RMN Whole Body este o examinare ce combina caracterizarea morfologica si functionala a tesuturilor, avand aplicatii promitatoare in oncologie, unde deja este inclus in protocoale internationale pentru evaluarea catorva tipuri histologice de neoplasme, precum mielomul multiplu, melanomul, neoplasmul prostatic. De asemenea, este folosit in cadrul sindroamelor de predispozitie genetica neoplazica (precum sindrom LiFraumeni).
Astfel, exminarea se poate efectua fie pentru screening general, fie ca metoda de monitorizare oncologica a bolilor metastatice.
Examinarea RMN Whole Body de screening general se efectueaza cu sau fara recomandare medicala si presupune scanarea cu secvente specifice a intregului corp, in vederea detectarii unor eventuale leziuni (de cele mai multe ori inaparente clinic). In urma investigatiei, se pot recomanda metode complementare de evaluare sau scanari suplimentare/examinari tintite pe zonele de interes, care pot presupune si administrare de substanta de contrast.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestei tehnici este sensibilitatea crescuta pentru patologiile tesuturilor moi si ale maduvei osoase, tehnica fiind capabila de a repera leziuni cu dimensiuni mici (sub un centimetru). RMN Whole Body poate detecta o gama larga de patologii, mai importante si cu impact mai mare fiind cele neoplazice, precum neoplasmele bronho-pulmonare, hepatice, renale, colonice, limfomatoase, dar si patologii mai rare cum ar fi neoplasme osoase sau de tesuturi moi. Diagnosticul precoce al acestor patologiii are impact major asupra prognosticului.
Examinarea RMN Whole Body in cadrul patologiilor oncologice vine ca urmare a recomandarii de stadializare/monitorizare din partea medicului curant. Aplicabilitatea cea mai mare a acestei investigatii s-a dovedit a fi in cazul:
- Bolilor neoplazice osoase: mielom multiplu, determinari secundare osoase. Conform celor mai recente studii, examinarea RMN Whole Body ce cuprinde secventa de difuzie (WB-diffusion) s-a dovedit a avea sensibilitate si specificitate crescute scintigrafiei osoase in detectarea si montorizarea leziunilor secundare osoase si cel putin smiliara examinarii PET-CT.
- Depistarii si monitorizarii determinarilor secundare extraosoase in cazul neoplasmelor primare bronho-pulmonar, colonic, ovarian precum si adenopatiilor din cadrul limfoamelor.
Avantajele investigatiei:
- Evaluare globala a corpului “head to toe” intr-un timp relativ scurt (2-3h);
- Metoda ce foloseste campul magnetic, fara efecte daunatoare asupra organismului, non-invaziva;
- Metoda neiradianta spre deosebire de tomografia computerizata (CT) cu mentiunea ca cele doua metode sunt complementare. Examinarea RM nu poate subtitui in toate cazurile investigatia CT, in functie de patologia existenta;
- In cazul administrarii substantei de contrast, aceasta este intr-o cantitate relativ mai mica (in comparatie cu examinarile CT) si cu risc alergic mai redus.
Dezavantajele investigatiei:
- Nu este realizabila in cazul pacientilor ce sufera de claustrofobie, cu implanturi metalice sau stimulatoare cardiace necompatibile RM, la paciente insarcinate in primul trimestru de sarcina.
- Nu poate oferi informatii de detaliu asupra articulatiilor (patologii meniscale sau ligamentare subtile), pentru acestea fiind necesare examinari tintite.
Ce trebuie sa stiti inainte de programare?
- Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru aceasta investigatie. Un repas alimentar de 4h inaintea examinarii este recomandat, nu obligatoriu;
- Examinarea aceasta dureaza 2-3h, ideal fara pauze, timp in care pacientul trebuie sa mentina aceeasi pozitie, fara a se misca;
- Spre finalul examinarii este posibila administrarea substantei de contrast, in functie de decizia medicului radiolog, caz in care se va monta o branula pentru injectare. Dupa injectarea substantei de contrast, pacientul trebuie sa ramana sub supraveghere in clinica un timp aditional de 30-40minute (preventiv, pentru a ne asigura ca nu dezvolta reactii alergice);
- Imaginile examinarii se vor elibera pacientului inainte de parasirea clinicii, iar rezultatele se vor transmite ulterior, intr-un interval ce depinde de complexitatea cazului.