Data estimata a nasterii a venit si inca esti insarcinata. Ce se intampla?
Desi data estimata a nasterii ar putea parea ca are semnificatie magica, nu este decat o estimare a datei cand copilul tau se va naste. Este perfect normal sa nasti cu una sau doua saptamani inainte sau dupa aceasta data. De fapt, sarcina ar trebui sa dureze mai mult de 42 saptamani pentru a primi eticheta oficiala de sarcina prelungita sau sarcina trecuta de termen. Majoritatea femeilor nasc intre 37 si 42 de saptamani.
Exista o probabilitate mai mare sa ai o sarcina trecuta de termen atunci cand:
- Data exacta a inceputului ultimei menstruatii nu este cunoscuta
- Este prima sarcina
- Ai mai avut anterior sarcini prelungite
- In familia ta, alte mame au avut sarcini trecute de termen
- Copilul este un baiat
- Esti obeza
Rar, sarcina prelungita ar putea fi determinata de probleme la nivelul placentei sau copilului.
Ajunge!
Indiferent care este cauza, probabil ca te simti obosita sa fii insarcinata si acum. Spatele te doare si gleznele sunt umflate. Probabil ca te chinui cu arsurile stomacale si durerile datorate hemoroizilor. Este posibil sa nu poti dormi, fie pentru ca nu-ti gasesti o pozitie de somn confortabila, fie datorita temerilor legate de nastere. Totusi, incearca sa te odihnesti intelegand ca o sarcina prelungita nu va dura la infinit. Travaliul poate incepe in orice moment.
Supravegherea atenta a sarcinii
Ingrijirea prenatala va continua si dupa trecerea datei estimate a nasterii. Medicul va urmari cu atentie daca apar semnele unor complicatii, cum ar fi preeclampsia. Va verifica colul uterin pentru a detecta daca a inceput sa se subtieze si dilate. Daca deja a trecut o saptamana de la data probabila a nasterii, medicul va recomanda monitorizarea batailor cordului fetal cu ajutorul unui monitor fetal electronic sau va urmari ecografic miscarile copilului si va masura cantitatea de lichid amniotic.