Daca ai avut vreodata gripa, stii cat de bolnav poti fi. Si totusi, multe persoane ezita sa se vacineze. Gripa este un exemplu despre cum miturile medicale pot sta in calea unei bune ingrijiri medicale. Ramai sanatos in sezonul gripei. Incepe prin a separa miturile de realitate.
Mitul 1: Vaccinul antigripal ma va imbolnavi de gripa
Probabil acesta este cel mai frecvent mit si, de altfel, cel mai persistent. Insa este imposibil sa faci gripa de la vaccin deoarece acesta contine virus inactivat care nu poate cauza boala. Producatorii de vaccin antigripal omoara virusul in cadrul procesului de manufacturare si se fac o serie de teste care sa certifice siguranta vaccinului.
Mitul 2: Oricum voi raci chiar daca ma vaccinez, asa ca ce sens are?
Acest mit are la baza doua motive. Pe de o parte, sezonul de gripa este si sezonul racelii comune determinate de un numar foarte mare de virusuri respiratorii si frecvent oamenii cred ca ceea ce au facut este gripa, insa frecvent este doar o raceala banala. Pe de alta parte, este nevoie de aproximativ doua saptamani sa se formeze anticorpi care sa te protejeze impotriva virusului gripal si daca in acest interval de timp esti expus la gripa, poti sa faci boala inainte de a fi protejat complet.
Mitul 3: Daca sunt sanatos, nu trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei
Multi cred ca doar persoanele bolnave, in varsta sau cu dizabilitati au un risc crescut sa faca complicatii de la gripa. Chiar daca esti sanatos te poti imbolnavi de gripa si poti face complicatii severe. Persoanele in varsta, copiii mici, femeile insarcinate sau persoanele care sufera de astm, diabet, boala de inima sau boala de rinichi au un risc crescut daca fac gripa. Totusi, copiii, adolescentii si adultii care de altfel sunt activi si sanatosi pot, de asemenea, sa faca o forma destul de grava de gripa.
Virusurile gripale sunt impredictibile si fiecare sezon gripal reprezinta un risc pentru tine. De aceea, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda ca orice persoana cu varsta mai mare de 6 luni sa fie vaccinata, indiferent de starea de sanatate.
Mitul 4: Mi-am facut vaccinul antigripal anul trecut, asa incat nu mai trebuie sa mi-l fac si anul acesta
Nivelul de imunitate al organismului ca urmare a vaccinarii din sezonul anterior descreste pe masura trecerii timpului. De asemenea, virusul gripal se modifica in fiecare an. Astfel, este posibil sa nu fii complet protejat in acest sezon. Trebuie sa-ti faci vaccinul in fiecare an pentru a te proteja impotriva celor trei tipuri de virusuri pe care specialistii le-au recomandat ca fiind cel mai probabil sa circule in acest sezon.
Mitul 5: Daca sunt insarcinata, vaccinul antigripal este periculos pentru copil
Preocuparea privind vaccinarea femeilor insarcinate are ca punct de plecare recomandarea ca acestea sa nu fie vaccinate in nici un fel pe perioada sarcinii. Astazi, vaccinurile antigripale sunt sigure pentru femeia gravida si sunt recomandate in mod special.
De fapt vaccinarea antigripala in timpul sarcinii protejeaza nou-nascutul de a face gipa. Anticorpii care se formeaza la mama il protejeaza pe copil cateva luni dupa nastere. Copiii ale caror mame nu au fost vaccinate nu au deloc imunitate. De accea, se recomanda ca toate femeile care vor fi insarcinate in zezonul gripal sa fie vaccinate antigripal.
Mitul 6: Este doar gripa, nu este ceva grav
Nu trebuie sa confunzi gripa cu o boala “minora”. In fiecare an oamenii fac complicatii serioase care necesita spitalizare si mor ca urmare a gripei. Vaccinul, desi nu ofera protectie 100%, este cea mai buna metoda de protejare pe care o ai la indemana atat pentru tine, cat si pentru familia ta. In plus, aceste masuri te pot ajuta: evita contactul cu persoanele bolnave, spala-te frecvent pe maini cu apa calda si sapun si nu fuma, deoarece asta creste susceptibilitatea in general la imbolnavire.
Mitul 7: Poti lua gripa daca stai in frig afara fara sa fii bine imbracata, cu parul umed sau langa o fereastra deschisa
Singura modalitate de a te infecta cu virusul gripal este sa fii expus la acesta. Sezonul gripei coincide cu vremea rea, astfel incat frecvent oamenii asociaza gripa cu vremea rece, cu vant. Insa nu exista vreo legatura in acest sens.
Mitul 8: Nu poti transmite gripa daca te simti bine
De fapt, 20-30% din persoane pot transmite virusul gripal fara sa aiba simptome. In acest sens, cel mai important aspect pe care sa-l retii este acela ca atunci cand te vaccinezi antigripal, nu te protejezi doar pe tine, cat si pe cei din jurul tau. Este vorba despre sanatatea familiei tale, a colegilor si a intregii comunitati.
Mitul 9: Supa de pui va grabi vindecarea
Lichidele calde pot ameliora durerea de gat si furnizeaza o parte din lichidele de care ai nevoie pentru a fi hidratat adecvat. Totusi, supa de pui nu are alte calitati specifice care sa ajute la tratarea sau grabirea vindecarii gripei.
Mitul 10: Daca ai febra mare mai mult de o zi sau doua, antibioticele sunt necesare
Antibioticele sunt utile daca exista o infectie bacteriana, insa nu au vreun efect asupra virusurilor, cum ar fi virusurile gripale. Totusi, anumite persoane pot face complicatii respiratorii bacteriene, astfel incat este bine sa mearga la un consult medical daca simptomele sunt prelungite sau se agraveaza.