Ce este biopsia mamara?
Biopsia mamara reprezinta procedura prin care se obtine un fragment din tumora descoperita la nivelul sanului. Fragmentul de tesut obtinut va fi supus examenului histopatologic pentru obtinerea diagnosticului definitiv.
Cand este indicata biopsia mamara?
Biopsia mamara este indicata de fiecare data cand examenul clinic sau investigatiile imagistice (ecografia, mamografia sau RMN-ul de san) identifica o leziune a sanului cu mare probabilitate de a fi cancer. Examinarile imagistice ridica suspiciunea unei leziuni maligne (cancer de san), dar nu pot confirma 100% originea canceroasa a leziunii depistate.
Examenul histopatologic al fragmentului recoltat prin biopsie este singurul examen care poate confirma diagnosticul de cancer. Acest examen se face pentru orice fragment recoltat prin biopsie si acest principiu se aplica inclusiv probelor obtinute prin biopsie ganglionara (din ganglionii axilari).
Exista mai multe metode de biopsie?
Procedeele de biopsie mamara sunt de 2 tipuri:
- Biopsia percutana: se face cu ac de punctie special si se recolteaza un fragment mic (biopsia aspirativa cu ac fin sau biopsia cu ac gros tru-cut)
- Biopsia chirurgicala: incizionala (se recolteaza un fragment mai mare) sau excizionala (se recolteaza in totalitate leziunea suspecta.
Tipul de biopsie va fi ales in functie de localizarea tumorii, accesibilitatea tumorii, morfologia leziunii (chist/solid/microcalcificari), dimensiune, numar de leziuni sincrone, comorbiditatile asociate, etc. Va fi aleasa modalitatea cea mai sigura si intotdeauna in acord cu preferintele pacientei.
Cine recomanda si cine va face biopsia mamara?
Biopsia mamara face parte din protocolul de diagnostic al cancerului mamar. Este obligatorie pentru aplicarea tratamentului oncologic corect. Poate fi recomandata de medicul chirurg, imagist sau oncolog. Recomandarea se face pe baza informatiilor furnizate de examenul clinic al sanilor sau de investigatiile imagistice (ecografie, mamografie, RMN).
Unde se efectueaza biopsia mamara?
- Biopsia percutana sub ghidaj ecografic se face cu anestezie locala, in cabinetul de ecografie sau chirurgie din Ponderas Academic Hospital, cu respectarea regulilor de asepsie si antisepsie si unde este accesibil ecograful si dispozitivele de punctie ghidata. Biopsia percutana nu necesita internare.
- Biopsia chirurgicala se face numai in blocul operator, cu analgosedare sau anestezie generala, si necesita internare de 6-12 ore. Biopsia chirurgicala se face in situatiile in care nu se poate efectua biopsia percutana: tumori dezvoltate langa peretele toracic, eroziuni de mamelon, tumori dezvoltate la paciente cu implant mamar sau la cererea pacientei.
De retinut ca biopsia chirurgicala excizionala poate fi urmata de examen histopatologic (examen HP) extemporaneu (care dureaza cca 30 minute si stabileste rapid natura formatiunii – benigna sau maligna); daca rezultatul HP este cancer se poate continua interventia chirurgicala cu operatia indicata pentru boala neoplazica (sectorectomie, mastectomie, limfodisectie axilara). Intotdeauna examenul extemporaneu este urmat de examen la parafina, cel care stabileste diagnosticul definitiv.
Cum se face biopsia mamara?
Biopsia mamara se face de catre medicul imagist sa chirurg, numai dupa stabilirea indicatiei. Inainte de efectuarea procedurii, pacienta va fi informata despre tehnica propusa, beneficiile si riscurile asociate biopsiei mamare; pacienta va fi supusa unui examen clinic al sanilor si se vor evalua rezultatele analizelor si ale investigatiilor efectuate.
- In cazul biopsiei percutane, pacienta va fi asezata pe patul din cabinet, in pozitie confortabila. Examenul ecografic confirma localizarea leziunii si stabileste traiectul optim pentru efectuarea punctiei Se va efectua toaleta tegumentului cu substante dezinfectante (de obicei betadina). Anestezia locala permite o mica incizie prin care se introduce acul de punctie si sub ghidaj ecografic se vor recolta mai multe fragmente de tesut din leziunea suspecta. Fragmentele vor fi conservate imediat si trimise la laborator pentru examen histopatologic. Se va efectua compresie la locul punctiei timp de cateva minute (previne hematomul) si se va aplica un plasture de protectie pentru urmatoarele 12 ore. Pacienta va fi instruita asupra toaletei locale si va parasi cabinetul dupa 5-10 minute de supraveghere.
- In cazul biopsie chirurgicale va fi urmat protocolul de internare pentru pacientele cu interventii chirurgicale in blocul operator. Pacienta se va interna in dimineata procedurii si se va externa dupa 6-12 ore. Sub analgosedare sau anestezie generala se va efectua o incizie la nivelul sanului prin care se va recolta un fragment de tesut tumoral sau se va exciza in totalitate tumora. Fragmentul sau tumora vor fi trimise imediat la examen histopatologic. Dupa sutura si pansamentul plagii operatorii, pacienta va fi supravegheata 2-3 ore si se va externa cu recomandarile specifice pentru plaga chirurgicala.
Rezultatul histopatologic al fragmentelor recoltate va fi disponibil in maxim 10 zile lucratoare.
Care sunt riscurile asociate biopsiei mamare ?
- Biopsia percutana se face cu anestezie locala si poate fi urmata de: durere locala, hematom sau echimoza, tumefactie. Mai rar se pot intampla leziuni de organe vecine (pleura, pulmon, vase sanguine mari). Comparativ cu metoda chirurgicala, prezinta riscurile cele mai mici.
- Biopsia chirurgicala incizionala si excizionala se fac preferabil sub anestezie generala si sunt insotite de riscurile inciziei chirurgicale: durere, cicatrice, suprainfectie, hemoragie.
Trebuie precizat si riscul rezultatului fals negativ (rezultatul examenul histopatologic nu identifica celule canceroase in fragmente, desi tumora de san este un cancer). Aceasta situatie apare mai frecvent in biopsia percutana si se datoreaza recoltarii unui fragment insuficient sau dintr-o zona fara celule canceroase. Se recomanda repetarea biopsiei percutane sau efectuarea biopsiei chirurgicale.
Poate biopsia mamara sa agraveze boala?
NU, aceasta procedura se aplica tocmai pentru a obtine un diagnostic histologic precoce si rapid, absolut necesar aplicarii tratamentului oncologic corect, singurul care duce la vindecare. Nu exista date statistice care sa sustina mitul conform caruia orice biopsie „imprastie boala”. Acest mit a aparut in trecut, cand marea majoritate a pacientelor se prezentau cu forme avansate de evolutie a bolii – practicarea biopsiei (inca de atunci obligatorie) era asociata de catre familia pacientei cu degradarea biologica rapida la aceste paciente aflate deja in forme avansate de boala, cu prognostic nefavorabil.
Se poate repeta biopsia mamara ?
DA, orice biopsie mamara poate fi repetata fara un risc suplimentar major. Se poate repeta biopsierea unei leziuni la care rezultatul histopatologic nu a fost corelat cu evolutia bolii, examenul clinic sau investigatiile imagistice. O biopsie prin punctie poate fi urmata de o biopsie chirurgicala. La acelasi san se pot efectua mai multe biopsii daca exista mai multe leziuni suspecte (se va biopsia fiecare leziune, de preferat in aceeasi sedinta) sau se poate face biopsie mamara bilaterala.
Unde ma adresez daca am nevoie de o biopsie mamara ?
In Ponderas Academic Hospital sunt disponibile toate tipurile de biopsie mamara, atat percutana, cat si chirurgicala. Dupa stabilirea indicatiei, puteti contacta echipa medicala pentru stabilirea unei programari in vederea efectuarii acestei proceduri .