Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza si sexul dureros (dispareunia): ce poti face pentru o viata sexuala sanatoasa

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
dureros1
Durerea cronica este unul dintre cele mai proeminente simptome datorate endometriozei. Durerea in timpul sexului (dispareunia), durerea in partea inferioara a spatelui si a abdomenului si durerea in timpul activitatilor de zi cu zi sunt toate legate in mod obisnuit cu endometrioza.

Este posibil sa observi, de asemenea, schimbari in libidoul tau sau in dorinta de a face sex daca anticipezi ca sexul va fi dureros. Durerea pe care o experimentezi poate afecta profund intimitatea cu partenerul tau.

Daca asociezi starea de intimitate fizica cu teama ca durerea resimtita o sa fie exacerbata de sex, atunci este foarte probabil sa vrei sa eviti conexiunea fizica si intimitatea cu partenerul tau.

70% dintre femeile cu endometrioza se confrunta cu un anumit tip de disfunctie sexuala, cum ar fi dorinta redusa de a face sex, reducerea excitarii sexuale, dificultate in atingerea orgasmului si senzatia de tensiune fizica sau anxietate inainte de sex.

Insa exista pasi pe care ii puteti face, tu si partenerul tau, pentru o viata sexuala sanatoasa.

Cum afecteaza endometrioza sexul si intimitatea in cuplu

Endometrioza provoaca durere in timpul sexului (dispareunie)

Durerea in timpul sexului (dispareunia) este un simptom comun al endometriozei. Durerea poate varia de la o pacienta la alta si poate depinde de tipul de pozitie sexuala si de momentul practicarii sexului in cadrul ciclului menstrual. De exemplu, durerea poate fi mai intensa in anumite pozitii sexuale decat in altele, in functie de locul exact in care este localizata endometrioza si cat de avansata este. Daca endometrioza este raspandita, durerea poate fi prezenta indiferent de pozitie. De asemenea, durerea poate fi mai mare daca faci sex in perioada din jurul menstruatiei.

Unele femei pot simt durere doar in timpul penetrarii profunde a penisului in vagin (dispareunie profunda), iar altele pot simti disconfort numai dupa actul sexual. Unele femei sufera de durere ore sau zile dupa ce au facut sex. Acest lucru poate fi foarte suparator si poate duce la pierderea intimitatii in acel cuplu.

Dispareunia profunda este atribuita leziunilor endometriale care sunt de obicei localizate in cavitatea pelvina posterioara. Aceste leziuni formeaza noduli duri si in timpul actului sexual, acesti noduli sunt afectati de o forta de impact externa (impingerea penisului), rezultand durere la penetrarea profunda.

Daca endometrioza este netratata, poate progresa si in timp poate determina inflamatie si fibroza, cu formare de aderente, ca de exemplu intre peretele anterior al rectului si peretele posterior al vaginului.

Mobilitatea si extinderea vaginului posterior superior din spatele colului uterin au loc in mod normal in timpul sexului, dar nu si daca este prezenta endometrioza.

Alte cauze

Unele paciente cu endometrioza au si vaginism, o afectiune in care muschii din jurul deschiderii vaginale se contracta (se strang) involuntar si fac penetrarea dificila sau imposibila (dispareunie de penetrare).

Durerea in timpul sexului nu este singurul factor care poate afecta sexul si intimitatea. O serie de alti factori pot avea un impact negativ, ca de exemplu:

  • Sangerare in timpul sau dupa sex
  • Oboseala si o stare generala de rau
  • Pierderea increderii in a avea orgasm
  • Scaderea dorintei sexuale (libidou redus) din cauza anticiparii durerii
  • Libidou redus ca reactie adversa a medicamentelor
  • Stare de dispozitie proasta
  • Stresul incercarii de a ramane insarcinata

Impactul sexului dureros asupra functiei sexuale si calitatii vietii

Dispareunia pare sa fie asociata cu o serie de alte probleme legate de sex, ca de exemplu dificultate in a deveni excitata si in a avea orgasm. Aceste dificultati se pot datora fricii si/sau anticiparii durerii, inhibitori cunoscuti ai ciclului de raspuns sexual, iar femeile cu endometrioza care sufera de dispareunie au un risc mai mare sa evite sau sa limiteze activitatea sexuala din cauza durerii.

