Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Managementul durerilor in endometrioza

Durerea este unul dintre principalele moduri in care organismul uman semnaleaza o problema de sanatate. Practic, durerea nu este o tulburare in sine, ci o manifestare a unei nereguli aparute in modul de functionare a organismului. Femeile care sufera de endometrioza se confrunta adesea cu dureri greu de suportat, ceea ce le afecteaza atat viata profesionala, cat si activitatile de zi cu zi, aceste simptome punandu-si amprenta si asupra starii psihoemotionale a pacientelor. Afla care sunt metodele de tratament pentru endometrioza, cand sunt ele recomandate si ce poti face pentru a ajuta organismul sa treaca mai usor peste episoadele dureroase.

Durerea - cel mai neplacut simptom al endometriozei

Diagnosticarea tardiva a endometriozei  face ca simptomele, in special cele ingrijoratoare, sa fie evidentiate abia cand afectiunea a atins un stadiu avansat, ceea ce o face si mai dificil de tratat. De aceea, este deosebit de importanta efectuarea periodica a consultatiilor ginecologice, in cadrul carora medicul poate depista semnele timpurii ale endometriozei.

Durerile provocate de evolutia endometriozei pot fi adesea asociate in mod eronat cu alte probleme de sanatate, iar intensitatea durerii nu se coreleaza intotdeauna cu gravitatea leziunilor din endometrioza. Astfel, femeile care se confrunta cu aceasta afectiune pot experimenta mai multe tipuri de durere: 

  • dureri menstruale de intensitate medie sau ridicata (dismenoree);
  • dureri manifestate in zona pelvina, care nu au caracter ciclic (nu apar doar in timpul menstruatiei);
  • durere survenita in timpul actului sexual (dispareunie);
  • dureri la urinare sau in timpul scaunului;
  • durere manifestata pe traiectul nervului sciatic;
  • dureri in zona umarului sau a cavitatii toracice.
     

Alte simptome frecvente in endometrioza

Chiar daca durerea este cel mai frecvent simptom al endometriozei, pacientele care sufera de aceasta afectiune se pot confrunta, de-a lungul timpului, si cu alte manifestari, precum:

  • menstruatii abundente;
  • sangerari intre menstre, spotting;
  • tulburari gastro-intestinale (senzatie de greata, diaree, constipatie, balonare excesiva), aparute in timpul menstruatiei sau inaintea acesteia;
  • sindrom de colon iritabil;
  • simptome similare infectiei urinare (senzatie de usturime sau durere la urinare, urinari frecvente);
  • infertilitate.

Este esential ca, in situatia in care observi aceste manifestari in mod frecvent, sa te adresezi medicului ginecolog care, in urma examinarii preliminare, te va indruma catre investigatii specifice, in cazul in care va considera necesar acest lucru.
 

Tratamentul endometriozei

Protocolul de tratament pentru endometrioza este stabilit in functie de stadiul afectiunii, dar si de tipul acesteia (endometrioza peritoneala, endometrioza ovariana, endometrioza profunda sau cea superficiala). In cazurile de endometrioza prezenta in stadiu avansat, se poate recurge la tratamentul chirurgical, insa este de preferat sa se evite evolutia bolii pana in aceasta faza. Astfel, daca endometrioza este depistata in stadii incipiente, se recurge, de regula, la terapii medicamentoase, administrarea de suplimente alimentare si la adoptarea unui stil de viata cat mai echilibrat.

Tratament medicamentos endometrioza

Scopul terapiei medicamentoase in managementul endometriozei este de a reduce durerile, a preveni evolutia afectiunii, precum si de a sustine o buna functionare a aparatului reproducator. In ceea ce priveste abordarea terapeutica a durerilor provocate de endometrioza, aceasta cuprinde urmatoarele tipuri de medicamente:

  • antiinflamatoare nesteroidiene - reduc inflamatiile provocate de extinderea tesutului endometrial si calmeaza durerea;
  • antispastice - reduc spasmul manifestat la nivelul musculaturii netede, ameliorand durerile menstruale, cele abdominale, precum si durerile asociate tulburarilor digestive;
  • analgezice - printre acestea, se numara atat analgezicele usoare, cat si cele care se elibereaza exclusiv pe baza de prescriptie medicala. Rolul lor este de a actiona la nivel central sau periferic (prin inhibarea secretiei de prostaglandine), reducand astfel durerea.

Medicul ginecolog este cel care stabileste schema de tratament potrivita, in concordanta cu starea fiecarei paciente, dar si cu istoricul medical al acesteia. Automedicatia nu este in niciun caz o solutie pentru tratarea durerilor survenite la pacientele cu endometrioza, intrucat efectele secundare pot pune in pericol sanatatea acestora, atunci cand tratamentul administrat nu este unul corespunzator.   
 

