Anumite obiceiuri din stilul tau de viata care par inofensive pot sa te secatuiasca de energie. De ce sa nu recunoastem ca ne simtim mai obositi pe masura ce inaintam in varsta? Acest lucru este o parte fireasca a procesului de imbatranire: pierdem mitocondrii (“motorasele” de la nivelul celulelor responsabile cu productia de energie) si producem mai putin adenozin trifosfat (ATP), molecula care transmite energie catre toate celulele organismului. Alte cauze ale oboselii, intre care reactiile adverse ale anumitor medicamente sau bolile cronice precum depresia sau afectiunile cardiovasculare pot agrava senzatia de oboseala si epuizare. Insa nu doar varsta si bolile sunt responsabile de lipsa de vlaga. Si stilul de viata poate fi una dintre cauze. Iata cateva dintre obiceiurile care iti fura energia fara sa iti dai seama. Si pe care, bineinteles, ca le poti schimba!
Sedentarismul
Pe masura ce inaintam in varsta, pierdem din masa musculara. “Daca ai mai putina masa musculara, ai mai putine mitocondrii si mai putin ATP,” explica dr. Marcelo Campos, medic primar la Harvard Vanguard Medical Associates in Boston. Sedentarismul agraveaza problema prin faptul ca slabeste si strange muschii, facand ca acestia sa nu mai foloseasca energia in mod eficient. Activitatea fizica, insa, intareste muschii si ii face sa fie mai eficienti si sa conserve ATP-ul, crescand productia de substante chimice din creier responsabile cu energia. Nu te lasa intimidate de recomandarea de a face miscare de intensitate moderata 30 de minute pe zi, cel putin cinci zile pe saptamana. Imparte cele 30 de minute in calupuri mai mici, fara sa tragi de tine pentru a asuda. “Orice tip de miscare ajuta. Poate fi vorba de urcatul treptelor sau de mers in pas alert prin parcare pana la masina,” afirma dr. Campos.
Prea mult stres
Stresul cronic poate creste nivelurile de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale. “Cortizolul reduce productia de ATP si creste inflamatia, care, la randul ei, reduce productia de ATP,” explica dr. Campos. Exista insa metode de reducere a stresului care sunt asociate cu scaderea nivelurilor cortizolului, denumit si hormonul stresului. Incearca Yoga, meditatia constienta (mindfulness), tai chi, exercitii de respiratie sau meditatii ghidate. Ajuta chiar si 10 minute pe zi!
Nu mananci sanatos
Daca nu iti hranesti organismul, nu vei avea vitaminele si mineralele necesare pentru a produce suficient ATP si, prin urmare, te vei simti tot mai obosit. “Consumul abuziv de alimente rafinate/procesate creste inflamatia, care reduce energia si productia de ATP. Sau, daca esti varstnic si pofta de mancare nu mai este ca inainte, nu vei putea oferi corpului caloriile si energia de care are nevoie pentru a functiona optim,” explica dr. Campos. Pe de alta parte, daca mananci prea mult cantitativ la o masa, te poti confrunta cu cresterile bruste ale glicemiei, care, ulterior, determina oboseala. Cum rezolvi problema? Consuma alimente naturale, precum legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele usoare din peste, pui, nuci si seminte. Acizii grasi din alimentele bogate in proteine contribuie la cresterea ATP. Si ar mai fi ceva: consuma portii mici la fiecare masa principala si asigura-te ca printre mese ai gustari bogate in substante nutritive, pentru a evita curbele glicemice.
Dormi prea putin
Lipsa somnului creste nivelul de cortizol si favorizeaza inflamatia. Daca problemele de somn sunt provocate de apnea de somn (pauzele in respiratie din timpul somnului), reducerea nivelului de oxigen scade ATP-ul si, totodata, energia.
Cere sfatul medicului in legatura cu posibilele cauze care te priveaza de somn (acestea pot fi probleme de sanatate – apnea de somn sau vizitele frecvente la toaleta in timpul noptii – sau efectele adverse ale medicamentelor.
Lucreaza putin si la igiena somnului: mergi la culcare si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare zi, asigura-te ca dormi intr-o incapere racoroasa, in care ai liniste si nu folosi dispozitivele electronice – TV sau tableta care sa iti stimuleze creierul.
Consum inadecvat de lichide
Consumul de bauturi carbogazoase dulci determina curbe glicemice urmate de o scadere brusca de nivelului de energie. Deshidratarea, de asemenea, te poate face sa te simti obosit, la fel si consumul exagerat de alcool sau bauturi care contin cofeina in preajma orei de culcare (alcoolul intrerupe somnul). Persoanele sanatoase au nevoie de 6-8 pahare de apa zilnic, insa si mai mult, daca fac miscare. “Evita bauturile carbogazoase si nu bea cofeina sau alcool cu 6-8 ore inainte sa te bagi in pat,” ne sfatuieste specialistul de la Harvard.
Izolare sociala
Izolarea sociala este asociata cu depresia, iar depresia este asociata cu oboseala. “Puterea interactiunii cu alte fiinte umane si legatura cu ceilalti iti poate oferi o perspectiva diferita si iti poate da mai multa energie. Inca studiem aceste aspecte. Se pare ca atunci cand suntem conectati cu alte persoane producem diferite tipuri de substante chimice la nivel cerebral, care ne fac mai fericiti si ne dau mai multa energie,” afirma dr. Campos. Fa in asa fel incat sa te intalnesti cu alti oameni cel putin o data pe saptamana, fie ca este vorba de prieteni, familie, vecini sau chiar cunostinte noi.
Cand lipsa de energie devine o problema
“Mergi la medic daca oboseala iti afecteaza ritmul cotidian sau daca este insotita de alte simptome, precum cefaleea, durerile musculare sau articulare, febra, probleme cu stomacul sau probleme urinare,” ne sfatuieste medicul.
Surse de informatie: