Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce chelesc barbatii?

chelire
Marea majoritate a barbatilor chelesc din cauza unei afectiuni ereditare cunoscuta sub denumirea de alopecie androgenica sau chelia de tip masculin. Caderea parului incepe la tample si se extinde treptat. Alopecia androgenica poate sa apara inca din adolescenta si riscul creste odata cu inaintarea in varsta.

Mai mult de 50% dintre barbatii cu varsta de 50 de ani au un anumit grad de chelie. Majoritatea barbatilor sunt nemultumiti de situatia lor si ar face orice pentru a o schimba. Fiind o afectiune genetica, chelia de tip masculin nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista modalitati de a incetini caderea parului sau de a inlocui parul pierdut. Optiunile includ medicamente precum finasterida (Propecia) si minoxidil, terapia cu laser si operatia de transplant de par. Astazi, a trai cu chelie vizibila nu mai este ceva inevitabil. Daca esti ingrijorat de caderea parului, discuta cu un medic specialist dermatolog cu experienta in calvitie (tricolog). Acesta te va ajuta sa descoperi ce optiuni de tratament sunt potrivite pentru tine.

Totul este in genele tale

Desi exista multe motive posibile pentru care barbatii isi pot pierde parul de la nivelul scalpului, inclusiv boli severe, efecte secundare ale anumitor medicamente si, in cazuri rare, un eveniment extrem de stresant, motivul principal al caderii parului la barbati se datoreaza ereditatii.

Conform Asociatiei Americane de Cadere a Parului, 95% din pierderea parului la barbati este cauzata de alopecia androgenica sau chelia de tip masculin. Alopecia androgenica afecteaza aproape 30% dintre barbatii sub 30 de ani, 50% dintre barbatii peste 50 de ani si, intr-un mod surprinzator, 40% dintre femeile peste 50 de ani.

Dupa cum sugereaza si numele, in cazul alopeciei androgenice exista o predispozitie genetica care determina un raspuns excesiv al foliculilor de par la un anumit hormon androgen denumit dihidrotestosteron. Sunt implicate atat genele materne, cat si genele paterne. Exista o predispozitie familiala la alopecia androgenica, avand un risc de 5-6 ori mai mare daca tatii lor au suferit si ei de chelie de tip masculin. Se poate mosteni inclusiv dispozitia particulara a calvitiei.

Desi se crede ca mai multe gene joaca un rol in alopecia androgenica, variatiile la nivelul genei AR au fost confirmate in studii stiintifice. Gena AR ofera instructiuni pentru sinteza unei proteine denumita receptor de androgeni. Receptorii de androgeni permit firului de par sa raspunda in mod corespunzator la dihidrotestosteron si la alti hormoni androgeni. Studiile sugereaza ca variatiile in gena AR determina cresterea activitatii receptorilor de androgeni la nivelul foliculilor de par.

Rolul dihidrotestosteronului (DHT) in caderea parului

Ceea ce mostenesc de fapt barbatii care sufera de chelie de tip masculin este o sensibilitate indusa genetic a foliculilor de par la dihidrotestosteron (DHT). Dihidrotestosteronul, care este un precursor al testosteronului, scurteaza faza de crestere a firului de par de la o perioada normala de 3-6 ani, la doar cateva saptamani sau luni si determina subtierea firului de par. Astfel, are loc o transformare treptata a firelor de par mature, care sunt fire groase, trofice, cu radacina profunda, in fire intermediare si apoi in par tip vellus, cu fire ca un puf, subtiri, lipsite de pigment, de-abia vizibile, similare cu cele ale bebelusilor. In cele din urma acesti foliculi de par afectati devin inactivi si inceteaza sa mai produca si puf, creand aspectul de cap stralucitor.

