“Comercializarea alimentelor nesanatoase pentru copii trebuie sa se incheie”, se spune in raportul publicat saptamana aceasta de Biroul Regional pentru Europa al OMS.
Obezitatea in Europa a atins „proportii epidemice”, declara oficialii organizatiei, argumentand cu cifrele aflate pe o panta ascendenta fara precedent, aceasta problema de sanatate publica. Este o crestere mai mare decat in orice alta parte a lumii, cu exceptia Americii, atrag atentia reprezentantii OMS in analiza prezentata la Congresul European pentru Obezitate.
Raportul dezvaluie ca aproape 60% dintre adultii europeni sunt fie supraponderali, fie obezi, in timp ce excesul de greutate afecteaza 8 din 10 copii sub cinci ani si 1 din 3 copii de varsta scolara. Rata de obezitate este mai mare la femeile europence (24%) comparativ cu barbatii (22%).
Acest tablou atesta esecul tuturor tarilor din regiune de a implementa politici de sanatate publica adecvate pentru stoparea obezitatii pana in 2025, ratand tinta globala stabilita anterior de OMS privind bolile netransmisibile (BNT).
Pandemia si masurile de restrictionare a mobilitatii oamenilor au favorizat cresterea prevalentei excesului de greutate si a obezitatii la toate grupele de varsta, dar mai ales la copii si adolescenti. Cauzele obezitatii in opinia autorilor nu se rezuma doar la dieta nesanatoasa si inactivitatea fizica, ei invocand si influenta altor factori de mediu specifici societatii moderne. „Factorii de mediu unici pentru a trai in societatile extrem de digitalizate ale Europei moderne sunt, de asemenea, factori de obezitate”, cum ar fi marketingul online al alimentelor nesanatoase pentru copii si „proliferarea jocurilor online sedentare”.
Obezitatea si supraponderalitatea se asociaza cu complicatii serioase, fiind corelate cu peste 1,2 milioane de decese in fiecare an si cu circa 200.000 de cazuri de cancer in regiune. OMS atrage atentia ca obezitatea ar putea chiar devansa fumatul, in deceniile urmatoare, devenind principalul factor de risc pentru cancerele ce pot fi prevenite.
Excedentul de greutate este asociat cu multiple boli, printre care afectiunile cardiovasculare, in special infarctul si accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip 2, complicatiile musculo-scheletice si cel putin 13 tipuri de cancer. Potrivit raportului OMS excesul de grasime corporala a dus la moartea prematura si a fost un factor de risc principal pentru dizabilitate.
Raportul recomanda politici eficiente care sa impuna afisarea informatiilor nutritionale in restaurante si in aplicatii, iar firmele de catering sa fie clasificate ca afaceri alimentare, putand fi trase la raspundere in situatia livrarii unor alimente necorespunzatoare.
Oficialii spera sa reduca povara bolilor asociate cu obezitatea si supraponderalitatea, prin actiuni concertate si articulate de politici publice si campanii de preventie si educatie pentru sanatate, care sa scada povara bolilor netransmisibile, aflate in prezent in Europa la niveluri alarmante.
Criza actuala alimentara si a preturilor ar putea insa duce la un efect opus, deoarece persoanele vulnerabile ar putea prefera alimente ieftine, fara valoare nutritiva, in locul unei alimentatii diversificate si sanatoase. De aceea, accentul ar trebui pus pe subventionarea alimentelor sanatoase pentru toate categoriile sociale si, in special, pentru gravide si copii aflati in crestere.
Ce poti face pentru a preveni excesul de greutate si obezitatea?
1. In primul rand ar trebui sa stii in ce categorie de risc te afli. Iti poti calcula simplu indicele de masa corporala (IMC).
Daca este intre 25 si 29,9 esti clasificat ca fiind supraponderal, in timp ce daca ai peste 30 esti definit ca fiind obez.
Cum iti calculezi acest indice (IMC)?
IMC = Greutate in kilograme : inaltime la patrat
- De exemplu, daca ai 1,70 m inaltime si cantaresti 65 kg, IMC-ul tau va fi:
IMC= 65 : (1,70 x 1,70) = 65 : 2,89 = 22,49. Deci esti in limite normale.
- Dar daca ai 1,65 si 85 de kg?
IMC = 85: (1,65X1,65) = 85:2,72= 31.25 In acest caz ai peste 30. Deci esti obez.
2. Nu astepta sa te loveasca un infarct sau un cancer. Actioneaza preventiv. Fa-ti un control anual la medicul de familie si un set de teste de sange care sa includa cel putin glicemia, colesterolul, indicatorii de inflamatie, o hemoleucograma, transaminazele si creatinina.
3. Tensiunea arteriala si un EKG sunt utile de efectuat periodic dupa 40-45 de ani.
4. Daca ai un metabolism modificat, te ingrasi din orice, ai esuat in a slabi indiferent de dieta urmata, consulta un nutritionist, un medic de boli de nutritie sau un endocrinolog.
5. Astazi exista teste genetice care iti indica exact ce gene sunt deficitare sau actioneaza in exces in cazul tau si iti saboteaza eforturile de a slabi. O dieta personalizata adecvata profilului tau genomic va duce la efecte spectaculoase, precum si la reversarea imbatranirii si deteriorarii starii tale de sanatate.
6. Alege sa mergi pe jos in ritm alert minim 10-20 de minute pe zi sau mai bine, practica un sport de 2-3 ori pe saptamana. Si dansul este bun. Nu numai ca iti vei asigura o greutate adecvata, dar vei avea si un tonus de invidiat si un aspect seducator de tanar.
7. Scoate painea alba, pastele, bauturile de sinteza acidulate, dulciurile din meniul zilnic.
8. Uita-te la etichete! Evita alimentele care contin conservanti, coloranti, nitriti, ingrediente modificate genetic sau superprocesate. Nici ambalajele de plastic nu sunt prea bune, pentru ca deregleaza echilibrul hormonal, ideal ar fi sa iti cumperi, de cate ori este posibil, apa, lapte sau sucuri imbuteliate in sticla.
9. Consuma inainte de orice masa, o salata plina de cruditati pentru ca fibrele, vitaminele, mineralele si enzimele nealterate sa faciliteze digestia corecta a alimentelor procesate termic.
10. Nu uita sa te hidratezi zilnic cu apa cat mai curata. Desigur, nu cu bauturi alcoolice, cafea sau sucuri dulci si acidulate.
11. Nu te stresa, cortizolul favorizeaza ingrasarea.
12. Dormi cel putin 7-8 ore pe noapte cu lumina stinsa, camera aerisita si wi-fi inchis. Melatonina secretata de epifiza are un rol important in reglarea proceselor imune si metabolice, detoxifierea organismului si scaderea inflamatiei.
13. Asculta-ti corpul, observa-ti simptomele, sesizeaza schimbarile si nu astepta, actioneaza din timp! Este bine sa prevenim dar, daca ai intarziat cu faza aceasta, ar fi bine sa depistezi cat mai din timp orice deterioare a sanatatii.
- De exemplu, daca incepi sa mananci mai mult, sa bei mai mult si sa urinezi mai mult este posibil sa faci un diabet. Mergi la un control.
- Ai o durere persistenta de cap, dureri in spatele sternului, obosesti la efort, ai palpitatii, ti se umfla picioarele, ar fi cazul sa vizitezi medicul. Este posibil sa ai o afectiune cardiaca sau o tensiune arteriala crescuta, nu este momentul sa mai astepti.
- Ai mici hemoragii repetate, ai observat ca ti s-a schimbat tranzitul intestinal, obosesti exagerat, tusesti fara motiv, esti ragusit de la o vreme, transpiri profuz, ai dureri persistente, o alunita care si-a schimbat aspectul sau noduli care nu trec, ai inceput sa slabesti cateva kg in ultimele luni fara sa tii regim, adreseaza-te de urgenta unui medic. Simptomele pot aparea in mai multe afectiuni, dar urgent ar fi sa excluzi orice tumora maligna.
14. Practica meditatia, rugaciunea sau ia-ti macar 20 de minute pe zi, numai pentru tine, departe de orice griji sau probleme urgente. Razi zilnic, rasul alunga stresul si energizeaza.
15. Fa o fapta buna zilnic si ajuta un om sa zambeasca. O stare de bine te va ajuta sa echilibrezi hormonii care regleaza metabolismul.
16. Invata sa te bucuri de viata, indiferent cate greutati infrunti. Pana la urma este cel mai frumos dar pe care l-ai primit, iar tu esti unic si irepetabil. Traieste cat mai frumos, respectandu-ti si onorandu-ti corpul. Pana la urma, anticii aveau dreptate. “Mens sana in corpore sano”.
Surse de informatie:
https://www.euro.who.int
https://www.hsph.harvard.edu
https://www.hopkinsmedicine.org