Endometrioza reprezinta o patologie frecvent întâlnită în practica ginecologică, cu implicații şi repercusiuni severe asupra populației feminine tinere (în multe cazuri putând fi cauză de infertilitate). Aceasta afecțiune este datorată prezenţei de țesut glandular endometrial în afara cavității uterine, mai frecvent la nivel pelvin, si afectează aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu vârste între 20-40 ani. Aproximativ 40% din pacientele infertile prezintă această afecțiune.
Endometrioza este o boala cronica, ce afecteaza major calitatea vietii pacientelor tinere, care prezinta dureri pelvine cronice, simptome ginecologice, divestive si urinare.
Imagistica prin rezonanta magnetica are un loc de top in depistarea focarelor endometriozice. Este neinvaziva, neiradianta, are o acuratete diagnostica ridicata si o rezolutie crescuta, oferind imagini multiplanare. Instilarea de gel intravaginal si intrarectal permite o buna distensie a acestora si evidentiaza cele mai mici focare parietale, stabilind extensia si modificarea arhitecturii pelvine. Este utila in bilantul si cartografierea preoperatorie, in planificarea si abordarea tehnicii chirurgicale.
HidrocolonoCT diagnosticheaza, evalueaza si cartografiaza leziunile de endometrioza de la nivelul colonului, fiind extrem de important in evaluarea preoperatorie a cadrului colic. Poate pune in evidenta infiltrarea parietala intestinala, precum si gradul de stenoza asociat.