Un studiu recent a aratat ca utilizarea castilor are un impact mult mai mare asupra ascultatorilor comparativ cu difuzoarele externe. Potrivit unuia dintre autorii studiului, castile produc fenomenul numit ”localizare in cap” iar ascultatorii ii percep pe comunicatori ca fiind mai apropiati atat din punct de vedere fizic, cat si social. Astfel, impactul asupra perceptiilor, judecatilor si comportamentelor ascultatorilor, dar si a modului in care se aude mesajul, este mai puternic. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa o serie de experimente si sondaje care au implicat peste 4.000 de persoane.
Descoperirile, ce urmeaza sa fie publicate in jurnalul Organizational Behavior and Human Decision Processes, ar putea avea un impact si asupra mai multor domenii de activitate, inclusiv in ceea ce priveste munca la distanta si formarea la locul de munca.
Este utilizarea castilor sigura, dincolo de confort?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca un miliard de tineri din intreaga lume ar putea fi expusi riscului de pierdere a auzului din cauza unor practici de ascultare nesigure.
OMS mai atrage atentia ca din totalul adolescentilor si adultilor tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 35 de ani, din tari cu venituri medii si mari, aproape 50% sunt expusi la niveluri nesigure de sunet atunci cand utilizeaza dispozitivele audio personale.
Astfel, dincolo de confortul si utilitatea sporita a castilor stau multe intrebari legate de siguranta utilizarii lor. Oamenii de stiinta spun ca aceste dispozitive pot fi folosite in siguranta, fara efecte majore asupra sanatatii, daca nivelurile de sunet sunt setate corespunzator si daca se fac pauze regulate de la utilizarea acestora.
Cum poate afecta sunetul din casti auzul?
Sunetul reprezinta un instrument de comunicare si de constientizare a mediului in care traim (masurat in decibeli - dB), insa urechea interna prezinta o sensibilitate ridicata fata de sunetul pe care il percepe.
Expunerea la sunete puternice iti poate cauza oboseala la nivelul celulelor senzoriale ale urechii, iar impactul temporar este pierderea auzului sau tinitus (o senzatie de tiuit in ureche), potrivit OMS. O imbunatatire a auzului o poti observa pe masura ce celulele senzoriale se refac. Dacă expunerea este, insa, foarte puternica, regulata sau prelungita, pot aparea leziuni permanente ale celulelor senzoriale si ale altor structuri. Acest fapt genereaza o pierdere ireversibila a auzului.
Cand poate fi periculos sunetul din casti?
Nivelurile de ascultare sigure depind de intensitatea, durata si frecventa expunerii. Acesti trei factori sunt interconectati.
Ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru zgomotul comunitar concluziona, in 1999, ca un nivel de zgomot echivalent pe 24 de ore, de 70 dB sau mai mic, ar elimina riscul unei deficiente de auz la 95% dintre oameni, chiar si pe parcursul unei expuneri de-a lungul vietii.
Castile sunt reglate la un volum maxim de aproximativ 105 pana la 110 dB, atrag atentia oamenii de stiinta de la Harvard. Adica peste pragul la care se produce deteriorarea auzului. Expunerea la o astfel de intensitate a sunetelor poate provoca leziuni ale urechii in cinci minute. De asemenea, posibile leziuni pot aparea si la o expunere mai mare de doua ore, la niveluri de sunet ce depasesc 85 dB, respectiv echivalentul zgomotului unei masini de tuns iarba. De altfel, nivelul cel mai inalt de expunere sigur, la o durata a expunerii de maximum opt ore, este de 85 dB. Timpul permis pentru o ascultare sigura scade pe masura ce nivelul sunetului creste.
Pentru siguranta sanatatii urechii tale, este recomandat ca sa existe un intensitatea sunetelor din casti sa fie de 70 dB sau mai mica.
Cat timp putem utiliza castile, fara ca acestea sa ne afecteze sanatatea urechii?
Specialistii in sanatatea urechii atrag atentia ca nu doar volumul din dispozitivele personale de ascultare este important pentru a evita posibile leziuni la nivelul urechii, ci si durata expunerii la sunet.
Utilizarea castilor la niveluri de sunet putin mai ridicate iti poate provoca diferite afectari ale urechii in mai putin de o ora. De aceea se recomanda ca ascultarea in casti sa se faca la un nivel confortabil si sigur, mai ales daca timpul de ascultare este mai mare de o ora.
Sfaturi pentru a utiliza castile in siguranta, fara a afecta auzul
OMS recomanda ca in momentul in care alegi sa utilizezi castile, sa tii cont de cateva reguli:
- Fii constient de timpul de ascultare si de intensitatea sunetului
- Ia o pauza dupa o perioada mai lunga de ascultare
- Mentine volumul la un nivel jos redus
- Monitorizeaza nivelurile sigure de ascultare
Surse de informatie:
https://www.webmd.com/brain/news/20220225/voices-in-your-head-wearing-headphones-changes-listening
https://www.health.harvard.edu/blog/healthy-headphone-use-how-loud-and-how-long-2020072220565
https://www.cdc.gov/nceh/hearing_loss/toolkit/quiz-test.html
https://www.who.int/pbd/deafness/activities/MLS_Brochure_English_lowres_for_web.pdf
Text: Elena Rascanu, Medical Editor