Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vitamina C, aliat pentru intarirea imunitatii?

Despre vitamina C sau acidul ascorbic se stie ca este un nutrient hidrosolubil, esential pentru organismul uman, care joaca un rol important in functionarea normala a sistemului imunitar. 

Vitamina C nu este produsa de organism, de aceea aportul exogen constant este obligatoriu pentru o buna stare de sanatate. Lipsa vitaminei C sau deficitul sever, cronic, al acestei vitamine, poarta denumirea de scorbut (extrem de rar intalnit in prezent), care se manifesta prin stare de oboseala, slabiciune sau dureri musculare si articulare, sangerari gingivale (si chiar hemoragii mai severe), intarziere in vindecarea ranilor, leziunilor, plagilor. 

Rolul vitaminei C

Sursele de vitamina C sunt legumele si fructele proaspete printre care, banalul patrunjel se pare ca are cea mai mare concentratie de vitamina C, mai mult decat celebrele citrice.

Mai mult decat atat, vitamina C a fost obiect de studiu multi ani si se stie ca este implicata si in formarea vaselor de sange, a cartilajului, a muschilor si este vitala pentru procesul de vindecare. Ca antioxidant, vitamina C ar putea ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi chimici, substante implicate in producerea afectiunilor cardiace, cancer si a altor boli. 

Posibilele efecte benefice atribuite vitaminei C includ si reducerea disfunctiei la nivelul endoteliului vascular, gestionarea hipertensiunii arteriale, reducerea riscului de boli cardiovasculare, prevenirea accidentului vascular cerebral, a anumitor tipuri de cancer, a diabetului, a gutei și, posibil, a bolii Alzheimer. Datele despre aceste posibile beneficii sunt controversate, chiar contradictorii uneori si nu este clar daca aceste posibile efecte se datoreaza, chiar si partial, unei suplimentari a vitaminei C in alimentatie. 

Nivelul normal al vitaminei C la adulti

Nivelul plasmatic normal al vitaminei C la adultii sanatosi este de aproximativ 50 μmol/l, nivel care se obtine printr-un aport exogen de 90 mg/zi de vitamina C la barbati, respectiv 75-80 mg/zi la femei si cu o suplimentare de 35 mg/zi pentru fumatorii de ambele sexe. Acest aport este suficient pentru a preveni producerea scorbutului, dar poate sa fie insuficient atunci cand o persoana trece printr-o perioada de stres pentru organism -  concentratia sangvina a vitaminei C scade rapid in caz de infectii, traumatisme, interventii chirurgicale, arsuri, avand ca si consecinta producerea unui deficit semnificativ al acestei vitamine in sange (scaderea concentratiei vitaminei C ≤11 μmol/l). 

De asemenea, persoanele varstnice pot avea niveluri mai mici de vitamina C, crescand astfel predispozitia acestora la infectii, cu deteriorarea rapida si semnificativa a starii de sanatate, de aceea unele societati medicale din domeniul nutritiei recomanda persoanelor cu varsta de peste 65 ani suplimentarea aportului alimentar de vitamina C, pentru intarirea sistemului imunitar.

Cand se adminstreaza vitamina C

Utilizarea vitaminei C in prevenirea si/sau tratarea infectiilor a atras interesul medicilor si al cercetatorilor de aproape un secol si, bineinteles, este un subiect medical important si in relatie cu pandemia recenta, produsa de virusul SARS-CoV-2.

Foarte multe articole stiintifice au fost publicate pe acest subiect dar, desi este bine cunoscut faptul ca deficitul de vitamina C, datorat unui aport nutritiv redus, duce la cresterea susceptibilitatii la infectii, totusi posibilitatea de a reduce incidenta afectiunilor virale printr-o administrare suplimentara de vitamina C peste nivelul normal, la adultii sanatosi, nu are o sustinere stiintifica solida.

Creste vitamina C imunitatea?

In prezent, foarte putine dovezi stiintifice sustin beneficiul administrarii unor doze mari de vitamina C pentru imunitate la persoanele sanatoase si multi autori au subliniat ca aceasta practica este ineficienta pentru prevenirea racelii comune si a infectiilor virale la majoritatea subiectilor. Se stie ca utilizarea regulata a suplimentelor de vitamina C scurteaza durata racelii obisnuite, dar nu reduce riscul de a contracta o raceala, cu exceptia persoanelor supuse unui stres fizic puternic (de exemplu, alergatori de maraton, schiori sau soldati aflati in conditii subarctice), in cazul carora incidenta racelilor a fost redusa la jumatate. Administrarea suplimentelor de vitamina C dupa ce simptomele de raceala au aparut, nu are beneficii demonstrate. 

Cu toate acestea, credinta populara ca un aport suplimentar de vitamina C intareste imunitatea este foarte raspandita si, in fiecare an, se promoveaza ideea ca utilizarea suplimentelor de vitamina C, in timpul iernii, previne infectiile virale. 

Vitamina C in infectia COVID-19

In timp ce pozitia actuala a oamenilor de stiinta este aceea de a nu recomanda suplimentarea vitaminei C la persoanele sanatoase cu scopul prevenirii infectiilor virale, totusi date mai promitatoare, desi inca nu suficient de relevante, incep sa apara in urma administrarii intravenoase a vitaminei C in afectiunile acute respiratorii sau in afectiuni severe, critice, amenintatoare de viata. Este demonstrat ca niveluri plasmatice scazute de vitamina C sunt frecvente la pacientii spitalizati, cu afectiuni respiratorii in stadii severe, de exemplu pneumonie si COVID-19, caracterizate prin cresterea consumului metabolic al acestei vitamine.
Mai mult, avand in vedere pe de o parte beneficiile vitaminei C la pacientii cu infectii respiratorii severe si posibila afectare pulmonara determinata de virusul SARS-CoV-2, iar pe de alta parte costul redus si profilul de siguranta bun al vitaminei C, se poate concluziona ca pacientii cu afectare respiratorie relationata cu COVID-19 pot beneficia de efectele terapeutice ale vitaminei C, bineinteles, la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului.

De asemenea, un potential rol farmacologic al vitaminei C, inca din fazele incipiente ale infectiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) si a bolii determinate de acesta (COVID-19), a fost identificat recent, dar este nevoie de cercetari mai ample pentru care sa sustina aceasta afirmatie. 

Important de mentionat este faptul ca, pentru o stare buna de sanatate, este esential sa se respecte recomandarile cunoscute pentru un stil de viata echilibrat, consum preponderent de fructe si legume proaspete, fara excese alimentare, hidratare corespunzatoare, efectuarea de exercitii fizice de intensitate moderata, evitarea consumului de alcool si a fumatului, efectuarea de controale medicale regulate. In cazul aparitiei unor modificari in starea de sanatate, consultul medical este esential pentru diagnosticarea timpurie a oricarei probleme de sanatate si aplicarea rapida a tratamentului corespunzator. 

Tratamentul medicamentos care se adreseaza bolii determinate de virusul SARS-CoV-2, inclusiv suplimentele nutritive (vitamine si minerale) trebuie administrate doar la recomandarea medicului si in conformitate cu aceste recomandari. 

Surse de informatie:

www.covid19treatmentguidelines.nih.gov
www.uspharmacist.com
lpi.oregonstate.edu