Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Abordarea corecta in patologia oncologica - investigatii imagistice si 6 mituri despre acestea

Investigatiile imagistice precum tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN) sunt esentiale in patologia oncologica, pentru ca ofera informatii importante despre structura si stadializarea tumorilor respective, localizarea eventualelor metastaze, evolutia bolii (daca este in regres sau nu).

Toate aceste date reprezinta un ajutor vital pentru medicul oncolog, care decide ce tratament este indicat, daca acesta este eficace sau este nevoie de o alta procedura prin care volumul tumoral sa se diminueze sau chiar sa dispara complet. In cele ce urmeaza, afli tot ce trebuie sa stii despre investigatiile imagistice indicate in patologia oncologica si care sunt 6 dintre cele mai intalnite mituri legate de acestea.

Investigatii imagistice indicate in oncologie

investigatii imagistice in patologiile oncologice

Cele mai folosite investigatii imagistice sunt:

  • CT-ul - computer tomografia;
  • RMN-ul - rezonanta magnetica;
  • radiografia, ecografia, mamografia, gastroscopia, colonoscopia - sunt foarte bune pentru anumite segmente, dar nu aduc informatie suficienta in stadializarea sau evaluarea evolutiei tumorilor respective.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII ONCOLOGICE.

6 mituri despre investigatiile imagistice

Exista numeroase mituri legate de investigatiile imagistice. Este bine sa le cunosti si sa intelegi cum stau, de fapt, lucrurile. Iata 6 exemple relevante in acest sens:

  1. Amanarea CT-ului sau a mamografiei, ca sa iasa radiatia din mine.
  2. In realitate, nu exista motiv temeinic pentru amanarea unui CT, a unei radiografii sau mamografii. Doza de iradiere se cumuleaza. Daca cineva face o examinare azi si mai face una peste o zi, este acelasi lucru si daca o face peste un an.
  3. Ecografia de san este suficienta. Pana la varsta de 40 de ani, se fac ecografii, dar metoda de screening pentru cancerul mamar este mamografia. Recomandarea este ca, dupa varsta de 40 de ani, mamografia sa fie facuta o data pe an. Daca ai de ales intre mamografia clasica si cea digitala, alege-o pe cea digitala. Daca poti opta intre mamografia digitala si cea cu tomosinteza, alege-o pe cea cu tomosinteza.
  4. Mamografia este de evitat, pentru ca iradiaza. Da. O mamografie inseamna iradiere, numai ca doza folosita este echivalentul a sapte saptamani de iradiatie naturala. In preventia cancerului de san, nu ar trebui sa conteze acest aspect. In plus, la Regina Maria, dozele de iradiere sunt monitorizate cu ajutorul unor aparate speciale.
  5. Mamografia doare. Este o investigatie ce presupune o compresie a sanului, care dureaza pana la 20 de secunde. In cazul aparatelor moderne, cum sunt cele cu tomosinteza, compresia este mult mai delicata. Nu e placut, dar nici motiv de temere.
  6. RMN-ul arata ca sunt bine, deci nu am nimic. Un RMN nu inseamna neaparat si un diagnostic corect si complet, pentru ca aparatele sunt diferite si la fel sunt si protocoalele. Uneori, e nevoie de o a doua opinie medicala.
  7. Un CT sau un RMN este suficient pentru diagnostic. Acuratetea diagnosticului este data de examenul histopatologic. Deci, este nevoie de o piesa, fie ca este luata prin laparotomie, fie ca este prelevata prin biopsie si numai dupa analizarea ei, medicul oncolog are certitudinea unui diagnostic clar.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Cand este indicat un CT sau un RMN

6 mituri despre ct si rmn

Daca te intrebi in ce situatii este indicat CT-ul si in care este mai bun un RMN, afla ca fiecare dintre ele are propriul target, avantaje si dezavantaje distincte. Fiecare investigatie este dedicata unui anumit tip de tumora sau de patologie.