Mai mult, femeile care sufera de durere in timpul sexului au, de asemenea, o suferinta psihologica mai mare, o atitudine mai negativa fata de sexualitatea lor si niveluri mai mari de disfunctie sexuala.

Cercetarile au evidentiat ca 50% dintre femeile cu endometrioza simptomatica au raportat ca viata lor sexuala compromisa a avut cel mai mare impact asupra calitatii vietii lor.

Emotiile in cuplu

Ambii parteneri pot experimenta o gama larga de emotii, cum ar fi sentimente de vinovatie si tristete, precum si sentimente de respingere asociate cu lipsa de intimitate, apropiere si afectiune.

In plus, partenerul poate fi ezitant si reticent sa se apropie de partenera lui de teama sa nu-i provoace durere si poate experimenta ingrijorare, neputinta si frustare.

Pe de alta parte, pacientele care sufera de endometrioza pot experimenta sentimente de frustrare, vinovatie, dispozitie scazuta si iritabilitate, precum si un sentiment de feminitate compromisa care, la randul sau, agraveaza disfunctia sexuala.

In multe cazuri, pacientele cu endometrioza s-ar putea confrunta cu o alegere dificila intre a evita sexul sau a indura un sex dureros, pentru a experimenta intimitatea cu partenerul lor. Frica legata de durere duce la comportamente defensive, iar anxietatea legata de durere duce la comportamente de evitare si hipervigilenta. Aceasta frica invatata asociata cu sexul poate persista chiar si dupa ce simptomele legate de durere au fost reduse prin diverse metode.

Sustinerea partenerilor in interiorul si in afara relatiei

Fiecare membru al unui cuplu trebuie sa lucreze pentru a se sprijini unul pe celalalt, insa endometrioza poate crea roluri suplimentare de sustinere pentru parteneri. Acestea pot include sprijin practic (de exemplu, participarea la consultatii impreuna, ajutarea in luarea deciziilor de tratament, acordarea de ingrijire dupa operatie sau preluarea unor sarcini zilnice suplimentare) si sprijin emotional (de exemplu, ascultarea, empatia etc.).

Unele cupluri pot descoperi ca exista o nepotrivire intre sprijinul de care are nevoie un partener si sprijinul pe care celalalt partener este capabil sa-l ofere.

Pentru multe din cuplurile in care partenera sufera de endometrioza, exista putin sprijin si informatii pentru partener. Partenerii sunt adesea marginalizati si este neobisnuit ca partenerii sa fie intrebati cum viata lor alaturi de cineva cu aceasta afectiune a fost afectata. Ambilor parteneri le poate fi dificil sa gaseasca alte persoane care sa le inteleaga modul in care afectiunea ii afecteaza si, ca urmare, se pot simti izolati.

Intarirea relatiilor

Endometrioza nu inseamna intotdeuna doar impact negativ in cuplu. In ciuda multor dificultati potentiale, endometrioza poate, de asemenea, sa intareasca relatiile.

Deoarece partenerii vor avea nevoie sa comunice si sa lucreze impreuna pentru a aborda impactul pe care il poate avea boala asupra relatiei lor, aceste experiente ii pot ajuta sa se inteleaga mai bine. Oferirea de ingrijire si sprijin poate ajuta partenerii sa se aprecieze mai mult unul pe celalalt. Infruntarea provocarilor si incercarea de a gasi o cale de a face fata impreuna pot apropia partenerii si pot consolida relatia.

