In general, un adult are nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte pentru o stare generala de bine. Somnul insuficient, produs prin diminuarea orelor de somn sau atunci cand calitatea somnului este alterata, poate determina aparitia unor probleme semnificative pentru sanatate, inclusiv alterarea functiei cognitive.
Cele mai frecvente cauze ale trezirilor nocturne
1. Consumul de bauturi cofeinizate, alcool, bauturi energizante
Consumul de bauturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola, alcoolul, ceaiul negru sau bauturile energizante in exces si/sau in a doua parte a zilei se poate asocia cu insomnie, treziri nocturne si afectarea calitatii somnului.
Se recomanda consumul in prima parte a zilei si diminuarea cantitatii ingerate.
2. Supraincalzirea
Trezirea pe timpul noptii se poate produce datorita unei temperaturi ambientale crescute sau datorita transpiratiilor nocturne.
In cazul unei temperaturi ambientale crescute in casa/dormitor, se recomanda aerisirea spatiului respectiv, utilizarea aparatelor de aer conditionat sau ventilatoarelor, evitarea acoperirii cu paturi groase.
3. Zgomotul si utilizarea dispozitivelor electronice
Conform organizatiilor internationale de specialitate, zgomotul si privitul la ecranele dispozitivelor moderne (de exemplu calculator, telefon, etc), inclusiv televizor, pot produce probleme de tipul scaderii productiei de melatonina de catre organism cu afectarea ceasului biologic. Acesta determina dificultati de somn si chiar treziri in timpul noptii.
In acest caz se recomanda inchiderea dispozitivelor electronice cu 30 de minute pana la 2 ore inainte de culcare.
4. Insomnia
Insomnia este o conditie care tine pacientul treaz in timpul noptii. Se asociaza cu oboseala pe timpul zilei, dificultati de concentrare, anxietate si depresie.
Evitarea meselor abundente inainte de culcare, a alimentelor picante, practicarea meditatiei si a exercitiilor fizice regulate, evitarea somnului in timpul zilei, sunt recomandari care pot avea efect benefic impotriva insomniei. Daca insomnia persista, trebuie consultat medicul pentru diagnostic si recomandari de specialitate.
5. Nicturia (necesitatea de a urina in timpul noptii)
Nevoia imperioasa de a urina este o cauza a trezitului nocturn. Ea poate sa apara ca urmare a consumului mare de lichide inainte de culcare, insa poate fi asociata si altor conditii, precum: sarcina, marirea in dimensiuni a prostatei, diabetul, consumul de anumite medicamente.
In cazul in care nicturia persista si nu este produsa de un consum mai mare de lichide seara sau de sarcina, trebuie consultat medicul pentru recomandari si investigatii de specialitate.
6. Anxietatea si depresia
Anxietatea si depresia pot fi cauze ale trezirilor nocturne / insomniei. Si reversul este corect, insomnia poate determina oricare dintre aceste conditii. O persoana care nu se poate odihni noaptea pentru ca se simte anxioasa sau depresiva, trebuie sa se adreseze medicului pentru un consult de specialitate.
Muzica de relaxare, activitatea fizica regulata, reducerea volumului de munca, meditatia, crearea unui mediu calm si relaxant inainte de culcare, pot ajuta la diminuarea anxietatii si depresiei.
7. Apneea in somn
Apneea (oprirea respiratiei) in timpul somnului este o cauza frecventa a trezirii in timpul noptii. Persoana care sufera de apnee in somn se trezeste de mai multe ori in noapte. Uneori, aceste treziri nu sunt constientizate de pacienti, in schimb acestia vor prezenta dureri de cap dimineata, oboseala si dificultati de concentrare in cursul zilei.
Persoanele care sufera de apnee in somn, trebuie sa se adreseze medicului pentru un control de specialitate si tratament corespunzator.
Conditii medicale ale caror simptome se inrautatesc noaptea
- Durerea, in special din artrite, cancer, insuficienta cardiaca.
- Afectarea respiratiei produsa de astm, bronsite, alte afectiuni pulmonare.
- Probleme digestive, in special durere si tuse produse de refluxul gastric acid sau simptome ale colonului iritabil.
- Hormonii – femeile se trezesc frecvent in timpul noptii in timpul ciclului menstrual sau la menopauza. Bufeurile si transpiratiile nocturne pot fi cauza trezirilor noctune.
- Afectiuni ale sistemului nervos, inclusiv Alzheimer si boala Parkinson.
Medicatia administrata pentru aceste afectiuni poate, de asemenea, afecta somnul: beta-blocante, antidepresive, medicamente pentru ADHD, decongestionante, medicamente inhalatorii pe baza de corticosteroizi.
O persoana care sufera de treziri nocturne repetate, cu impact asupra calitatii vietii, trebuie sa consulte medicul pentru investigatii, tratament si recomandari de specialitate.
Surse:
www.medicalnewstoday.com
www.webmd.com
www.sleepfoundation.org
www.health.clevelandclinic.org