Deschis si agreabil, transmitand fara nicio urma de efort, in mod natural, interlocutorului (indiferent daca este pacient sau reporter ori, pur si simplu, un partener de dialog) un sentiment foarte confortabil si cald de sinceritate, incredere si profesionalism, dr. Silviu Makkai-Popa a acceptat imediat sa discutam pe marginea uneia dintre suferintele cele mai raspandite: excesul ponderal si obezitatea. Ultimele date statistice, conform Disease Control USpeste 15% dintre europeni sunt supraponderali. Mai mult, excesul de greutate a devenit o veritabila problema pentru copii. Patru din cinci copii sub cinci ani depasesc indicele de masa corporala maxim recomandat pentru varsta lor.
Exista vreo suferinta cronica care sa nu aiba printre factorii favorizanti obezitatea? Sau care sa nu fie agravate de excesul ponderal?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Cred ca nu. Toate bolile cronice de la afectiunile articulare la cancer, au printre factorii favorizanti excesul ponderal. Majoritatea bolilor metabolice sunt intercalate cu excesul ponderal. Și nu sunt singurul care afirma asta. Este explicat si demonstrat ca obezitatea imbolnaveste. Despre toate suferintele care sunt influentate de hormoni - tesutul adipos fiind sursa de estrogen, se poate spune ca sunt influentate si de obezitate. Obezitatea este legata de inflamatia sistemica, iar un micromediu inflamator cronic poate duce la cancer. Bolile cardiovasculare, toate au ca factor determinant kilogramele in plus. Nu este deloc gresit sa afirm ca obezitatea este strans legata de cele mai importante doua cauze de deces la nivel mondial – bolile cardiovasculare si cancerul. Una dintre cauze este aceea ca tesutul adipos nu este inert, ci are functie endocrina astfel ca toate afectiunile care sunt sensibile hormonal (cancerul mamar, de prostata si altele) sunt potentate.
Din ce in ce mai multi oameni sufera de obezitate. De ce am ajuns aici? De ce nu ne oprim din a manca prea mult, desi este evident ca ne ingrasam si nu mai reusim sa slabim?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Este o situatie pe care o experimentam din ce in ce mai evident - e suficient sa ne uitam in jurul nostru, la cum s-au schimbat lucrurile de 50 de ani incoace. Este un cumul de factori, care pleaca de la ceea ce consumam pana la stilul de viata. Cred ca toate se vad cel mai bine in incidenta bolilor intestinale, in general, si ale colonului, in special. Toate suferintele colonului au punct de plecare in alimentatie. Consumam alimente foarte procesate, lipsite de fibre, uneori foarte bogate in hormoni. Pot sa afirm ca in urma cu 50 de ani diverticuloza colonului si diverticulita, practic nu existau. În prezent este o patologie frecventa a intestinului si uneori ia forme severe. Am avut ocazia sa lucrez intr-un spital din Luxemburg si pot sa afirm ca aveam zilnic astfel de cazuri. In Romania cazurile de acest fel sunt inca mai rar intalnite. Putem sa ne uitam la incidenta cancerului de colon. Situatia este aceeasi. Toate afectiunile intestinale sunt favorizate de alimentatie si agravate de obezitate. Nici nu mai amintesc de problemele cardiovasculare si de cele articulare unde obezitatea este printre primele cauze.
