Tu cati pasi ai facut astazi? De obicei sarbatorita in data de 15 octombrie, anul acesta, pentru a se incadra in Saptamana Europeana a Sportului, Ziua Mondiala a Mersului pe Jos este aniversata in avans, in weekend-ul 5-6 octombrie, prin activitati organizate la nivel mondial cu mesajul “Luati-va inapoi strazile, luati-va inapoi viitorul”.
Dupa Summit-ul de la Rio de Janeiro din 1992 al organizatiilor membre ale TAFISA (The Association For International Sport for All), a fost propusa aceasta sarbatoare, cu scopul a scoate cat mai multi oameni in natura, pentru a dezvolta gradul de constientizare asupra activitatii fizice (in mod special, mersul pe jos) ca cea mai simpla si mai eficienta forma de mentinere si imbunatatire a sanatatii. Alatura-te si tu in acest an profitand astfel de ocazie sa incepi sau sa consolidezi unul dintre cele mai sanatoase obiceiuri.
Dupa cum este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), activitatea fizica inseamna “orice miscare a corpului care prespune cheltuiala energetica si care este produsa de muschii scheletului”. Aceasta reprezinta unul dintre stimulii functionali fundamentali pentru organism si, cand este efectuata regulat, reduce riscul de a dezvolta o serie de boli cronice, afectiuni cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, diabet noninsulinodependent si osteoporoza. Activitatea fizica regulata stimuleaza metabolismul glucozei, reduce grasimea corporala, echilibreaza greutatea, scade tensiunea arteriala si reduce pierderea masei osoase. Activitatea fizica reduce stresul si imbunatateste calitatea somnului, care reprezinta o componenta importanta a sanatatii si a calitatii vietii in general.
Riscurile sedentarismului
O crestere semnificativa a prevalentei bolilor netransmisibile si a epidemiilor de obezitate ilustreaza un dezechilibru intre stilul de viata si nevoia biologica de activitate fizica. Astfel, lipsa de activitate fizica a devenit un factor de risc major pentru sanatate si pentru dezvoltarea bolilor netransmisibile. Este prezenta in multe state si este asociata cu 3,3 milioane de decese, afectand la nivel global 670.000 de persoane sub 60 de ani, dintre care 30% sufereau de diabet si boala cardiaca ischemica. Prin urmare, OMS insista ca activitatea fizica este o componenta principala in preventia bolilor netransmisibile si recomanda exercitiul fizic moderat efectuat regulat care sa insemne 150 de minute saptamanal in cazul adultilor sanatosi cu varsta intre 18 si 64 de ani.
Avantajele mersului pe jos
Mersul este metoda ideala de exercitiu zilnic. Este 100% recomandat tututor, fiind metoda potrivita de a face miscare si pentru multe persoane cu hipertensiune cronica, boli cardiovasculare sau astm. Este o activitate sigura si prezinta risc minim de traumatisme in comparatie cu toate celelalte activitati fizice. Desi este o forma extrem de eficienta si sanatoasa de miscare, semnificatia mersului pe jos este rareori recunoscuta, acesta fiind probabil cea mai subestimata activitate fizica. Avantajul mersului pe jos, in comparatie cu alte forme de miscare, este acela ca nu este nevoie sa fie intens sau pe termen lung pentru a incepe sa aiba efecte asupra sanatatii. Regula de baza este sa mergi in ritm rapid, insa fara sa-ti pierzi suflul. Daca se intampla acest lucru, ritmul trebuie incetinit pana ajunge la normal, apoi marit gradual. Scopul mersului pe jos nu este acela de a te lasa fara suflu, ci de a te misca in acord cu capacitatile tale fizice. S-a demonstrat ca mersul in pas alert timp de 30 de minute 5 zile pe saptamana reduce factorii de risc si are beneficii pentru sanatate pe mai multe paliere. Mersul pe jos previne dezvoltarea anumitori tipuri de cancer (san si colon), diabet de tip 2, boli cardiovasculare, precum si depresie. Mai mult, mersul pe jos creste speranta de viata chiar si la indivizii care sufera de exces ponderal sau de hipertensiune. Mersul pe jos creste, de asemenea, densitatea osoasa si echilibreaza nivelurile lipoproteinelor din sange.
Surse de informatie:
Afla mai multe despre: