Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Banca de Celule Stem Regina Maria este prima banca din Romania care a devenit membra a prestigioasei Cord Blood Association

Banca de Celule Stem Regina Maria este prima banca din Romania care a devenit membra a prestigioasei Cord Blood Association

Asociatie internationala profesionala de banci de celule stem publice si private, Cord Blood Association, prin membrii ei, si-a propus sa salveze vieti, sa imbunatateasca starea de sanatate a oamenilor si sa schimbe medicina.

Impartasind aceeasi misiune, Banca de Celule Stem REGINA MARIA este prima banca din Romania afiliata sectiunii europene a Cord Blood Association. Aceasta inseamna, pe de o parte, recunoasterea angajamentului nostru in excelenta medicala, iar pe de alta parte, continuarea implicarii noastre in cele cinci directii ale asociatiei:

  • Dezvoltarea standardelor si bunelor practici care sa asigure calitatea produselor si serviciilor de stocare a sangelui si celulelor din cordonul ombilical
  • Educarea parintilor si medicilor astfel incat acestia sa cunoasca, sa fie mai bine informati si sa poata sa ia o decizie in cunostinta de cauza
  • Informarea factorilor de decizie politica, mediei si publicului larg privind beneficiile celulelor stem in tratarea anumitor afectiuni si rezultatele cercetarilor recente in domeniu
  • Consolidarea relatiilor cu reteaua internationala de specialisti in stocare, cercetare si tratament cu celule stem din cordonul ombilical
  • Extinderea ariei care sa faciliteze accesul usor al pacientilor la servicii de stocare si tratament

 

Prof. Dr. Joanne Kurtzberg – fara indoiala, una din cele mai importante femei in medicina de astazi

Presedinta a Cord Blood Association, profesor de pediatrie si patologie, membra a Duke Cancer Institute, Dr. Joanne Kurtzberg este un reputat om de stiinta american si personalitate recunoscuta la nivel international pentru eforturile si reusitele inregistrate in studiul efectelor terapeutice ale celulelor stem din sangele de cordon ombilical.

In cariera sa de peste 30 de ani a luat parte la multe din primele repere medicale in domeniu: de la primul transplant de sange din cordonul ombilical efectuat la sfarsitul anilor '80, la studiile clinice efectuate cu celulele stem din sangele ombilical pentru a trata paralizia cerebrala, autismul, accidentul vascular cerebral si multe altele.

Prof. Dr. Joanne Kurtzberg este ferm convinsa ca sangele din cordonul ombilical ofera miracole.

“Nu exista un alt cuvant pentru a descrie ceea ce se intampla. Cand un copil in scaun cu rotile merge pentru prima data – este un miracol. Cand o fetita care nu putea sa-si miste mana poate folosi furculita si poate manca singura – este un miracol. Cand un copil care de-abia putea vorbi, incepe sa cante – este un miracol. Insa nu eu sunt raspunzatoare de aceste miracole, ci sangele ombilical. In urma cu 32 de ani, cand am fost insarcinata cu baiatul meu, i-am cerut medicului ginecolog sa nu arunce sangele din cordonul ombilical. Eram convinsa ca poate fi folosit si de aceea trebuia salvat, insa medicul mi-a spus – “Asta este science fiction!” Chiar si acum, medici ginecologi din SUA si din alte parti ale lumii considera sangele din cordonul ombilical ca fiind neimportant, pur si simplu din ignoranta!

De la primul transplant de sange din cordonul ombilical in 1988, in lume au fost transplantati inca 40.000 de pacienti

Prof. Dr. Kurtzberg a participat in 1988 la primul transplant de sange din cordonul ombilical. Pacientul sau era un copil in varsta de 5 ani care s-a nascut cu anemie Fanconi, o boala ereditara severa care distruge maduva osoasa. L-a ingrijit aproape din primele zile de viata, insa cand acesta a implinit 5 ani, nu mai avea ce solutie de tratament sa-i ofere si a trebuit sa-i informeze pe parinti ca daca nu se face un transplant de sange din cordonul ombilical, baiatul nu va trai mai mult de 6 luni de zile. Parintii au fost de acord cu transplantul, primul de acest fel din lume, atat pentru ca doreau sa stie ca au facut tot posibilul pentru a-i salva viata copilului lor, cat si pentru ca nu mai aveau nimic de pierdut. Baiatul de 5 ani este acum un adult de 32 de ani, sanatos, care are o familie si a infiat un copil, care munceste, este independent si duce o viata normala.