Medicul oncolog discuta cu radiologul si cu medicul chirurg si impreuna decid care este varianta cea mai buna pentru a putea pune in evidenta tumorile sau cancerul si a verifica evolutia bolii, dupa tratamentul administrat.

CT-ul si RMN-ul nu se exclud una pe alta, ci sunt metode complementare de diagnostic si evaluare. Uneori, este nevoie de ambele investigatii.

Ce diferente sunt intre CT si RMN

CT-ul si RMN-ul sunt cele mai eficiente investigatii care se pot face pentru un diagnostic al tumorilor (stadializarea lor si extinderea in organism).

Diferenta majora dintre un CT si un RMN este ca primul foloseste radiatii X. Apoi, CT-ul dureaza intre 5 si 10 minute, in vreme ce RMN-ul poate dura si o ora si jumatate.

Ambele investigatii presupun folosirea unei substante de contrast, cu ajutorul careia se vad mai bine leziunile si se pot caracteriza mai precis. La CT, se foloseste o substanta de contrast pe baza de iod, un pic mai alergena, in timp ce la RMN se numeste gadolinium, care este mai putin riscant. 

Ce presupune pregatirea pentru CT si RMN

Inainte de un CT sau un RMN, este bine ca pacientul sa:

  • nu manance cu trei ore inainte;
  • bea lichide cat mai multe;
  • bea, cu 30 de minute inainte de investigatie, 0,5-1 litru de apa, in functie de protocolul fiecarui medic.

De asemenea, se verifica:

  • nivelul creatininei - pentru ca substanta de contrast are un potential nefrotoxic si poate cauza probleme renale;
  • riscul de alergie - daca exista un fond alergenic sau daca la o precedenta investigatie similara s-a declansat vreo alergie;
  • e important ca pacientul sa nu aiba implanturi sau device-uri incompatibile cu RMN-ul;
  • daca pacientul sufera de claustrofobie, exista trei variante: RMN deschis, CT (downgrade) sau sedarea.

Abordarea corecta in patologia oncologica - 5 detalii utile

Abordarea corecta in patologia oncologica presupune respectarea anumitor recomandari si protocoale:

  1. Existenta unei echipe multidisciplinare pentru diagnosticarea si tratarea afectiunii oncologice. Este vorba despre un Tumor Board, format din medicul oncolog, radiolog, chirurg, anatomopatolog etc.
  2. Respectarea pasilor indicati de medicul oncolog. Acesta este cel care decide daca este nevoie mai intai de chimioterapie sau radioterapie pentru diminuarea volumului tumoral si abia apoi sa se intervina chirurgical sau invers.
  3. In oncologie nu exista urgente, in afara complicatiilor. Rezultatele unui CT sau ale unui RMN nu se dau niciodata pe loc sau repede, pentru ca este vorba despre 2-3000 de imagini pe care medicul radiolog trebuie sa le vada si sa le analizeze.
  4. Rezultatele investigatiilor imagistice se dau comparativ. Este esential acest aspect, pentru a se vedea evolutia bolii si pentru ca medicul oncolog sa stie daca poate continua tratamentul administrat, daca il intrerupe sau il schimba.
  5. Nu exista limita pentru investigatiile imagistice in patologia oncologica. Medicul oncolog recomanda aceste investigatii pana cand pacientul este considerat, in cazul fericit, vindecat. In general, la inceput, ele se repeta la 3 luni,la 6 luni si, apoi, la un an.

Investigatiile imagistice, asa cum sunt tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN) sunt metode complementare de diagnosticare si monitorizare a evolutiei bolii oncologice. Un diagnostic corect nu se poate pune, insa, fara un examen histopatologic. Medicul oncolog impreuna cu radiologul, chirurgul, anatomopatologul sunt cei care decid planul de tratament si cand este nevoie de interventie chirurgicala.