Suplimente si ceaiuri pentru endometrioza

In unele situatii, atunci cand endometrioza este depistata in faze mai putin evoluate, tratamentul medicamentos poate fi administrat in asociere cu unele produse naturiste. Suplimentele alimentare sunt in permanenta supuse studiilor de specialitate, unele dintre acestea avand deja efecte benefice demonstrate in ceea ce priveste managementul endometriozei:

  • Omega-3 - un studiu randomizat dublu-orb a concluzionat ca acizii grasi polinesaturati Omega-3  (O-PUFA) pot reduce intensitatea durerilor asociate cu endometrioza. In acelasi timp, contribuie la reducerea leziunilor cauzate de aceasta afectiune si sustin fertilitatea;
  • turmeric (curcuma) - exista studii care demonstreaza efectele benefice ale curcuminului, o substanta extrasa din turmeric, la pacientele diagnosticate cu endometrioza. Astfel, produsele pe baza de curcuma pot fi utile in tratarea endometriozei, prin proprietatea lor de a reduce secretia de estradiol, hormon care se face responsabil de agravarea afectiunii, atunci cand este produs in exces;
  • ghimbir - fie ca este consumat sub forma unor suplimente nutritive, fie in compozitia unor ceaiuri, ghimbirul are proprietati antiinflamatoare, ceea ce poate fi de ajutor in gestionarea durerilor aparute in endometrioza;
  • musetel - ceaiul de musetel consumat in mod constant are rol antiinflamator, analgezic si calmant asupra sistemului nervos. Poate fi utilizat atat pentru a sustine efectul antiinflamator al tratamentului medicamentos, cat si pentru a induce o stare de relaxare si un somn mai odihnitor.

Desigur, efectele produselor naturiste sunt limitate, neputand reprezenta un tratament de sine statator, insa pot fi utile in completarea terapiei medicamentoase.
 

Activitatea fizica si stilul de viata al pacientelor cu endometrioza

Un stil de viata echilibrat care include si o rutina de activitati fizice reprezinta fundamentul unui organism sanatos, in special atunci cand ne confruntam cu probleme de sanatate. Orice tratament, fie el chirurgical, medicamentos sau alternativ, este mai eficient atunci cand sunt create conditii optime de recuperare. Astfel, in unele situatii, in completarea schemei terapeutice pentru endometrioza, medicul ginecolog iti poate recomanda:

  • kinetoterapie - relaxarea musculaturii din zona bazinului poate ameliora durerile pacientelor cu endometrioza. Un kinetoterapeut te poate indruma catre un set de exercitii special destinat acestei probleme de sanatate, iar odata ce inveti rutina de exercitii sub supravegherea specialistului, le poti repeta periodic si acasa;
  • exercitii fizice - sunt rare situatiile in care pacientelor cu endometrioza nu li se recomanda efortul fizic sau starea acestora este una agravata. In restul cazurilor, miscarea usoara este chiar binevenita, intrucat pune in miscare circulatia sanguina si cea limfatica, ajutand organismul sa faca fata mai usor durerilor si altor simptome ale endometriozei. Poti incerca sa faci alergari usoare, exercitii de stretching, yoga sau pilates, acestea din urma fiind recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra musculaturii, dar si asupra sistemului nervos;
  • evitarea, pe cat de mult posibil, a situatiilor stresante - este deja bine-cunoscut faptul ca stresul scade pragul durerii si un stil de viata agitat si stresant agraveaza simptomele unor afectiuni, asa cum este si endometrioza. Se recomanda un program de odihna echilibrat, dar si un mediu de lucru cat mai linistit.
     

Dieta in endometrioza

Pe langa tulburarile gastrointestinale, o alimentatie nepotrivita poate exacerba inflamatiile din organism, ducand la agravarea durerilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul endometriozei, iar pacientele care se confrunta cu aceasta afectiune sunt sfatuite sa acorde o atentie sporita regimului alimentar. S-a observat ca pacientele cu endometrioza consuma mai des alimente precum:

  • carnea rosie;
  • lactatele;
  • produsele care contin gluten;
  • fibrele insolubile;
  • zaharul si produsele dulci.

S-a demonstrat ca eliminarea acestor alimente din dieta zilnica conduce la diminuarea durerilor cauzate de endometrioza si la atenuarea oboselii si a simptomelor gastrointestinale provocate de catre aceasta afectiune.

Singurul centru medical din Romania destinat exclusiv diagnosticarii si tratarii endometriozei, cu dubla acreditare, EEL si SRC, este parte din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA si se numeste Centrul de excelenta in tratarea Endometriozei, avand sediul principal in cadrul Spitalului Premiere din Timisoara, precum si o intreaga retea de medici specialisti care activeaza in locatii cheie Regina Maria din intreaga tara.
 

Autor: Roxana Balintoni, Senior Editor

Consultant: Dr. Răzvan Petrică

Surse de informatie: 

  • A two-arm parallel double-blind randomised controlled pilot trial of the efficacy of Omega-3 polyunsaturated fatty acids for the treatment of women with endometriosis-associated pain (PurFECT1)  (Ibtisam M. Abokhrais, Fiona C. Denison, Lucy H.R. Whitaker, Philippa T.K. Saunders, Ann Doust, Linda J. Williams, Andrew W. Horne)
  • Dietary Practices of Women with Endometriosis: A Cross-Sectional Survey
  • (Mike Armour, Alexandra Middleton, Siew Lim, Justin Sinclair, David Varjabedian, Caroline A. Smith)
  • Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production
  • (Ying Zhang, M.D., Hong Cao, M.D.,Zheng Yu, M.D., Hai-Ying Peng, M.D., Chang-jun Zhang, M.D.).
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.