Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este XE, varianta hibrida recombinanta a coronavirusului?

Articol de Cornelia Paraschiv Senior Medical Editor
Noul virus este cu 10% mai transmisibil decat varianta actuala dominanta la nivel global, Omicron BA.2, care se raspandeste cu aproximativ 75% mai rapid decat virusul Omicron initial, BA.1, depistat la sfarsitul toamnei trecute in Africa de Sud.

Cum a aparut  virusul recombinant XE?

Virusurile ARN, din care face parte si coronavirusul, nu sufera numai mutatii sporadice, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu variantele Delta sau Omicron, ci, in unele cazuri, ele sunt supuse unui proces de recombinare.  

Recombinarea apare atunci cand doua sau mai multe variante ale unui virus infecteaza aceeasi persoana (si aceeasi celula) in acelasi timp, permitand variantelor sa interactioneze in timpul replicarii si sa faca schimb de material genetic, formand noi combinatii de virusuri. 

In ultimele luni, OMS a raportat identificarea mai multor tulpini recombinante ale SARS-CoV-2. Conform virusologilor, sunt clasificate 17 variante recombinante. Acestea sunt combinatii de Delta si Omicron, precum si un amestec de subvariante Omicron. 

In ultima raportare, OMS mentiona trei variante recombinante de ingrijorare, XD si XF (combinatii intre Delta si Omicron, dar care nu par sa se extinda semnificativ la acest moment) si varianta de virus recombinant denumita XE, care, de altfel, a si starnit noi ingrijorari. 

Potrivit OMS, subvarianta BA.2 a Omicron este inca cea mai dominanta, deoarece ii sunt atribuite 86% dintre toate cazurile secventiate. 

In ce constau mutatiile virusului recombinant XE?

XE este un virus recombinant al celor mai comune doua subvariante Omicron care s-au aflat in cirulatie majoritar, in ultimele luni: BA.1 si BA.2. In consecinta, detine material genetic de la ambele virusuri, secventa proteinei Spike provenind de la varianta BA.2 de Omicron. 

Expertii au identificat, suplimentar, existenta altor trei mutatii noi, specifice acestei variante XE, care nu apar in virusurile de origine, dar care nu par sa vizeze proteina Spike. Specialistii sunt de parere ca este foarte probabil ca acest recombinant sa posede caracteristici de boala similare cu „parintii” sai, BA.1 si BA.2. 

OMS a denumit XE „varianta ascunsa” datorita capacitatii sale de a evita detectarea la testul PCR, asemeni versiunii BA.2. de Omicron,  de la care pare ca a „mostenit” conformatia proteinei Spike.

Cat de raspandit este XE? 

Pana acum, aproximativ 700 de genomi virali au fost alocati variantei XE, insa numarul de cazuri se estimeaza a fi  mult mai mare, intrucat nu toate tarile fac secventieri ale genomului la nivelul Marii Britanii, care detine cel mai bun sistem de supraveghere genomica a SARS-CoV-2. 

Numarul infectarilor cu varianta XE ar fi de 1% din totalul cazurilor in Regatul Unit, predominanta fiind varianta BA.2 (stealth virus). Cu toate ca majoritatea infectiilor au fost identificate in Marea Britanie, si alte tari precum India, Canada sau Thailanda au raportat cazuri.

Modelarea oamenilor de stiinta prezice ca XE are un avantaj usor (10%) de crestere fata de BA.2, ceea ce il face cea mai transmisibila subvarianta a Omicron identificata pana in prezent.

Pentru ca orice varianta noua sa se propage, trebuie sa fie cel putin la fel de transmisibila ca orice alta varianta existenta. Specialistii afirma ca „un avantaj de transmitere al XE in jur de 10% este destul de redus in comparatie cu salturile observate la alte variante care erau cu 50-70% mai transmisibile decat predecesoarele lor”.

Poate fi ingrijoratoare virulenta XE?

Desi numarul de cazuri este inca redus, se pare ca noul hibrid XE isi mentine proprietatea caracteristica variantelor Omicron de evadare imuna, nu este neutralizat de anticorpii indusi de vaccin sau de infectiile anterioare cu variantele Delta sau Alfa ale coronavirusului. 

De altfel, insensibilitatea Omicron (atat BA.1, cat si BA.2) la anticorpii vaccinali sau indusi de infectia anterioara cu alte variante a dus la cresterea exploziva a numarului de cazuri de COVID in Marea Britanie, Germania sau alte tari, in pofida ratei inalte de vaccinare a acestora. 

Cu toate acestea, numarul de spitalizari, decese si cazuri grave este redus, deoarece varianta Omicron, cu toate subvariantele sale, infecteaza mai ales caile aeriene superioare, nu ajunge la plamani, de regula,  si nu prezinta un grad inalt de severitate. In special persoanele injectate cu doza booster de vaccin au trecut prin forme mai usoare ale COVID, inclusiv cu varianta Omicron.

Virulenta (cat de grav ii imbolnaveste pe oameni) si proprietatile sale imunogene (modul in care raspunde sistemul nostru imunitar) sunt de anticipat ca ar fi cel mai probabil similare cu subvariantele Omicron „paterne”. 

Proteina Spike din XE - primul lucru pe care il identifica sistemul nostru imunitar - este de la BA.2, care este acum varianta dominanta la nivel mondial. Din acest motiv, specialistii considera ca „oricine care a fost recent infectat cu BA.2, ar avea o anumita protectie imunitara impotriva XE."

In ce constau simptomele XE?

Desi numarul de cazuri este insignifiant la nivel mondial, estimarile timpurii indica faptul ca simptomele pot fi usoare pentru unii si pot fi mai severe pentru altii. 

Unele dintre simptomele la care trebuie sa ai grija, includ: 

  • stranut
  • nas infundat, secretie nazala
  • dureri in gat
  • senzatia de „zgarieturi” in gat
  • tuse (insa nu intensa, nu productiva, mai mult iritativa, seaca)
  • iritarea pielii, mancarime
  • tulburari gastro-intestinale (diaree, greata, etc)
  • oboseala sau senzatia de epuizare 
  • ameteli
  • dureri musculare ( descrise ca dureri in tot corpul)
  • dureri de cap
  • febra (mai rar)
  • senzatie de rau

Conform studiului Zoe Covid, primele cinci simptome raportate pentru varianta Omicron sunt ”curgerea nasului, oboseala, durerea in gat, durerea de cap și stranutul.”

Dar cele mai frecvente simptome ale coronavirusului, cum ar fi dispneea, pierderea mirosului si a gustului, tuse accentuata, alterarea starii generale, sunt rareori raportate la persoanele afectate de noua varianta Omicron.

Desi inca nu avem motive de ingrijorare, daca va aflati intr-una dintre grupele de risc, ar fi precaut sa pastrati unele masuri de evitare a contaminarii si de revigorare a corpului, cum ar fi fortifierea sistemului de aparare a organismului (hrana nutritiva, fructe, legume crude, zilnic; exercitii fizice de 2-3 ori pe saptamana; expunerea la soare 5-20 de minute pe zi, inainte de ora 09.00 sau dupa ora 17.00, pentru vitamina D; evitarea stresului si somn odihnitor inainte de ora 23.00), precum si portul mastii in medii aglomerate sau unde exista persoane cu simptome respiratorii. 

De asemenea, asigurati-va ca diabetul dumneavoastra este sub control si ca reusiti sa scapati macar de o parte din kilogramele in plus, in aceasta primavara. SARS-CoV-2 este un virus versatil care poate oricand sa produca noi mutatii, de aceea, prudenta si un sistem imun vigilent si fortifiat, poate fi o alegere optima pentru confruntarea cu orice microorganism patogen.

Surse de informatie:
UK Health Security Agency : SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England
https://www.who.int
https://eu.usatoday.com
https://www.healthline.com
https://www.independent.co.uk
https://www.nationalworld.com
https://www.livemint.com