Ce puteti face tu si partnerul tau pentru o viata sexuala si o intimitate sanatoasa

Desi fiecare cuplu se poate descurca in moduri diferite, exista cateva lucruri generale pe care tu si partnereul tau le-ati putea aborda pentru a face fata mai bine impactului endometriozei asupra relatiei voastre:

  • Recunoasteti modul in care afectiunea va afecteaza pe fiecare dintre voi si relatia voastra. Cercetarile sugereaza ca, pe termen lung, este mai bine sa recunoastem si sa abordam impactul conditiilor de sanatate de care suferim, decat sa negam sau sa ignoram acest lucru.
  • Comunicarea eficienta este un aspect cheie al vietii de cuplu atunci cand un partener sufera de o afectiune pe termen lung.
  • Concentrati-va asupra endometriozei ca pe ceva care trebuie gestionat mai degraba decat vindecat.
  • Nu te astepta ca partenerul tau sa-ti citeasca mintea. Spune-i partenerului tau cum te simti si de ce sprijin ai nevoie.
  • Permiteti-va sa va exprimati si sa vorbiti despre emotiile negative pe care le traiti.
  • Recunoasteti ca, desi comunicarea clara si deschisa este adesea cea mai utila abordare, acest lucru nu este usor pentru unii oameni. Incearca sa fii sustinator si incurajator daca partenerului tau ii este greu sa-si impartaseasca emotiile.
  • Fiti constienti de faptul ca fiecare dintre voi puteti gasi alte modalitati de a face fata. De exemplu, un partener ar putea dori sa incerce sa gaseasca solutii practice la problema, in timp ce celalalt partener ar putea fi mai confortabil sa abordeze impactul emotional al endometriozei si modurile in care gandeste si simte despre afectiune. In mod similar, un partener ar putea fi mult mai inclinat sa gandeasca pozitiv, in timp ce celalalt s-ar putea simti negativist si pesimist. Incercati sa gasiti un echilibru intre gandirea pozitiva atunci cand este util, in acelasi timp permitandu-va sa exprimati mai multe emotii negative atunci cand este nevoie.
  • Lucrati pentru a gasi un echilibru intre timpul petrecut singuri si timpul impreuna (inclusiv timp de calitate impreuna).
  • Chiar daca este dificil sa faci sex, nu subestima importanta de a continua sa arati intimitate - prin atingere, imbratisare, sarutare, tinere de mana etc.
  • Daca dificultatile nu pot fi rezolvate, discutati cu medicul de familie despre accesul la consiliere de cuplu sau individuala.

Cum sa vorbesti cu partenerul tau daca endometrioza iti afecteaza viata sexuala

Exista modalitati prin care poti aborda conversatiile cu partenerul tau despre sex si intimitate atunci cand ai dureri cronice datorate endometriozei.

Conecteaza-te cu propria sexualitate

Reconectarea cu propria sexualitate si latura senzuala este la fel de importanta ca si conectarea cu partenerul tau.

Aloca-ti un anumit timp pentru a avea grija cu adevarat de tine, pentru a invata despre tine, corpul si sexualitatea ta si pentru a te angaja in practici de ingrijire de sine care functioneaza pentru tine. De exemplu, fa o baie intr-o atmosfera relaxata, cu lumanari aprinse si muzica preferata. Afla mai multe despre placerea sexuala citind carti sau ascultand podcasturi.

Discuta cu un terapeut sexual pentru a explora de unde provine frica ta de intimitate fizica si a stabili un plan personalizat despre cum poti sa-ti gestionezi durerea si cum sa comunici eficient cu partenerul tau.

Foloseste un limbaj deschis

Odata ce te simti gata sa initiezi o conversatie cu partenerul tau despre modul in care pentru tine sexul poate fi dureros si cum asta iti afecteaza dorinta de a mai face sex, exista cateva reguli conversationale pe care le poti urma, astfel incat sa-i explici partenerului tau acest lucru intr-un mod clar si fara ca acesta sa se simta ca este judecat sau invinovatit.

Este o idee buna sa va alocati un anumit moment si „spatiu sigur” (de preferinta in afara dormitorului) pentru a sta de vorba despre grijile, frustrarile si reflectiile voastre.

Arata deschidere si intelegere atat fata de tine, cat si fata de partenerul tau. Intelege si accepta ca endometrioza afecteaza ambii parteneri (desi diferit). Fii pregatita sa-ti asculti partenerul si sa raspunzi la intrebarile lui. Daca apare un conflict, retreage-te si petrece un timp singura, calmandu-te. Apoi stabiliti impreuna cand sa reluati discutia.