Dihidrotestosteronul (DHT) este un derivat al testosteronului. Testosteronul se transforma in DHT cu ajutorul enzimei 5-alfa-reductaza de tip 2, care se gaseste la nivelul pielii capului, in special in zona frontala. Desi intregul proces genetic care cauzeaza chelia de tip masculin nu este inteles pe deplin, studiile au aratat ca DHT micsoreaza foliculii de par, insa atunci cand se suprima DHT, foliculii de par pot continua sa prospere. Foliculii de par care sunt sensibili la DHT trebuie sa fie expusi o perioada lunga de timp pentru ca foliculul de par afectat sa determine miniaturizarea firului de par. Astazi, cu un tratament adecvat, acest proces poate fi incetinit sau chiar oprit daca este aplicat suficient de devreme.

Imi pierd parul?

Debutul afectiunii este gradat. Caderea parului de tip masculin incepe in regiunile fronto-temporale (tample) urmate de vertex (varful capului). In timp, golfurile de la nivelul tamplelor si vertexului se unesc. Constant, se intalneste seboreea pielii capului si uneori este prezenta hipertricoza (pilozitate excesiva) la nivelul trunchiului si membrelor.
In mod obisnuit, alopecia androgenica incepe din partea din fata, chiar la linia parului. Linia parului de la nivelul fruntii se retrage treptat si incepe sa capete forma literei M, tamplele subtiindu-se mai repede decat sectiunea centrala a parului. La unii barbati se dezvolta o linie de par semicirculara, unde parul se retrage uniform de pe frunte, fara a lasa proeminenta in centru. Urmeaza rarirea treptata a parului si la nivelul crestetului. Uneori subtierea parului din crestet precede retragerea liniei parului din fata, alteori apare mai tarziu si alteori apare simultan.

Parul din aceste zone, de la nivelul tamplelor si scalpului mijlociu-anterior, pare a fi cel mai sensibil la DHT. Treptat, parul devine mai subtire si mai scurt, iar pe partile laterale ale capului apar pete chele in forma de potcoava. Aspectul lor este un semn al unui stadiu avansat de chelie, iar la unii barbati acest stadiu poate progresa la o chelie completa.

Cele 7 stadii de evolutie ale alopeciei androgenice la barbati sunt redate in imaginea de mai jos:

chelire2

Diagnostic

Calvitia de tip masculin este de obicei diagnosticata pe baza aspectului si modelului de pierdere a  parului, impreuna cu un istoric medical detaliat, inclusiv intrebari despre prevalenta caderii parului in familia ta. Un medic specialist dermatolog cu experienta in alopecie va examina scalpul cu ajutorul unui dispozitiv care permite vizualizarea in timp real a firelor de par si a pielii capului cu un factor de marire de cateva ori. Investigatia se numeste tricoscopie si permite evaluarea gradului de miniaturizare a firelor de par. Aceasta evaluare este foarte importanta pentru recomandarea unui tratament adecvat.

Unele „clinici” fac publicitate pentru o analiza costisitoare a parului sau o biopsie a scalpului pentru a diagnostica corect alopecia. Singurul motiv care justifica o analiza a parului este acela de a evalua posibilitatea caderii parului induse de intoxicatia cu o substanta otravitoare. Un astfel de test poate evidentia  la nivelul firului de par substante precum arsenic sau plumb, Totusi, alopecia indusa de astfel de substante nu are aspectul alopeciei androgenice.

Cea mai buna strategie este sa accepti caderea parului

Multi barbati sunt capabili sa-si accepte pierderea parului. Uita-te la Bruce Willis si Jason Statham! Unii barbati adopta un aspect al capului ras si considera calvitia ca o dovada a masculinitatii si barbatiei lor. Bine pentru ei!

Insa in cazul altora, pierderea parului poate fi o mare schimbare si pot avea probleme in a-si accepta aspectul. Calvitia le poate afecta fiecare aspect al vietii, de la performanta la locul de munca, la increderea in relatiile romantice, la sentimentul de autosatisfactie si multe altele. Cei care sufera de caderea severa a parului au un risc mai mare de a avea consecinte psihologice negative, cum ar fi depresie, anxietate sau o stima de sine scazuta, decat cei cu o calvitie mai usoara.