Problema kilogramelor in plus este grava si in cazul copiilor… Ii putem feri si daca da, cum?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Un copil obez este o mare problema. Nu ar trebui sa ajunga sa aiba o greutate excesiva. Si da, este responsabilitatea parintilor. Prin natura preocuparilor mele medicale am avut ocazia sa vad persoane obeze si am constatat frecvent ca nu doar un membru al familiei are probleme legate de greutate, ci toata familia, adulti si copii. Si nu cred ca este doar efectul unui factor genetic, ci rezultatul stilului de viata, al obiceiurilor alimentare impamantenite. Nu neg ca poate fi la mijloc si alimentatia, deseori mai slaba calitativ. Cum spuneam, carne bogata in hormoni, alimente procesate, lipsa fibrelor…. Plus tentatia unor alimente complet nesanatoase, extrem de gustoase si accesibile. Cum ii ferim? Invatandu-i ce inseamna un stil de viata sanatos si eliminand tentatiile, gatind in casa, alegand pe cat este posibil alimente sanatoase, respectand regula celor trei mese pe zi si a celor doua gustari, eliminand complet „ciuguleala” dintre mese si fiindu-le exemplu.
Este obezitatea o vina?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Ar fi foarte simplu sa spunem ca este o vinovatie. Este efectul unui cumul de factori, dintre care unii sunt complet independenti de vointa noastra, in timp ce altii ar putea fi gestionati. Poate ca uneori depinde de noi, dar nu cred ca este in totalitate responsabilitatea individului. Este momentul sa spun din nou ca eu insumi inca din adolescenta am fost supraponderal si stiu cat de greu este sa lupti cu excesul ponderal, dar si cat este de frustrant modul in care te priveste societatea atunci cand ai probleme cu greutatea. Stiu sigur ca, cel putin in ceea ce ma priveste, atunci cand aveam perioade aglomerate, cu studiul sau profesia, regulile unei vieti sanatoase, in general, si ale alimentatiei corecte, in principal, erau primele sacrificate. Iar asta se vedea imediat. De la somn insuficient, la mese neregulate, la lipsa de miscare. Este foarte simplu sa aluneci pe aceasta panta. Obezitatea nu este o vinovatie in sensul strict al cuvantului, este un efect al lipsei timpului intr-o societate aflata intr-o dinamica din ce in ce mai rapida. Vrem totul mai repede, mai usor si uneori acest lucru se traduce prin alegeri alimentare gresite.
Diete sau chirurgie bariatrica?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Dietele, mai ales cele cu ajutorul medicului, pot functiona pana la un punct. Exista insa situatii cand acestea nu mai au efecte si atunci alternativa nu poate sa fie decat chirurgia bariatrica.
Aceasta din urma este solutia extrema, dar cea care functioneaza mai ales in cazul celor cu obezitate morbida. Este necesara implicarea reala a pacientului, o evaluare psihologica, chiar sustinere, pentru ca obezitatea poate ascunde traume, depresii. La fel de necesar este ca pacientul sa respecte stilul de viata impus de interventie si sa nu triseze.
Chirurgia bariatrica nu rezolva doar obezitatea, ci recupereaza afectiuni metabolice, cardiovasculare, reduce riscul unor afectiuni oncologice, prelungeste viata, cu cel putin trei ani si, in plus, ceea ce eu cred ca este cel mai important, ofera calitate vietii. Obezitatea este privita si tratata ca o boala, iar eu cred ca este corect asa.
Exista deschidere pentru acest tip de interventii bariatrice in randul pacientilor care se califica?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Da, pentru ca are beneficii extraordinare. Simplul fapt 1 din 2 diabetici obezi vor obtine un control glicemic mai bun si ca toti obezii operati vor putea reduce sau elimina riscurile asociate bolilor metabolice, ca se vor putea misca mai usor si vor depasi probleme cardiace, sunt avantaje majore. Am sa ma refer din nou la perioada in care am lucrat in Luxemburg, unde practica mi-a demonstrat ca occidentalii sunt mult mai receptivi la acest gen de interventii medicale. Iar unul dintre motivele care ii fac sa aleaga astfel de solutii, atunci cand obezitatea este o amenintare reala la sanatatea lor este faptul ca asigurarile de sanatate compenseaza o operatie bariatrica, pe parcursul vietii.
De fapt, interventia bariatrica si ulterior scaderea importanta in greutate contribuie la eliminarea sau la reducerea substantiala a riscului pentru multe alte suferinte grave, cronice care toate au un impact economic important, dar si unul asupra calitatii vietii individului si familiei sale. De aici vine proportia atat de diferita a numarului de interventii. În spitalele din Romania in care am lucrat sunt poate doua-trei pe interventii chirurgicale pentru obezitate pe luna, in vreme ce in Luxemburg erau 4-5 pe saptamana, si asta doar la clinica unde lucram eu, in conditiile in care Luxemburg are o populatie comparabila cu cea a judetului Brasov. Deci, este o mare diferenta si sunt sigur ca aceasta diferenta nu vine din lipsa numarului pacientilor obezi, ci din faptul ca pacientii fie nu aud despre ele, fie nu is permit sa le plateasca. Aici as spune ca exista loc de imbunatatire suficient din punct de vedere al programelor nationale de sanatate, care ar trebui sa tina mai mult cont de problema obezitatii.
Este corecta ideea ca daca respecti in proportie de 80% un stil de viata sanatos, 20% poate fi junk food?
Dr. Silviu Makkai-Popa: Nu stiu daca proportiile acestea sunt cele pe care ar trebui sa ne bazam, stiu doar ca baza unei alimentatii trebuie sa fie cea corecta si asta in fiecare zi, din primul an de viata. Ar trebui ca alimentatia sa fie rutina, sa fim educati in acest sens. Nu neg ca si nivelul economic are impact, dar nu cred ca excesul ponderal depinde doar de venituri. Exista ideea ca hrana sanatoasa este scumpa. Totusi am vazut deseori oameni cu venituri ridicate care au mari probleme legate de numarul kilogramelor in plus. Ce vreau sa mai spun este ca obezitatea poate fi invinsa, medicina moderna ofera solutii complete si complexe, iar pacientii care apeleaza la chirurgia obezitatii se pot recupera, de fiecare data si deseori absolut spectaculos.
Doctor Silviu Makkai-Popa, scurta carte de vizita
Nascut in 1984, doctorul Silviu Tiberiu Makkai-Popa este medic specialist in chirurgie generala cu experienta de lucru vasta, dobandita in afara tarii, in domeniul chirurgiei laparoscopice si robotice a tumorilor de tract digestiv, al chirurgiei minim-invazive a obezitatii, herniilor si eventratiilor si in tratamentului minim invaziv al afectiunilor proctologice. Domeniile de expertiza sunt chirurgia minim-invaziva, laparoscopica si robotica.
Dr. Silviu Makkai-Popa are peste 1100 de interventii chirurgicale, cele mai multe efectuate ca medic specialist in Luxemburg. A participat la cursuri de chirurgie laparoscopica avansata in Strasbourg – Franta, chirurgie de urgenta in Germania, are un master de endoscopie interventionala obtinut in Franta, precum si un curs de chirurgie a cancerului de rect la Lisabona si de proctologie la Geneva. La acestea se adauga cursurile de tip masterclass in domeniul chirurgiei laparoscopice si robotice oncologice la Strasbourg, Frankfurt si Bucuresti.
Este doctor in stiinte medicale, pe tema cancerului de colon si de rect, iar o parte importanta a activitatii de cercetare pentru obtinerea acestei diplome a fost desfasurata in Germania, la Laboratorul de Anatomie Patologica Ludwig- Aschoff Haus din cadrul Universitätsklinikum Freiburg.
A publicat articole de specialitate, alaturi de colective internationale in reviste precum European Journal of Surgical Oncology, British Journal of Surgery, European Journal of Gynaecological Oncology, Surgical and Radiologic Anatomy si este coautor la trei capitole de carte, dintre care cel mai prestigios este in „Atlas of Minimally Invasive Techniques in Upper Gastrointestinal Surgery”, la Editura Springer Nature.
Este consultant pentru CAVA Robotics – o companie americana specializata in optimizarea programelor de chirurgie robotica.