Poti incepe prin a-i spune ce este endometrioza. Daca ai nevoie de o definitie initiala, incerca asta: „Este atunci cand tesutul care creste in mod normal in interiorul uterului creste in afara acestuia. Acest lucru irita organele din jurul lui si asta face sa simt durere”.

Spune-i apoi cum asta te face sa te simti emotional. Folosind exprimarea de tipul: „(Eu) Simt...”, ii spui partenerului tau exact cu ce dificultati te confrunti si cum te afecteaza simptomele fara sa arati cu degetul. In plus, partenerul nu poate sa nege experienta ta si sentimentele pe care tu le simti.

Adesea este nevoie de doi pentru a dansa tango si, pe masura ce descrii ceea ce simti, cere-i partenerului sa faca acelasi lucru. In mod similar tie, partenerul tau este un participant activ la relatia voastra, astfel incat este bine sa-i asculti experienta.

Spune-i apoi ca nu este vina lui si arata-i in ce mod ai nevoie de sprijinul lui.

Rolul partenerului in cazurile de sex dureros

Din perspectiva partenerului, poate fi dificil ca acesta sa cunoasca durerea pe care o experimenteaza persoana iubita, mai ales daca in relatie nu este prezenta comunicarea despre sexul dureros (dispareunie).

Chiar si un cuplu care are o relatie puternica de cativa ani se poate confrunta cu conflicte daca boala face ca frecventa sexului sa scada. Acesta este un alt motiv pentru care diagnosticarea si tratarea precoce a endometriozei este atat de importanta. Este important ca boala sa nu ajunga intr-un stadiu in care sa afecteze relatia intima cu partenerul.

Este crucial ca partenerul sa-si sustina persoana iubita. Asta inseamna sa fii atent si sa-ti asculti partenera cand spune ca sufera. Poate insemna, de asemenea, s-o insotesti la consultatiile la medicul ginecolog sau la consilierea sexuala. Expertii in endometrioza recomanda ca partenerii sa vina impreuna, deoarece partenerul pacientei care sufera de endometrioza poate avea o perspectiva aprofundata asupra simptomelor acesteia si a metodelor in care o poate ajuta.

Metode practice pentru a ameliora durerea in timpul sexului

Daca penetrarea este dureroasa – opreste-te si nu mai incerca sa „impingi”

Comunica cu partenerul tau. Vorbeste despre ce te face sa te simti bine si ce nu in timpul sexului, unde si cand simti durere. Practicati patrunderea blanda si lenta. Daca ai nevoie ca partenerul tau sa patrunda incet sau sa se opreasca, spune-i acest lucru.

Schimba pozitia de sex

Daca ai durere in timpul impingerii, incearca alte pozitii, in care penetrarea este mai putin adanca sau in care poti avea control asupra adancimii patrunderii penisului, cum ar fi sa stai deasupra sau in pozitia lingurii, unul langa celalalt, cu penetrarea prin spate.

Angajati-va in preludiul pentru a creste lubrifierea

Nu va grabiti! Preludiul mai lung poate ajuta la stimularea lubrifierii naturale a vaginului. Poti reduce durerea prin intarzierea penetrarii pana cand te simti pe deplin excitata.

Foloseste un lubrifiant

Lubrifiantii solubili in apa sunt o alegere buna daca ai sensibilitate vaginala. Lubrifiantii pe baza de silicon dureaza mai mult si tind sa fie mai alunecosi decat lubrifiantii solubili in apa. Lubrifiantii se pot cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala. Exista o varietate de marci, incearca mai multe produse pana cand gasesti unul care iti place.

Ia masuri pentru ameliorarea durerii inainte de sex

Goleste-ti vezica urinara, fa o baie calda sau ia un analgezic fara prescriptie medicala (de exemplu, nurofen), inainte de actul sexual.

Gandeste-te la sincronizare

Durerea se poate agrava in perioada din jurul menstruatiei. Poate ca vrei sa evitati sexul in aceasta perioada.

