Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Examinarea IRM pelvis cu instilare de gel: pregatire, etape, rezultate

Examinarea RMN (IRM) pelvis cu instilare de gel sau cu protocol de endometrioza este o investigatie imagistica, utila in stabilirea diagnosticului de certitudine de endometrioza, efectuata fie la recomandarea medicului ginecolog sau imagist, fie la cererea pacientei.

Examinarea RMN (IRM) pelvis cu instilare de gel este recomandata complementar examinarii ecografice in care s-au identificat leziuni de endometrioza pelvina sau in cazul in care se suspicioneaza endometrioza pelvina pe baza anamnezei si examenului clinic realizat de medicul ginecolog.

Avand in vedere ca investigatia nu este iradianta, IRM pelvis cu instilare de gel se poate efectua de prima intentie, la dorinta pacientei care s-a informat medical si are suspiciuni personale legate de endometrioza. Examinarea se poate efectua in scopul diagnosticarii bolii sau cartografierii si stadializarii pre-terapeutice sau pre-operatorii”, explica echipa supraspecializata in Endometrioza.

Pregatirea pentru investigatie

Inainte de realizarea investigatiei, fiecare pacienta este indrumata sa urmeze o serie de recomandari:

  • Sa faca o microclisma (se poate cumpara de la orice farmacie), cu o seara inainte sau in dimineata zilei in care este programata pentru investigatie, daca pacienta nu este din localitate si soseste direct de pe drum
  • Sa evite sa consume cu o zi inainte de examinare fructe si legume care produc balonare (exemplu: struguri, prune,fasole, mazare, varza)
  • In cazul in care urmeaza un anumit tratament, prescris de medicul specialist, pacienta nu trebuie sa intrerupa medicatia

Pe de alta parte, nu exista restrictii cu privire la consumul de cafea, apa sau ceai, pacienta putand consuma aceste lichide conform rutinei obisnuite. De asemenea, poate sa manance ceva usor inaintea examinarii. Este recomandat ca investigatia sa nu se realizeze in timpul menstruatiei.

Etapele examinarii IRM cu instilare de gel

Investigatia dureaza aproximativ 1 ora si 30 de minute, incluzand atat timpul de scanare, cat si perioada necesara pregatirii pacientei. Examinarea nu iradieaza, nu este dureroasa si este formata dintr-o serie de secvente.

Examinarea IRM cu instilare de gel se realizeaza in 3 etape:

  • Initial, pacientei i se monteaza o branula (fluturas brahial). In prima etapa sunt realizate o serie de scanari de secvente native (cu ajutorul acestor secvente se obtin imagini ale tesuturilor fara a se utiliza substanta de contrast).
  • Cea de-a doua etapa a examinarii consta in injectarea substantei de constrast, cu ajutorul branulei montate inainte de inceperea procedurii. Inainte de injectarea substantei de constrast, se verifica istoricul alergic al pacientei – este o procedura standard- chiar daca substanta folosita are un potential alergen redus, aceasta verificare trebuie sa se realizeze de fiecare data.
  • Ultima etapa a examinarii consta in instilarea de gel steril la nivel vaginal (50 ml) si rectal (100 mm) cu ajutorul unor canule sterile, cu un diametru millimetric si o lungime de aproximativ 10 mm. Procedura nu este dureroasa si necesita cooperarea pacientei.

Dupa realizarea examinarii, pacienta isi poate continua activitatile in mod obisnuit, fara restrictii. “Gelul introdus in timpul investigatiei imagistice se elimina intr-o etapa sau doua de mers la toaleta, fara riscuri de alergii, intrucat folosim un gel steril. De asemenea, nu exista complicatii, disconfort sau inconveniente”, a explicat echipa supraspecializata in Endometrioza.

RMN pelvis cu instilare de gel vs. RMN clasic de pelvis

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este extrem de precisa in evaluarea endometriozei. Chisturile endometriotice ovariene sunt diagnosticate de obicei prin ecografie, desi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) poate fi utila in unele cazuri, deoarece permite un diagnostic mai specific al endometriomului si diferentiaza mai bine cheagurile de sange de resturile de sange in zonele solide care sunt asociate frecvent tumorilor neoplazice. De asemenea, RMN-ul are o sensibilitate mai mare decat ecografia pentru depistarea implanturilor endometriotice profunde in unele locatii ale pelvisului, care uneori sunt mai greu de diagnosticat prin laparoscopie, datorita prezentei aderentelor si a locatiei lor subperitoneale.

 “Comparativ cu examinarea clasica, prin IRM pelvis cu SDC, IRM cu instilare de gel intravaginal și intrarectal ofera un aport informational crescut, de pana la 90-100%, prin destinderea peretilor vaginului si rectului ca urmare a introducerii gelului steril. Aceasta tehnica, spre deosebire de IRM clasic, permite analiza cu acuratete a compartimentului posterior pelvin, locul de electie al endometrioziei. De mentionat faptul ca examinarea realizeaza diagnosticarea, cartografierea si stadializarea cu acuratete a formelor de endometrioza de gradul 2, 3, 4, fara posibilitatea diagnosticarii formelor incipente (microscopice, micronodulare)”, explica echipa supraspecializata in Endometrioza.

De asemenea, examinarea IRM pelvis cu instilare de gel ajuta la diagnosticarea mai multor afectiuni, care pot afecta organele pelvine (uterul, colul uterin, ovarele, vezica urinara, rectul), respectiv existenta colectiilor fluide sau adenopatiilor pelvine. In timpul examinarii se poate surprinde, in functie de fereastra de examinare (FOV) coloana vertebrala - regiunea lombara inferioara, adica ultimii corpi vertebrali si discuri intervertebrale, fapt care evidentiaza eventualele leziuni la aceste niveluri.

Consultant: echipa supraspecializata in Endometrioza.

Surse:

  • www.sciencedirect.com
  • www.ncbi.nlm.nih.gov