Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alimentele procesate cresc riscul de cancer?

Alimentele procesate cresc riscul de cancer?

Alimentele procesate, semipreparate sunt in general bogate in grasimi, sare si zahar. Daca aceste aspecte nu sunt suficiente sa te faca sa lasi jos biscuitelul sau sa rezisti in fata unei cine “la punga”, ia in considerare un studiu publicat in 2018 de catre The BMJ.

Cercetarea a urmarit sa elucideze daca exista o posibila asociere intre consumul de alimente procesate si aparitia cancerului. Pentru a afla acest lucru, studiul a presupus urmarirea unui esantion de 105.000 de barbati si femei de varsta a doua din Franta in perioada 2009-2017. Nici unul dintre participantii inclusi initial in studiu nu avea cancer la momentul includerii in cercetare. Fiecarui participant i-au fost adresate intrebari referitoare la modelul de alimentatie, tinandu-se practic un jurnal alimentar completat zilnic timp de doi ani pentru fiecare participant, ulterior fiind consemnate aparitia cazurilor de cancer (confirmate prin diagnostic medical).

Alimentele au fost grupate in functie de nivelul de procesare, ceea ce inseamna ca s-a tinut cont de numarul de schimbari prin care trec ingredientele cand producatorii imbunatatesc aroma, culoarea si termenul de expirare.

De exemplu, din grupul alimentelor ultra-procesate fac parte: paine si chifle ambulate in serie, gustari dulci sau sarate ambulate, sucurile indulcite, produsele de carne reprocesate (chiftele, mezeluri, produse de carne la care s-au adaugat si alte ingrediente conservante in afara de sare), supele deshidratate, biscuitii si sosurile.

Alimentele mai putin procesate au fost considerate legumele la conserva, produsele de carne macra la care singurul mod de procesare a fost adaugarea de sare, branzeturile si painea proaspata, neambalata.

Fiecare crestere de 10% a  consumului produselor ultra-procesate a fost asociat cu un risc cu 12% mai crescut de cancer in general si un risc cu 11% mai crescut de cancer de san. Nu s-a descoperit o legatura cu cancerul de prostata sau cu cel colorectal.

Rezultatele acestui studiu trebuie sa fie confirmate si la nivelul altor populatii, de alte varste si cu alte caracteristici, dare le sugereaza ca o crestere a consumului de alimente ultraprocesate se poate asocial cu o crestere a numarului de cazuri de cancer in urmatorii ani. De asemenea, cercetatorii sustin ca efectele cumulative ale aditivilor alimentari raman in mare parte necunoscute pana la acest moment si ca trebuie investigate.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu

www.bmj.com