Fiti creativi!

Actul sexual nu este singurul mod de a fi intimi. Impreuna puteti gasi alte modalitati pentru a fi intimi sexual. Masajul senzual, sarutul, sexul oral si masturbarea reciproca sunt alternative la actul sexual si pot fi mai confortabile, mai satisfacatoare si mai distractive decat rutina obisnuita.

Sa nu va fie frica sa mergeti la terapie

Orice trauma pe care o ai legata de sex din cauza durerii este ceva pe care o poti discuta cu un specialist.

Un terapeut sexual te poate ajuta sa intelegi ca meriti sa simti placere cand faci sex si ca poti avea acel gen de sex care nu te raneste. De asemenea, te poate ajuta sa descoperi in ce mod poti sa depasesti barierele de comunicare pe care le ai cu partenerul tau.

In plus, consilierea sexuala il poate ajuta pe partenerul tau sa inteleaga mai bine diagnosticul tau si ce inseamna aceasta boala pentru tine. Ca durerea pe care tu o resimti in timpul actului sexual este reala si nu doar o scuza pentru a nu fi intimi.

Si nu in ultimul rand, va poate ajuta sa descoperiti impreuna care sunt lucrurile pe care le puteti face pentru a avea o experienta mai placuta atunci cand faceti sex sau sunteti intimi, care sa ajute in final la consolidarea relatiei dintre voi.

Tratamentul pentru endometrioza ajuta la scaderea durerii din timpul sexului si la cresterea intimitatii

Unele femei cu endometrioza folosesc medicamente, care pot ajuta la tratarea simptomelor, dar care nu vindeca endometrioza. Odata ce inceteaza sa ia aceste medicamente, simptomele pot reveni. Un studiu a constatat ca femeile care iau medicamente pentru durere au raportat o calitate mai buna a vietii in ceea ce priveste sexul.

Optiunile de medicamente pentru durerea din endometrioza sunt:

  • Analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul si naproxenul.
  • Terapii hormonale, cum ar fi pilulele contraceptive, dispozitivele intrauterine cu levonorgestrel sau o injectie contraceptiva cu medroxiprogesteron. Medicamentele contraceptive nu sunt recomandate daca incerci sa ramai insarcinata.

Pe langa medicamente, interventia chirurgicala are potentialul de a ajuta la reducerea durerii in timpul sexului, ceea ce ar putea imbunatati viata sexuala si intimitatea cu partenerul tau. Interventia chirurgicala de indepartare a tesutul endometrial se face minim-invaziv laparoscopic, printr-o mica incizie in apropierea ombilicului (buricului) si alte cateva mici incizii in abdomen.

Alege echipa medicala de ingrijire potrivita pentru tine

Diagnosticul precoce al endometriozei si excizia completa a bolii pot preveni probabil endometrioza avansata, profund infiltrativa. Indepartarea precoce completa a focarelor de endometrioza poate preveni, de asemenea, fibrozarea (cicatrizarea) profunda care complica o endometrioza profunda netratata. De aceea este important sa fii consultata de un medic ginecolog cu experienta in diagnosticul precoce si tratamentul endometriozei.

De asemenea, in tratamentul sexului dureros, alaturi de medicul ginecolog, un rol important il pot avea terapeutul sexual, kinetoterapeutul si psihologul sau medicul psihiatru. Printr-un efort de echipa, rezultatele ingrijirii pacientei cu endometrioza care sufera de dispareunie pot fi imbunatatite semnificativ.

Echipa noastra medicala din cadrul Endo Institute iti ofera investigatii moderne, non-invazive, pentru stabilirea unui diagnostic corect si initierea rapida a tratamentului personalizat care sa raspunda nevoilor tale. Endo Institute este primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania, acreditat de European Endometriosis League (EEL) si Surgical Review Corporation (SRC). 

Surse de informatie:

  • www.endofound.org
  • www.endometriosis-uk.org
  • www.mcpress.mayoclinic.org
  • www.ncbi.nlm.nih.gov