„In cazul barbatilor care investesc in aspectul lor si care se identifica cu un aspect mai tanar, caderea parului poate afecta in mod semnificativ stima de sine. Iar asta este cu atat mai pregnant cu cat barbatul crede ca aspectul sau este o parte importanta a ceea ce il face o persoana demna sau valoroasa.” - mentioneaza psihologii.  

De aceea, barbatii care se confrunta cu o stima de sine scazuta, anxietate, depresie sau alte probleme emotionale din cauza cheliei, ar trebui sa consulte un psiholog. Stima de sine nu este usor de schimbat si acesti barbati pot beneficia de ajutor profesional. Un tip particular de terapie denumita terapia cognitiv-comportamentala ii poate ajuta sa-si schimbe modul de gandire despre ce reprezinta pentru ei caderea parului si ii poate ajuta sa-si rezolve suferinta. Suna putin probabil, dar chiar functioneaza!

Adevarul este ca este mult mai usor – si mai ieftin – sa inveti sa accepti pierderea parului decat sa faci tot ce este posibil sa-ti recapeti parul inapoi. Daca totusi preferi cea de-a doua varianta, din fericire, o varietate de abordari terapeutice si tratamente impotriva caderii parului te pot ajuta sa-ti gestionezi chelia de tip masculin.

Obtine ajutor

Nu exista un tratament care sa vindece caderea ereditara a parului, insa diferite terapii pot ajuta la incetinirea sau oprirea caderii parului.

In ultimii ani, medicina a facut progrese mari in tratamentul caderii parului la barbati. Odata cu aparitia inhibitorilor de 5-alfa-reductaza precum Propecia si progresul in chirurgia de refacere a parului, pentru multi barbati a trai cu chelie vizibila nu mai este ceva inevitabil. Acum este posibila oprirea sau incetinirea progresiei caderii parului si inlocuirea parului pierdut prin interventie chirurgicala cu rezultate care pot sa arate complet natural. Si totusi, trebuie sa fii bine informat deoarece multe din tratamentele comercializate nu sunt altceva decat „apa de ploaie”.

Un medic dermatolog specializat in calvitie te poate ajuta sa decizi ce este potrivit pentru tine

Nu astepta! Cu cat abordezi mai din timp pierderea parului, cu atat este mai probabil sa previi rezultatele ireversibile. Inainte de a incepe orice tip de tratament cosmetic (care nu este necesar din punct de vedere medical), este intotdeauna bine sa consulti un medic dermatolog care are experienta in tratamentul alopeciei androgenice (se numeste tricolog). Rezultatele in cazul tau depind de priceperea si experienta persoanei care efectueaza tratamentul. Programeaza cat mai curand la un consult cu un medic dermatolog si incepe calatoria catre un par mai bogat.

Medicamente

Doua medicamente si-au demonstrat eficacitatea intr-un numar semnificativ de cazuri si studii clinice: finasterida administrata oral (un inhibitor competitiv de 5 alfa-reductaza) si minoxidilul in aplicatii locale.

Finasterida (Propecia)

Finasterida este denumirea generica pentru medicamentele comerciale Proscar si Propecia. Finasterida a fost dezvoltata initial ca medicament pentru tratarea prostatei marite (Proscar). In timpul studiilor a fost observat un efect secundar intrigant de crestere a parului. In anul 1997, FDA (Food and Drug Administration din Statele Unite) a aprobat finasterida in doza de 1 mg pentru tratamentul alopeciei androgenice la barbati (chelie de tip masculin). Propecia este primul medicament care trateaza eficient chelia masculina la marea majoritate a barbatilor care il folosesc.

La nivelul pielii capului, Propecia scade in mod specific nivelul de DHT prin blocarea enzimei 5-alfa-reductaza de tip 2 care converteste testosteronul in DHT. Doza de 1 mg de finasterida (Propecia) poate scadea in mod eficient nivelul DHT cu pana la 60% atunci cand este luata zilnic. In studiile clinice, aceasta reducere cu 60% a DHT a oprit progresia caderii parului la 86% dintre barbati.  65% dintre participantii la studiu au experimentat ceea ce a fost considerata o crestere substantiala a cresterii parului.

Asociatia Americana de Cadere a Parului recomanda finasterida ca prima linie de tratament pentru toti barbatii interesati in tratarea cheliei de tip masculin. Finasterida este indicata in cazul barbatilor cu alopecie usoara pana la moderata, insa nu completa. Primele rezultate se observa dupa minim 3 luni pana la un an de tratament. Daca tratamentul este oprit, caderea parului va reapare.

Desi Propecia este in general bine tolerata, la fel ca in cazul tuturor medicamentelor, pot apare efecte secundare:

  • Dorinta scazuta pentru sex
  • Dificultate in obtinerea erectiei
  • Tulburari de ejaculare
  • Umflarea mainilor sau a picioarelor
  • Umflarea si sensibilitate la nivelul sanilor
  • Ameteala
  • Slabiciune
  • Lesin
  • Durere de cap
  • Rinoree
  • Eruptii cutanate

Efectele secundare sexuale ale Propecia pot continua si dupa intreruperea medicamentului. Discuta cu medicul daca esti ingrijorat cu privire la aceste reactii adverse. Propecia poate provoca, de asemenea, scaderea nivelului de antigen prostatic specific (PSA) din sange si poate afecta analiza de sange PSA.

Minoxidil (Regaine)

Timp de multi ani, minoxidilul sub forma de tablete a fost folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. S-a observat un efect secundar foarte interesant: persoanele care luau acest medicament le crestea parul in locuri neasteptate, cum ar fi pe obraji si pe dosul mainilor, sau chiar pe frunte. Pornind de la aceasta observatie, cercetatorii au testat ideea daca aplicarea locala la nivelul scalpului ar putea stimula cresterea parului in zonele cu chelie.

Minoxidilul actioneaza prin incetinirea progresiei caderii parului. Prin efectul de dilatare a vaselor de sange de la nivelul scalpului se asigura o cantitate mai mare de oxigen si nutrienti la nivelul foliculilor de par, ceea ce stimuleaza cresterea parului. Insa deoarece minoxidilul nu are niciun efect asupra mecanismului hormonal al caderii parului, efectele sale pozitive sunt in cel mai bun caz temporare si de obicei produc rezultate oarecum dezamagitoare pe termen lung.

Asociatia Americana de Cadere a Parului recomanda minoxidilul pentru cei care nu au raspuns favorabil la tratamentul cu finasterida sau pentru cei care ar dori sa adauge un alt produs in regimul lor de tratament. Minoxidilul este eficient in special in cazurile incipiente si cu afectare limitata a scalpului. Este un tratament local (se aplica direct pe scalp). Poate fi cumparat fara prescriptie medicala sub forma de solutie 2% sau 5%. Primele rezultate se observa dupa 3-4 luni de tratament, iar intreruperea tratamentului poate duce la reaparitia alopeciei.

Reactiile adverse sunt: iritatie, dermatita de contact, hipertricoza (minoxidilul aplicat in exces se scurge pe zona fruntii sau a gatului unde va stimula aparitia pilozitatii).

Proceduri non-medicale

  • Transplant de par. Este un tratament invaziv si costisitor. Presupune prelevarea unor foliculi pilosi si relocarea lor in zonele afectate de alopecie. Procedura implica doua pana la trei sesiuni, la interval de patru luni. Este foarte probabil ca in cazul unei alopecii de cauza ereditara, pierderea parului sa progreseze in ciuda tratamentului chirugical.
  • Terapii minim-invazive. Terapia „vampir” sau tratamentul cu plasma bogata in trombocite (PRP), mezoterapia, microneedeling/dermapen, tratamentul cu laser sau proceduri combinate sunt terapii moderne care contribuie alaturi de tratamentul medicamentos la obtinerea unor rezultate bune. Desi studiile sunt limitate, unele au aratat rezultate incurajatoare.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org
www.medlineplus.gov
www.healthline.com
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.health.clevelandclinic.org
www.patient.info
www.aad.org
www.forhims.com
www.thepsychologist.bps.org.uk
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.webmd.com

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.