Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertensiunea arteriala si sarcina

Hipertensiunea arteriala si sarcina

Hipertensiunea arteriala in sarcina – indiferent daca apare inainte sau dupa conceptie, necesita ingrijire speciala.

De ce este hipertensiunea arteriala o problema in sarcina?

O tensiune arteriala crescuta poate determina anumite riscuri:

  • Scaderea fluxului de sange la nivelul placentei. Aceasta reduce furnizarea cu oxigen si nutrienti la nivelul copilului, ceea ce poate cauza incetinirea cresterii copilului si cresterea riscului de a avea o greutate mica la nastere.
  • Placenta abruption. In aceasta conditie, placenta de detaseaza prematur de peretele uterin, ceea ce va duce la deprivarea copilului de oxigen si va detrmina sangerare vaginala masiva.
  • Nastere prematura. Uneori se recomanda nasterea prematura pentru a preveni aparitia unor complicatii amenintatoare de viata.
  • Boala cardiovasculara care va aparea ulterior. Femeile care fac preeclampsie – o conditie medicala serioasa care se manifesta cu hipertensiune arteriala si prezenta de proteine in exces in urina dupa saptamana 20 de sarcina – au un risc crescut de a dezvolta mai tarziu in viata boala cardiovasculara, in ciuda faptului ca tensiunea arteriala se normalizeaza dupa nastere.

Exista mai multe tipuri de hipertensiune arteriala in sarcina?

Hipertensiunea arteriala se poate dezvolta inainte de a ramane gravida sau poate apare in sarcina:

  • Hipertensiunea cronica. Daca hipertensiunea arteriala apare inainte de a fi insarcinata sau in sarcina, insa inainte de saptamana 20 sau dureaza mai mult de 12 saptamani dupa nastere, este cunoscuta ca hipertensiune arteriala cronica.
  • Hipertensiunea arteriala gestationala (de sarcina). Apare dupa saptamana 20 de sarcina si dispare dupa nastere.
  • Preeclampsia. Uneori hipertensiunea cronica sau gestationala se pot complica cu preeclampsia - o conditie medicala serioasa caracterizata prin hipertensiune arteriala si prezenta de proteine in exces in urina dupa saptamana 20 de sarcina. Netratata, bola poate duce la complicatii serioase – si chiar deces - pentru mama si copil.

Este sigur sa iau medicamente antihipertensive in sarcina?

Orice tratament pe care il iei in sarcina poate afecta copilul. Desi anumite medicamente hipertensive sunt considerate sigure in sarcina, altele – cum ar fi inhibitorii de conversie ai angiotensinei, blocantii receptorilor de angiotensina sau inhibitorii de renina – trebuie, in general, evitati pe perioada sarcinii.

Totusi, tratamentul este foarte important, altfel exista un risc crescut de infarct de miocard, accident vascular cerebral sau alte probleme medicale. In plus, tensiunea arteriala crescuta este periculoasa si pentru copil. Daca ai nevoie de tratament pentru controlul valorilor tensiunii arteriale, medicul iti va prescrie cel mai sigur tratament, in doza adecvata. Ia medicamentele asa cum au fost ele prescrise de catre medic si nu reduce doza sau nu inceta de a mai lua medicatia, fara sa discuti cu medicul tau.

Cum va decurge travaliul si nasterea?

Medicul ar putea sa recomande inducerea travaliului cu cateva zile inainte de data estimata a nasterii, pentru a evita complicatiile. Daca ai preeclampsie, inducerea ar putea avea loc chiar mai devreme si ti se vor recomanda medicamente in timpul travaliului care sa previna convulsiile. Uneori este indicata operatia cezariana.

Voi putea sa alaptez copilul?

Alaptarea la san este incurajata in cazul majoritatii femeilor care au hipertensiune arteriala, chiar daca fac tratament medicamentos. Discuta daca trebuie sa ajustezi doza de medicament sau sa schimbi tratamentul. Medicul iti poate sugera sa nu alaptezi imediat dupa ce ti-ai administrat medicamentele.