Parte a echipei multidisciplinare in chirurgia sanului este si psih. Cosmina Peta, specialist cu 20 de ani experienta in psihosomatica, cea care a infiintat, acum 5 ani, cu sprijinul dr. Catalin Copaescu, primul cabinet de psihosomatica din Romania in Ponderas Academic Hospital, pentru pacientii bariatrici. Experienta castigata si beneficiile dovedite in timp sunt extinse si valorificate acum in cadrul echipei multidisciplinare pentru cancerul de san.
Cancerul de san nu este o lupta pe care sa o duci de una singura!
Pacientele cu cancer de san nu mai sunt obligate sa treaca singure prin acest diagnostic dramatic si prin tratamentul dificil. Psihologul este menit sa sustina pacienta pentru activarea propriilor resurse interne in lupta cu boala, asigurand astfel maximizarea rezultatelor tratamentului; de asemenea, este un sprijin si pentru medicii colegi din echipa in comunicarea diagnosticului si in relationarea cu pacienta. Cancerul nu este o lupta pe care sa o duci de una singura!
“Unitatea dintre psihic si somatic, reevaluata in ultima perioada in medicina, era chiar negata, nu demult. Acum tendinta este sa fie integrata chiar la egalitate cu manifestarile somatice. Confictele interioare intre ganduri si emotii duc la somatizari”, explica Cosmina Peta. “Nu ne substituim medicinei, si practic cele mai bune rezultate sunt obtinute in tandemul medicina – psihosomatica. Pacienta are si tratamentul medicamentos, care vindeca efectele, dar si cauza e adresata prin sedintele de psihoterapie, si de-aceea lucram in echipa multidisciplinara. Pentru fiecare pacienta ne intalnim in cadrul tumor bordului, si de multe ori le explic colegilor mei medici care este abordarea potrivita tipologiei pacientei, tipului sau de personalitate”.
Psihologul poate interveni inca de la inceput, de la comunicarea diagnosticului
Psihologul poate interveni inca de la inceput, de la comunicarea diagnosticului, sau pe parcurs, atunci cand medicii remarca ezitarile pacientei. “Medicul curant observa nevoia pacientei si o indeamna catre consilierea psihologica pentru primirea diagnosticului. Abordarea e diferita in functie de tipologia pacientei. Sunt persoane care primesc vestea direct, sunt nerabdatori… Altele neaga sau sunt in zona de intrebari – nu mi se-ntampla mie, nu e adevarat, ma duc sa mai verific la nu stiu cati medici. Alte femei sunt in faza intrebarilor retorice – de ce mie, n-am gresit cu nimic, de ce nu altuia”, explica Cosmina Peta.
Etapele prin care trece pacientul oncologic
Exista mai multe etape prin care trece pacientul oncologic – etapa de negare, etapa intrebarilor retorice, etapa mobilizatoare si etapa resemnificarii. Rolul psihologului este de a aduce pacienta in etapa mobilizatoare, pentru activarea resurselor sale. Blocajul pacientei in primele doua etape face ca raspunsul la tratament sa fie mai lent si mai redus. “De aceea, e important ca noi sa le identificam pe acele paciente care raman blocate in aceste etape – asta comunic eu cu medicul curant sau oncolog. Cel mai apropiat contact il am cu medicul oncolog, in momentul cand pacienta ajunge la el, sa vedem daca aflarea acestui diagnostic a dus la depresie sau chiar la anxietate”, spune Cosmina Peta.
Abordarea psihologului e diferita si in functie de tratament – daca e curativ, vizand vindecarea, sau daca, din nefericire, este vorba de un tratament paliativ, de prelungire a vietii. Echipa vizeaza si constituirea unor grupuri de suport atat pentru pacientii oncologici, dar si pentru apartinatori, dat fiind ca si familiile au nevoie, de multe ori, de un asemenea sprijin.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor