În cadrul acestui articol, vei putea afla mai multe despre cele mai frecvente boli neurologice, semnele acestora, dar și alte informații ce te vor ajuta să înțelegi când este momentul să consulți un medic specialist în neurologie.
Dureri de cap severe sau cronice
Durerile de cap sunt simptome neurologice comune, ce pot apărea ca urmare a diferiților factori interni și externi, de la utilizarea prelungită a calculatorului și până la expunerea la zgomot puternic (precum în cazul unui concert) sau lipsa somnului.
Cu toate acestea, anumite frecvențe și/sau tipare ale durerilor de cap pot necesita evaluare neurologică. Iată când ar trebui să vezi un neurolog pentru dureri de cap:
- Durerile tale de cap devin severe, greu de suportat sau îți afectează semnificativ rutina de zi cu zi;
- Iei medicamente pentru dureri de cap zilnic și, totuși, nu vezi îmbunătățiri;
- Te trezești în mod constant cu dureri de cap;
- Durerile tale de cap se asociază și cu alte simptome neurologice, precum modificări ale vederii, amețeli, greață, convulsii;
- Ai dureri severe de cap cu sensibilitate la lumină, mirosuri puternice sau sunete puternice (potențiale migrene).
⏩ Citește mai multe despre durerile de cap și află care este cea mai probabilă în cazul tău, pentru a fi pregătit să îi comunici medicului.
Un neurolog va putea atât să determine cauza sau cauzele ce provoacă durerile tale de cap, cât și să îți ofere opțiuni de tratament cuprinzătoare și eficiente. De asemenea, poate recomanda modificări ale stilului de viață, precum:
- Menținerea unei hidratări adecvate;
- Respectarea unor ore regulate de masă și a unei diete echilibrate din punct de vedere nutrițional;
- Evitarea excesului de cofeină și alcool;
- Realizarea de activități fizice în mod regulat;
- Reducerea stresului profesional și cotidian;
- Stabilirea unei rutine favorabile de somn.
Probleme de memorie, modificări cognitive și alte afecțiuni neurologice asemănătoare
În timp ce pierderea ocazională și contextuală de memorie este normală, anumite probleme neurologice legate de memorie ar trebui să determine un control neurologic pentru determinarea severității. Acest lucru este deosebit de important, în special când problemele de memorie încep să interfereze cu activitățile zilnice sau performanța la muncă.
Semne și simptome neurologice ce necesită un medic neurolog
Iată câteva exemple de tulburări neurologice legate de memorie și cogniție și simptomele lor ce necesită o evaluare:
- Dificultăți în vorbire;
- Modificări ale personalității;
- Confuzie sau dezorientare;
- Pierderi frecvente de memorie;
- Repetarea acelorași întrebări;
- Probleme în gestionarea activităților de zi cu zi profesionale și sociale.
Este important de reținut că problemele de memorie pot proveni din diverse cauze, inclusiv:
- Efecte secundare ale unor tratamente medicamentoase;
- Afecțiuni tiroidiene;
- Somn insuficient sau de calitate slabă;
- Menopauză;
- Tumori benigne sau maligne;
- Stres excesiv sau anxietate;
- Consum de alcool.
Tocmai de aceea, cu ce se ocupă un neurolog și în ce constă un examen neurologic și istoric medical sunt două aspecte foarte importante pentru depistarea semnelor menționate anterior și obținerea unui diagnostic corect și tratament adecvat.
De asemenea, neurologul poate efectua teste specializate și investigații neurologice, pentru a determina cauza subiacentă și poate recomanda tratamente sau modificări ale stilului de viață adecvate.
⏩ Nu ești sigur unde să găsești medicul neurolog potrivit? Centrul nostru specializat de neurologie poate fi soluția perfectă pentru tine. Programează-te acum!
Probleme de echilibru și vertij
În timp ce amețeala temporară poate rezulta din factori precum foamea sau oboseala, anumite simptome legate de echilibru indică un pacient cu afecțiuni neurologice.
Simptome care necesită consult neurologic
Iată câteva exemple de tulburări de mers în neurologie, pierderi de echilibru, dar și altele ce pot necesita un consult neurologic:
- Senzație de rotire a mediului înconjurător (vertij);
- Pierderea persistentă a echilibrului sau instabilitate;
- Amețeli ce par fără o sursă clară sau chiar stări de leșin;
- Căderi frecvente asociate de teama de a cădea;
- Senzație de plutire;
- Hipersensibilitate la mișcare;
- Probleme de echilibru însoțite de pierderea auzului, tinnitus (țiuit în urechi), dureri la nivelul urechilor și/sau greață.
Chiar dacă aceste simptome se rezolvă de la sine, ar trebui evaluate, deoarece pot afecta semnificativ calitatea vieții și pot indica patologii neurologice, precum boli cerebrale subiacente sau alte afecțiuni non-neurologice, care necesită tratament.
De asemenea, dacă este vorba despre astfel de probleme neurologice la tineri sau copii, ar trebui consultat un medic neurolog pediatru (în cadrul secției de neurologie infantilă/neuropediatrie, adesea în spitale de urgență și/sau cele specializate pentru copii).
Episoade neobișnuite ce necesită consult neurologic urgent
Convulsiile pot fi urgențe neurologice ce se pot manifesta în diverse moduri, nu doar ca episoadele convulsive cunoscute în mod obișnuit. Orice activitate asemănătoare convulsiilor ar trebui evaluată de un neurolog, în special dacă experimentezi:
- Tremurături violente;
- Rigiditate bruscă a corpului;
- Crize de absență (privit în gol);
- Confuzie post-episod;
- Pierderea controlului sfincterelor;
- Căderi inexplicabile;
- Pierderea conștienței.
În timp ce epilepsia, un sindrom neurologic cunoscut, se dezvoltă adesea în copilărie, convulsiile cu debut la adult pot apărea și pot indica afecțiuni grave precum:
- Meningită;
- Hipertensiune severă;
- Insuficiență renală sau hepatică;
- Accident vascular cerebral;
- Anomalii vasculare cerebrale.
Unele dintre aceste simptome și tulburări pot necesita consult nu doar de neurologie sau neurochirurgie, ci și de cardiologie sau alte specialități complementare. Nu ezita să ceri ajutorul medicului cât mai rapid.
Tulburări de somn
În timp ce unele probleme de somn necesită un specialist în somn, altele necesită evaluare neurologică, precum:
- Oboseală excesivă în timpul zilei în pofida somnului adecvat;
- Adormire frecventă și involuntară în contexte nepotrivite;
- Dificultate persistentă la adormire și coșmaruri;
⏩ Cosmarurile pot părea o problemă dificil de înțeles și gestionat. Citește mai multe și nu ezita să apelezi la unul din medicii noștri pentru a cere sfaturi legate de o astfel de problemă.
- Probleme de somn după diagnosticarea unei afecțiuni neurologice.
Pregătirea pentru prima ta consultație la neurolog
Pentru a putea beneficia cât mai mult de consultația neurologică și pentru o comunicare cât mai eficientă, iată ce ar trebui să urmărești:
- Creează o listă cu preocupările principale;
- Documentează orice modificări ale stării tale de sănătate în perioada recentă;
- Ține un jurnal al simptomelor, care să includă data și ora evenimentelor, durata simptomelor, severitatea acestora, factori declanșatori și alte detalii importante;
- Realizează o listă completă cu analizele și tratamentele recente.
⏩ Indiferent de tulburarea de somn de care suferi, medicii noștri sunt pregătiți să te sprijine, pentru a putea să te bucuri de un somn suficient și calitativ.
De asemenea, ține minte că, deși neurologii nu pot întotdeauna identifica sursa exactă a simptomelor tale, ei pot exclude afecțiunile grave și te pot îndruma către specialiștii potriviți când este necesar. Evaluarea timpurie a simptomelor neurologice este esențială.
În concluzie, simptomele neurologice pot fi experiențe neplăcute, uneori chiar îngrijorătoare. Cu toate acestea, având o înțelegere mai bună despre momentul în care să cauți îngrijire specializată poate ajuta la asigurarea unui tratament adecvat. Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, dar și altele asemănătoare și în special dacă persistă sau se agravează în timp, consultă-te cu medicul tău de familie pentru o trimitere la neurolog. Dacă experimentezi și alte simptome ce aparțin sferei neurologice, află aici cand este nevoie să apelezi la medicul neurolog.
Bibliografie:
- https://www.rush.edu/news/when-see-neurologist;
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22277-neurologist;
- https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/jan/6-signs-its-time-to-see-a-neurologist/.