T3 este crescut.
- In hipotiroidism, nivelurile de T4 si T3 sunt scazute.
Anticorpi anti-TPO (ATPO, anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana)
ATPO diferentiaza cauza hipotiroidismului ca fiind tiroidita Hashimoto. ATPO detecteaza prezenta autoanticorpilor impotriva unei proteine din celulele tiroidiene - peroxidaza tiroidiana (TPO), cu rol esential in formarea hormonilor tiroidieni T3 si T4. O valoare mare a Ac anti-TPO (ATPO) indica o boala autoimuna a tiroidei (tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto).
Anticorpii anti-peroxidaza tiroidiana (ATPO) sunt prezenti la aproape toti (> 90%) pacientii cu tiroidita Hashimoto, dar pot sa apara si in alte boli autoimune ale glandei tiroide, fiind prezenti la 70% din pacientii cu boala Graves.
Surse de informatie:
- www.healthline.com
- www.ncbi.nlm.nih.gov
- www.fertstert.org
- www.endometriosisnews.com