Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Placenta: cum functioneaza si ce este anormal

Placenta se dezvolta in interiorul uterului, fiind atasata de peretii acestuia si are rolul de a furniza oxigen si substante nutritive copilului care creste si de a elimina produsii de degradare din sangele acestuia.  De la nivelul placentei se formeaza cordonul ombilical al copilului. In cele mai multe cazuri placenta este localizata in partea superioara sau laterala a uterului.

 

Care sunt factorii care pot afecta sanatatea placentei?

Urmatorii factori pot afecta sanatatea placentei, cum ar fi:

  • Varsta mamei. Anumite probleme la nivelul placentei sunt mult mai frecvente la femeile mai in varsta, in special dupa 40 de ani.
  • Ruptura prematura a membranelor. De-a lungul sarcinii, copilul se dezvolta in interiorul sacului amniotic, ai carui pereti sunt formati din mai multe membrane alipite. In interiorul sacului amniotic se afla lichidul amniotic, iar la exterior placenta. Cand membranele se rup inainte ca travaliu sa inceapa, exista un risc crescut sa apara anumite probleme la nivelul placentei.
  • Hipertensiunea arteriala. O tensiune arteriala mare poate afecta placenta.
  • Sarcina multipla. Daca esti insarcinata cu mai mult de un copil, creste riscul de a avea anumite probleme placentare.
  • Tulburari de coagulare a sangelui. Orice conditie care afecteaza abilitatea sangelui de a se coagula sau care creste probabilitatea de a se forma cheaguri de sange la nivelul vaselor, creste de asemenea riscul de aparitie a unor probleme la nivelul placentei.
  • Istoric de afectiuni placentare. Exista un risc crescut sa ai din nou o problema placentara daca la o sarcina anterioara ai fost diagnosticat cu o astfel de afectiune.
  • Interventii anterioare la nivelul uterului. Ai un risc crescut, daca anterior ai suferit vreo operatie la nivelul uterului, cum ar fi o operatie cezariana.
  • Consumul de droguri. Anumite afectiuni placentare sunt mai frecvente la femeile care fumeaza sau consuma in sarcina droguri, cum ar fi cocaina.
  • Traumatismul abdominal. De exemplu, traumatismul prin cadere sau loviturile la nivelul abdomenului cresc probabilitatea de aparitie a unor afectiuni placentare.

Care sunt cele mai frecvente probleme la nivelul placentei?

In sarcina, cele mai frecvent intalnite afectiuni la nivelul placentei sunt: placenta previa, placenta abruption si placenta accreta, fiecare dintre acestea avand un risc crescut de sangerare vaginala masiva. Dupa nastere, uneori poate apare retentia placentei in uter.

  • Placenta previa. Este o conditie care apare cand placenta acopera total sau partial colul uterin si poate determina sangerare vaginala severa inainte sau in timpul nasterii. In acest caz se recomanda operatia cezariana.
  • Placenta abruption (abuption placentae). In mod normal in timpul sarcinii, placenta este atasata ferm de peretele interior al uterului pana in momentul in care se naste copilul. Separarea partiala sau totala a placentei de peretele uterului inainte de nastere este cunoscuta ca placenta abruption. Cand aceasta se intampla, apare sangerare vaginala de intensitate variabila si este afectat aportul de substante nutritive si de oxigen de la mama la copil. In cele mai multe cazuri, placenta abruption are indicatie de nastere prematura.
  • Placenta accreta. Aceasta conditie apare cand vasele de la nivelul placentei se dezvolta adanc in interiorul peretelui uterului. Ca urmare, placenta accreta poate determina sangerare vaginala importanta in trimestrul 3 de sarcina sau pierdere severa de sange dupa nasterea copilului. Tratamentul poate necesita practicarea operatiei cezariene urmata de indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie).
  • Retentia placentara. Apare atunci cand placenta nu este expulzata in 30-60 minute dupa nastere. Poate apare deoarece placenta devine captiva datorita unui col uterin partial inchis sau pentru ca placenta este inca atasata de peretele uterin – fie slab (placenta aderenta), fie profund (placenta accreta). Netratata, o placenta care a ramas in uter poate cauza o infectie severa sau o sangerare amenintatoare de viata pentru mama.

Cum se manifesta afectiunile placentei?

Mergi la o consultatie la medicul tau obstetrician daca in timpul sarcinii ai:

  • Sangerare vaginala
  • Durere abdominala
  • Durere de spate severa
  • Contractii uterine frecvente

Ce pot face pentru a reduce riscul de a avea probleme la nivelul placentei?

Multe din afectiunile placentei nu pot fi prevenite in mod direct. Totusi, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa ai o sarcina sanatoasa:

  • Pe toata perioada sarcinii mergi regulat la control
  • Dacai ai vreo boala cronica, cum ar fi hipertensiunea arteriala, obtine controlul tensiunii arteriale
  • Nu fuma si nu consuma droguri
  • Nu face o operatie cezariana daca nu este indicata

Daca la sarcinile anterioare ai avut vreo problema placentara, discuta cu medicul obstetrician despre masurile de preventie pentru a reduce probabilitatea ca afectiunea sa revina. Medicul iti va monitoriza cu atentie sarcina pe toata durata ei.

Cum se produce expulzia placentei?

Daca vei naste pe cale vaginala, si placenta va fi expluzata vaginal – in timpul celei de-a treia faze a travaliului. Dupa ce vei naste, vei continua sa ai contractii usoare ale uterului. Medicul poate masa usor partea inferioara a abdomenului tau pentru a stimula uterul sa se contracte si sa expulzeze placenta. Ti se va cere sa impingi inca o data pentru eliminarea placentei, care se produce impreuna cu o cantitate mica de sange. Expulzia placentei dureaza in mod normal aproape 5 minute. In unele cazuri, poate dura pana la 30 minute.

Daca ai nascut prin operatie cezariana, medicul va indeparta placenta in timpul interventiei.

Pentru a se asigura ca este intacta, medicul va examina placenta odata ce a fost eliminata. Orice fragment care a ramas in uter va trebui sa fie indepartat pentru a preveni sangerarea si infectia.