In ultimii 20 de ani, echipa Prof. Dr. Kurtzberg de la Duke University Medical Center a studiat numeroasele aspecte legate de utilizarea sangelui ombilical. Deoarece sangele din cordonul ombilical poate regenera tesuturile si modula sistemul imunitar, cercetarea a fost extinsa la afectiuni non-hematologice cum sunt asfixia la nastere, paralizia cerebrala si autism. Desi aceste terapii nu sunt inca disponibile ca parte a practicii medicale standard, sunt evaluate in studiile clinice in desfasurare.

“Ma bucur ca stiinta moderna este capabila sa ofere solutii chiar si in cazuri care erau considerate fara speranta in trecut. Mai mult decat atat, deoarece sangele din cordonul ombilical, in plus fata de celulele stem hematopoietice contine si celule progenitoare ale altor linii celulare - pancreas, creier, muschi, celule endoteliale, elemente ale pielii, sunt convinsa ca are un potential enorm de utilizare in domeniul emergent al medicinei regenerative.”

De-a lungul carierei sale impresionante, Prof. Dr. Kurtzberg a contribuit semnificativ in domeniul medicinei moderne, iar munca ei a schimbat viata multor pacienti, in special copii. Rezultatele cercetarii sale actuale intaresc ideea ca sunt inca multe de descoperit si oferit in medicina celulelor din sangele de cordon ombilical.

Celule stem din cordonul ombilical in cifre

Numarul de pacienti tratati

Incepand cu anul 1988, cand a fost efectuat primul transplant in care a fost folosit sange din cordonul ombilical, mai mult de 40.000 de pacienti au beneficiat de transplant de sange din cordonul ombilical.

Spectru de boli tratate

Cel putin 80 de boli - cancere, boli genetice, boli imunologice si metabolice, leucemii limfoame, neuroblastom, mielom multiplu, anemii severe - pot fi tratate sau vindecate cu componente care se gasesc in sangele din codonul ombilical. In ultimii ani, cercetarea a fost extinsa la medicina regenerative si sunt studii in desfasurare privind asfixia la nastere, paralizia cerebrala si autismul.  

Primul transplant de sange din cordonul ombilical

A fost efectuat in 1988 la Spitalul St. Louis din Franta, folosindu-se sange compatibil din cordonul ombilical de la sora de-abia nascuta a unui baiat de 5 ani cu anemie Fanconi severa. Pacientul este in viata si este bine si acum, la varsta de 32 de ani.

Primul transplant de sange din cordonul ombilical intre un pacient si un donator neinrudit

In 1993, la Duke University Medical Center din SUA, un copil de 4 ani cu leucemie cu celule T a primit celule recoltate de la un donator sanatos, compatibil, insa neinrudit cu copilul.

Primul transplant de sange din cordonul ombilical la adult

Primul transplant de sange din cordonul ombilical la un adult cu leucemie a fost efectuat in 1995, tot la Duke University Medical Center din SUA. Anterior, astfel de transplanturi au fost limitate doar la copii, din cauza numarului relativ mic de celule stem care se gasesc intr-o unitate de sange din cordonul ombilical.

Anemia cu celule in secera (siclemia)

In 2003 s-a realizat primul transplant de sange din cordonul ombilical care a vindecat un copil cu siclemie.

Rata de prelevare a sangelui din cordonul ombilical in SUA

Rata de prelevare a sangelui din cordonul ombilical difera de la o tara la alta. In SUA, din cele 4 milioane de copii care se nasc in fiecare an, sangele din cordonul ombilical este colectat doar la 5% din nasteri.

Rata de prelevare a sangelui din cordonul ombilical in Romania

Anual, in bancile private de celule stem din Romania sunt prelevate 11.000 de probe, la un numar de nasteri de circa 200.000, ceea ce reprezinta 5.5% din nasteri, conform raportului de pe site-ul Agentiei Nationala de Transplant. Stocarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical pe teritoriul tarii noastre a inceput in anul 2008, iar stocarea tesutului de cordon ombilical a inceput in anul 2010. In prezent, in Romania, exista doar banci private de celule stem: 7 banci de celule stem din cordonul ombilical, care au laboratorul de procesare (prelucrare), testare si stocare pe teritoriul tarii, acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant, impreuna cu Directia de Sanatate Publica din subordinea Ministerului Sanatatii. La ele se adauga 7 companii care organizeaza prelevarea in Romania si transportul lor catre banci din alte tari europene pentru a fi procesate si stocate acolo.

Poti afla lista completa a afectiunilor care au reusit sa fie tratate cu transplant de sange ombilical sau care sunt in curs de cercetare aici.

Poti citi mai mult despre Banca de Celule Stem Regina Maria aici.

Consultant:  Alina Beatris David, Director Controlul Calitatii, Banca de Celule Stem Regina Maria

Surse de informatii: