Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sonda nazogastrica – rolul ei in chirurgia bariatrica

Articol de Dr. Simona Filip Medic primar Chirurgie generala
Sonda nazogastrica – rolul ei in chirurgia bariatrica

Chirurgia metabolica si bariatrica s-a impus din ce in ce mai mult ca o alternativa sigura si eficienta in tratamentul obezitatii si al consecintelor acesteia: diabet zaharat de tip II, steatoza hepatica, dislipidemie, hipertensiune arteriala, suferinte osteoarticulare, etc.

Interventiile chirurgicale, chiar daca sunt efectuate pe cale laparoscopica, prezinta o serie de riscuri pe care echipa multidisciplinara a Centrului de Excelenta in Chirurgia Bariatrica si Metabolica din Ponderas Academic Hospital le cunoaste, le studiaza si face toate eforturile pentru a le preveni prin investigatii amanuntite preoperatorii, interventie chirurgicala la cele mai inalte standarde si urmarire postoperatorie atenta.

Pentru a minimaliza riscurile postoperatorii si pentru a asigura o evolutie cat mai favorabila a pacientilor in urma interventiilor chirurgicale laparoscopice bariatrice se impun o serie de masuri printre care si prezenta unei sonde nazogastrice.

Ce este sonda nazogastrica?

Sonda nazogastrica reprezinta un tub flexibil din plastic care este introdus in timpul interventiei chirurgicale de catre medicul anestezist prin una din narile pacientului, in faringe, esofag, pana in stomac.

Pacientul fiind anesteziat in momentul efectuarii procedurii, nu va simti nimic. Va realiza prezenta acestui tub dupa terminarea interventiei chirurgicale cand se va afla in sectia de terapie intensiva. Prezenta acestei sonde nu este dureroasa, pacientul poate simti un disconfort sau o usoara senzatie de greata, simptome care sunt ameliorate de tratamenul adiministrat.

Care este rolul sondei nazogastrice?

Rolul sondei nazogastrice este de a evacua continutul aeric si lichidian al stomacului operat in primele ore postoperator.

Fara aceasta sonda, stomacul si tubul digestiv care inca nu si-au reluat complet functia, se vor incarca cu saliva, aerul inghitit si sucurile digestive. De exemplu, doar secretia salivara pe 24 de ore masoara cel putin 700 ml.

In consecinta, este foarte probabil ca pacientul sa aiba dureri abdominale, greata si varsaturi. In plus, suferinta tubului digestiv poate pune in pericol suturile digestive si implicit rezultatele interventiei chirurgicale.

In aceasta situatie, simptomele pacientului sunt mult mai neplacute prin absenta sondei nazogastrice, decat prin prezenta ei. De mentionat ca montarea sondei nazogastrice in perioada postoperatorie (presupunand ca nu a fost montata in timpul operatiei), atunci cand pacientul are nevoie de aceasta, se face cu anestezie locala si este o manevra care presupune un disconfort important.

In cazul anumitor interventii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, aceasta sonda poate fi inserata la nivelul intestinului subtire si folosita pentru alimentatia pacientului.

Cat timp se mentine sonda nazogastrica?

In marea majoritate a cazurilor, in dimineata zilei ce urmeaza interventiei chirurgicale se face un test prin care se verifica toleranta digestiva la lichide. Pacientul va bea cateva lingurite de lichide: apa sau ceai. Medicul chirurg poate recomanda si o verificare rediologica cu substanta de contrast orala.

  • Daca pacientul tolereaza aceste lichide fara a prezenta greata, reflux sau varsatura se extrage sonda nazogastrica.
  • Daca toleranta digestiva nu este reluata, sonda nezogastrica este necesara pentru un interval de timp pe care il va decide medicul curant.

In Centru de Excelenta in Chirurgia Bariatrica si Metabolica din Ponderas Academic Hospital, echipa medicala are o experienta de peste 10 ani in interventii chirurgicale bariatrice, cu peste 7000 de pacienti operati.

Montarea sondei nazogastrice sub anestezie in momentul interventiei chirurgicale si mentinerea pana a doua zi este o practica efectuata la toti pacientii care sunt operati bariatric. Prezenta de scurta durata a sondei nazogastrice are beneficii atat pentru starea pacientului imediat dupa operatie, cat si pentru evolutia interventiei, beneficii care depasesc cu mult posibilul disconfort creat, care este ameliorat de tratamentul administrat.