Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinurile la adult: Mit versus realitate

Vaccinurile la adult: Mit versus realitate

Nu permite informatiilor gresite sa te impiedice in a primi protectia de care ai nevoie.

Vaccinurile reprezinta un ritual al copilariei, dar nu sunt destinate doar copiilor. Chiar si oamenii in varsta au nevoie de ele pentru a se proteja impotriva bolilor precum gripa sau pneumonia. Un raport CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor) publicat in ianuarie 2013 a descoperit ca ratele de vaccinare sunt periculos de scazute printre adultii cu varste peste 65 de ani. Doar 62% dintre seniori si-au facut vaccinul pneumococic, doar 50% dintre acestia au facut vaccinul anti-tetanos si aproape 15% au fost vaccinati impotriva zonei zoster.

De ce au ramas varstnicii in urma cu vaccinarile? “In primul si in primul rand cred ca vaccinurile nu sunt intotdeauna in capul listei de discutii atunci cand vin la cabinet, atat pentru pacient cat si pentru medic,” afirma Dr. Elisa Choi, specialist in medicina interna si boli infectioase in cadrul Harvard Vanguard Medical Center. “Cred ca exista si o lipsa a constientizarii privind necesitatea vaccinarilor si a importantei acestora,” a mai adaugat aceasta. De asemenea, unii adulti cred ca vaccinurile prezinta anumite riscuri.

Mit vs. adevar despre vaccin

Harvard Women’s Health Watch a rugat-o pe Dr. Choi sa lamureasca cateva preconceptii referitoare la siguranta si eficienta vaccinului.

MIT: Voi raci din cauza vaccinului impotriva gripei

ADEVAR: “Vaccinul injectabil intramuscular nu este un vaccin activ, deci nu poate transmite virusul gripei” subliniaza Dr. Choi. Daca te imbolnavesti de infectie respiratorie dupa ce ti s-a administrat vaccinul impotriva gripei, este posibil sa fie din cauza altor virusuri respiratorii care circula in sezonul gripei. Febra sau durerile usoare de dupa vaccin reprezinta probabil doar un efect advers secundar al vaccinului.

MIT: Vaccinul impotriva gripei nu este eficient in cazul varstnicilor

ADEVAR: Este posibil sa fi auzit acest lucru dintr-un raport al CDC publicat la inceputul anului 2013 care a descoperit ca vaccinul impotriva gripei A (H3N2) din ultimul sezon a fost eficient doar pentru 9% dintre adultii cu varsta de 65 de ani sau peste. Totusi, aceste procente nu prezinta intreaga poveste. In fiecare an, formula vaccinului se bazeaza pe predictiile despre tulpinile de virus care vor fi cel mai probabil prezente in sezonul urmator. Cateodata poti fi expus unei tulpini de virus care nu se potriveste cu cea din vaccinul administrat, afirma Dr. Choi. Si desi nu se potrivesc tulpinile, vaccinul te poate ajuta. “Ar putea diminua gravitatea infectiei,” afirma aceasta.  

MIT: Vaccinurile contin mercur si ma pot imbolnavi

ADEVAR: Exista anumite afirmatii conform carora conservantul pe baza de mercur, timerosalul din anumite vaccinuri, ar fi daunator. Conform CDC, nu exista dovezi conform carora dozele mici de timerosal folosite in vaccinuri ar fi daunatoare. Totusi, daca esti ingrijorata, poti solicita doctorului un vaccin antigripal fara timerosal.

MIT: Vaccinurile suprasolicita sistemul imunitar

ADEVAR: Majoritatea vaccinurilor contin bacterii atenuate sau moarte care nu sunt indeajuns de puternice ca sa „coplesasca” sistemul imunitar. Tinand cont de faptul ca sistemul nostru imunitar lupta permanent impotriva microbilor din mediul inconjurator, numarul mic de bacterii si virusi la care suntem expusi in momentul vaccinarii poate fi cu greu considerat un atac. De fapt, vaccinurile intaresc sistemul imunitar inarmandu-l impotriva agentilor infectiosi.

MIT: Varstnicii nu mai au nevoie de vaccin

ADEVAR: Adevarul este tocmai opusul. Odata cu varsta, sistemul nostru imunitar isi pierde din capacitatea de a ne proteja. Suntem predispusi la un numar crescand de afectiuni cronice care ne fac sensibili la infectii. Daca inca nu te-ai convins ca trebuie sa te vaccinezi,  cerceteaza statisticile. 85% dintre cazurile de deces de pneumonie si gripa din 2010 au fost in randul persoanelor cu varsta de 65 de ani sau peste. Peste jumatate dintre persoanele peste 60 de ani netratate, bolnavi de zona zoster, prezinta o complicatie dureroasa numita nevralgie postherpetica. “Vaccinurile reprezinta una dintre cele mai eficiente si ieftine metode de prevenire a acestor boli sau a altora, ” afirma Dr. Choi.

Vaccin

Cat de des ai nevoie de el

Gripa

In fiecare an (toamna)

Pneumonie pneumococica (PPSV 23)

O data pentru majoritatea persoanelor; vei necesita a doua doza daca prima a fost administrata la o varsta sub 65 de ani si daca au trecut 5 sau mai multi ani de la ultima doza.

Td si DTaP (difterie, tetanus, pertussis - tuse convulsiva)

Administreaza-ti o doza de rapel de tetanus o data la 10 ani; Tdap o singura data la maturitate.

Zona zoster

O doza (la 60 de ani sau peste)

Text: www.health.harvard.edu