Cu toate acestea, este important sa se acorde in continuare atentia adecvata sangerarii vaginale in sarcina. In unele cazuri, aceasta poate indica o sansa de avort sau o conditie care sa necesite un tratament urgent. Cunoscand care sunt principalele cauze ale sangerarii vaginale, acestea vor putea fi rapid recunoscute si adresate medicului obstetrician.
Sangerarea in sarcina (primul trimestru) - cauze
Primul trimestru de sarcina este, probabil, cel mai predispus la manifestari precum sangerarea vaginala ocazionala (vaginal spotting sarcina). Acest lucru se datoreaza multitudinii de modificari ce apar la nivelul organismului proaspetei mamici.
Sangerarea vaginala din primul trimestru poate avea mai multe cauze, majoritatea inofensive, insa unele dintre ele sunt serioase. Printre principalele situatii responsabile de sangerari vaginale se numara:
- Sarcina ectopica (extrauterina);
- Sangerarea de implantare – apare dupa aproximativ 10-14 zile de la fecundare (cand apare sangerarea de implantare), in momentul in care ovulul se ataseaza de stratul intern al uterului; uneori, se poate produce sangerarea de implantare abundenta;
- Avortul spontan;
- Sarcina molara - o conditie rara, in care, dupa fecundatie, se formeaza in interiorul uterului o masa anormala de celule, in locul embrionului;
- Anumite infectii la nivelul colului uterin;
- Cancerul cervical.
Sarcina extrauterina
In unele situatii, implantarea se poate realiza in afara peretelui uterin, de obicei, in trompele uterine, dar posibil si in alte zone anatomice.
Acest lucru, pe langa posibilitatea asocierii unor sangerari rozalii in timpul sarcinii (motive scurgeri rozalii in primul trimestru de sarcina), are o adevarata implicatie asupra starii de sanatate a mamei, intrucat sarcina se dezvolta in locuri nefavorabile si atrage dupa sine reale complicatii.
Hematom (scurgeri maronii cu cheaguri in timpul sarcinii)
Adesea, hematoamele sunt asimptomatice, astfel ca femeia gravida nu va simti prezenta acestora la nivelul organismului. In alte situatii, in schimb, acestea pot fi o cauza de sangerare vaginala in primul trimestru de sarcina (sangerari in timpul sarcinii prima luna).
Modul de sangerare poate fi diferit si in cazul hematomului, uneori fiind posibil un aspect de cheag de sange in sarcina (sangerari cu cheaguri in timpul sarcinii, scurgeri maronii cu cheaguri in timpul sarcinii), aparut ca urmare a desprinderii de peretele uterin. Alteori, aspectul poate diferi sau sangerarea poate fi insesizabila.
Sangerare de implantare
O alta cauza de sangerare in sarcina poate fi reprezentata de simpla sangerare de implantare. Acest fenomen nu este tot timpul prezent, insa, atunci cand se produce, constituie unul din motivele inofensive de sangerari in sarcina.
In general, o sangerare in sarcina determinata de implantare apare la 10-14 zile de la momentul conceptiei.
Avortul spontan (cauze sangerari in saptamana 4 de sarcina; sangerari in saptamana 6 de sarcina)
Aproximativ 20% din numarul sarcinilor ce nu au putut fi duse la bun sfarsit se intrerup prin avort spontan.
Avortul poate fi o cauza de sangerari in sarcina incipienta.
In cazul avortului spontan, sangerarea in sarcina poate varia din punctul de vedere al aspectului, de la scurgeri maronii pe hartia igienica in sarcina (bun exemplu de scurgeri maronii in timpul sarcinii), pana la un simplu fluid rozaliu (scurgeri rozalii in sarcina, uneori confundate cu o menstruatie normala, in prima luna de sarcina).
Adesea, avortul spontan este o cauza de sangerari in sarcina, inca din primele saptamani (sangerari in saptamana 4 de sarcina, sangerari in saptamana 5 de sarcina sau sangerari in saptamana 6 de sarcina).
Probleme de col uterin
In general, sangerarea in sarcina aparuta drept consecinta a unor probleme de col uterin este mai des intalnita pe masura ce sarcina avanseaza (ex: incompetenta cervicala). Totusi, acest fapt nu exclude probabilitatea aparitiei de sangerari in sarcina si in trimestrul I.
Exemple de afectiuni ale cervixului includ infectiile (bacteriene, virale, fungice), inflamatia, precum si incompetenta cervicala manifestata timpuriu.
Sangerari in sarcina (al doilea trimestru) - cauze
In trimestrul II, se pot intalni sangerari in sarcina cauzate de:
- Avortul spontan;
- Placenta previa;
- Placenta abruption;
- Incompetenta de col uterin - dilatarea prematura a colului uterin;
- Travaliul prematur;
- Probleme la nivelul colului uterin, de exemplu infectia, inflamatia sau anumite leziuni;
- Ruptura uterina, o conditie rara, insa amenintatoare de viata, in care uterul se rupe la nivelul cicatricei de la o cezariana anterioara.
- Nasterea prematura
In general, se pot intalni sangerari in sarcina, in proximitatea momentului nasterii. Acest semn indica momentul intrarii in travaliu.
Atunci cand aceste sangerari in sarcina marcheaza inceputul unui travaliu la mai putin de 37 de saptamani de gestatie, fenomenul poarta denumirea de nastere prematura si trebuie adresat medicului obstetrician cat mai curand.
Placenta previa
Prin placenta previa se intelege o conditie medicala in care, pe parcursul graviditatii, placenta se situeaza intr-un punct inferior (extrem de jos), in asa fel incat acopera orificiul cervical.
Data fiind aceasta pozitionare neobisnuita, placenta previa poate reprezenta sursa unor sangerari in sarcina.
Placenta abruptio
Din categoria afectiunilor serioase care pot da nastere unor sangerari in sarcina face parte placenta abruptio.
In placenta abruptio, se produce o desprindere a placentei de peretii uterini, inaintea momentului nasterii.
Aceasta patologie necesita interventie rapida, intrucat poate atrage dupa sine complicatii.
Ruptura uterina
Una dintre cele mai serioase afectiuni ce determina aparitia sangerarii in sarcina este reprezentata de ruptura uterina. Din fericire, aceasta se petrece extrem de rar, astfel incat nu se numara printre cauzele principale de sangerare.
In general, atunci cand se produce, ruptura uterina apare in cazul unui uter ce a trecut printr-o operatie de cezariana.
Majoritatea afectiunilor ce se asociaza cu sangerari in sarcina in trimestrul II pot aparea si in trimestrul III.
Cauzele sangerarii in al treilea trimestru de sarcina
Anumite sangerari vaginale care apar spre sfarsitul sarcinii sunt normale (sangerari in sarcina trimestrul 3).
Pe masura ce colul uterin incepe sa se subtieze si sa se relaxeze pentru a pregati nasterea, se elimina dopul gros de mucus, care a ajutat la „sigilarea” canalului cervical si la protectia fatului fata de bacterii.
Odata cu eliminarea dopului mucos, se poate pierde si o cantitate mica de sange. Acest fenomen de sangerare este un semn de avertizare al travaliului si apare cu una sau doua saptamani inainte de nastere.
Diagnostic si tratament - oprirea sangerarii in timpul sarcinii
Pentru a depista cauza sangerarii din sarcina si a deosebi o sangerare normala de una amenintatoare, este important ca orice semn neobisnuit sa fie adresat medicului specialist.
Acesta poate oferi sfaturile necesare si poate ajuta femeia gravida sa deosebeasca potentialele tipuri de sangerari (ex: scurgeri roz in prima luna de sarcina, putin sange pe hartia igienica dupa urinare, sangerari maronii in timpul sarcinii etc.).
Tratament
Tratamentul sangerarilor din sarcina este intotdeauna tintit asupra cauzei declansatoare. Prin urmare, adesea, majoritatea sangerarilor sunt inofensive si nu necesita nicio interventie terapeutica.
Atunci cand sunt prezente afectiuni ce pot pune in pericol sanatatea mamei si a copilului (ex: ruptura uterina, placenta abruption), acestea pot necesita interventie chirurgicala. De asemenea, exista situatii in care este necesar suportul psihologic (ex: in avortul spontan sau in nasterea prematura).
Sfaturi
Trimestrul 1 de sarcina:
- Spune-i medicului, la urmatoarea consultatie programata, daca ai avut vreo sangerare vaginala usoara sau ai constatat prezenta catorva picaturi de sange, care nu au durat mai mult de o zi;
- Mergi la o consultatie in maximum 24 de ore, daca ai o sangerare vaginala in orice cantitate, care a durat mai mult de o zi;
- Contacteaza imediat medicul daca sangerarea este moderata sau severa, ai eliminat tesut sau daca sangerarea este insotita de dureri abdominale, crampe, febra sau frisoane.
Trimestrul 2 de sarcina:
- Ia legatura cu medicul obstetrician in aceeasi zi, daca ai o sangerare vaginala usoara, care se opreste dupa cateva ore;
- Contacteaza imediat medicul, daca ai o sangerare vaginala in orice cantitate, care dureaza mai mult de cateva ore;
- Contacteaza imediat medicul, daca ai o sangerare vaginala in orice cantitate, insotita de dureri abdominale, crampe, febra, frisoane sau contractii.
Trimestrul 3 de sarcina:
- Ia imediat legatura cu medicul, daca ai o sangerare vaginala in orice cantitate, inainte de saptamana 37 de sarcina;
- Contacteaza imediat medicul, daca sangerarea este insotita de durere abdominala.
Este important de retinut faptul ca cine a avut sangerari in sarcina, la un moment dat pe parcursul acesteia, de cele mai multe ori a dus sarcina la bun sfarsit, fara probleme asupra ei si/sau copilului.
In concluzie, majoritatea cauzelor de sangerare in timpul sarcinii sunt inofensive si nu necesita nicio interventie speciala sau tratament medicamentos. Totusi, este util ca, in cazul aparitiei oricarui semn neobisnuit, acesta sa fie adresat medicului obstetrician, cu scopul depistarii cauzei.
Bibliografie:
Hematomul https://pacificwomenscenter.com/blog/hematomas-during-pregnancy#:~:text=Hematomas%20during%20pregnancy%20have%20no,they%20are%20experiencing%20a%20problem.
Sangerari vaginale in sarcina https://www.marchofdimes.org/complications/bleeding-and-spotting-from-the-vagina-during-pregnancy.aspx#:~:text=have%20during%20pregnancy-,Bleeding%20and%20spotting%20from%20the%20vagina%20during%20pregnancy%20are%20common,miscarriage%20or%20other%20serious%20complications.
Cauze sangerari in sarcina https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vaginal-bleeding/
Sangerare de implantare https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/implantation-bleeding/faq-20058257#:~:text=Implantation%20bleeding%20is%20defined%20as,the%20lining%20of%20the%20uterus.
Sangerarea in sarcina https://www.pregnancybirthbaby.org.au/bleeding-during-pregnancy
Despre sangerare in sarcina https://www.mayoclinic.org/symptoms/bleeding-during-pregnancy/basics/definition/sym-20050636