Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Agilitatea laterală, o super-putere a liderilor de succes

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Pe măsură ce piața muncii evoluează și devine din ce în ce mai dinamică, agilitatea profesională devine o super-putere care permite angajaților și liderilor să se adapteze din mers la schimbări și să gestioneze mai ușor neprevăzutul.

Agilitatea laterală e asul din mâneca oricărui lider

Agilitatea laterală în leadership se referă la acel stil de a conduce care presupune trecerea fluidă spre sarcini mai complexe decât cele din „descrierea job-ului” și capacitatea de a colabora eficient cu ceilalți aflați pe poziții similare. Deși la prima vedere această abilitate pare ceva ușor de dezvoltat, provocările sunt că liderii trebuie să facă față stilurilor diferite ale celorlați lideri, să reușească să-i înțeleagă și să poată să transforme principii ale leadership-ului clasic (vertical, de sus în jos) în unelte pe care să le aplice „lateral”, cu oameni pe funcții similare. Astfel, în cazul acestui tip de leadership un lider nu urmărește să-și impună punctul de vedere, ci să colaboreze cu ceilalți pentru a ajunge la un „punct de vedere comun”. Cu alte cuvinte, nu își construiește și „vinde” propria viziune, ci facilitează crearea uneia colaborative la care au contribuit și ceilalți. Agilitatea laterală nu înseamnă concentrarea pe o singură persoană, ci orientarea către co-creare și incluziune.

Un studiu publicat în revista științifică Frontiers in Psychology arată că agilitatea profesională are impact direct asupra performanței angajaților. Organizațiile pot să măsoare și să analizeze acest parametru, astfel încât să-și adapteze procedurile și departamentele ca să încurajeze agilitatea. Printre măsurile pe care o companie le poate lua se numără trainingurile modulare care să adreseze în mod specific anumite nevoi ale liderilor sau angajaților. În plus, mai notează cercetarea, parametri legați de agilitate pot fi folosiți și în cadrul recrutărilor, astfel încât specialiștii în resurse umane să selecteze cei mai agili (sau predispuși la agilitate) candidați.

La nivel de leadership, agilitatea laterală devine din ce în ce mai răspândită pentru că ierarhizările până acum stricte din organizații se flexibilizează, importanța „turnurilor de control” care dirijează se estompează, iar sincronizarea eficientă cu ceilalți devine cheia care asigură succesul. Leadership-ul s-a transformat din planuri de carieră liniare și „unde te vezi peste 5 ani” într-o abilitate în care adaptabilitatea și versatilitatea sunt norma.

Un studiu Gallup care a măsurat agilitatea în companii a constatat că organizațiile în care agilitatea este des întâlnită sunt percepute ca mai promițătoare financiar și că optimismul angajaților cu privire la situația companiei în care lucrează îi influențează direct performanța..  

Tot pe zona de performanță organizațională strâns legată de agilitate, un studiu apărut în jurnalul științific Research Policy arată că agilitatea forței de muncă (și, implicit, a liderilor) este strâns legată de capacitatea de a genera inovație. De altfel, mai spun cercetătorii, efectul inovării alimentate de agilitatea angajaților este datorat procedurilor de management bazate pe agilitate.

Leadership-ul prin agilitate laterală produce disconfort pentru că înseamnă că liderii trebuie să învețe să conducă colaborativ, să renunțe la puterea oferită de poziția ierarhică și să nu domine. De obicei, pe parcursul procesului apar nenumărate obstacole și, cel puțin în primă fază, „recompensele” par departe. De obicei, atunci când vorbim de agilitate laterală relațiile de management obișnuite sunt redefinite și se „auto-reglează”, fără să fie nevoie de autoritate. Astfel, nu mai există Managerul (cu „M” mare) care să acționeze în forță când e nevoie, ci puterea este disipată orizontal, între mai mulți oameni, uneori chiar de la nivele ierarhice diferite. Această căutare continuă de soluții atipice și construite cu ideea de co-creare la bază va ajuta liderii să-și extindă cu adevărat abilitățile și să-și atingă potențialul.

Potrivit Forbes, liderii care excelează la agilitate laterală au adesea trei caracteristici cheie:

Mentalitate de creștere. Pun preț pe modestie și aleg să conducă în concordanță. Știu că nu au niciodată toate răspunsurile și sunt gata să accepte și să admită asta de față cu ceilalți.

Relații interumane. Se concentrează pe crearea de relații interumane, nu pe demonstrarea poziției ierarhice. Consideră că pozițiile de putere sunt mai puțin importante decât capitalul uman al companiei. 

Inovatori. Nu se tem să-și asume riscuri și să caute noi moduri de a face lucrurile. Asta înseamnă că sunt mereu deschiși către testare și către a-și susține partenerii de business și angajații să găsească o soluție. 

Cum să devii un lider care folosește agilitatea laterală

Agilitatea laterală e o abilitate care se dobândește doar prin exercițiu. Dacă vrei să faci primul pas spre a deveni un lider agil sau vrei să-ți consolidezi acest skill, iată ce poți face:

Prioritizează echipele puternice, nu indivizii. Agilitatea laterală pune preț pe echipe, nu pe indivizi.Creează strategii care să faciliteze funcționarea echipelor, iar cu timpul atât eficiența cât și performanța vor crește. De altfel, lucrurl colaborativ duce la un grad mai mare de inovație, așa că nu-ți fie teamă să gândești „laterial”, în afara normelor obișnuite, ca să descoperi noi soluții la problemele organizației.

Planifică eficient și acordă atenție soluțiilor alternative. Organizează întâlniri frecvente în care să discuți cu ceilalți membri planurile și să găsiți soluții împreună. Oricât de tentat ai fi să ignori unele soluții alternative pe care ceilalți le au, acordă-le atenție și ia în calcul scenarii cât mai diverse. Nu întotdeauna soluția propusă de tine e cea mai bună.

Nu te baza pe intuiție. Atunci când ceilalți vin cu soluții sau propuneri, nu lăsa intuiția să decidă în locul tău. Analizează faptele și gândește rațional, mai ales că piața muncii devine din ce în ce mai dinamică, așa că adaptabilitatea e cheia. Asigură-te că parametrii pe care îi analizezi în cadrul discuțiilor sunt relevanți și utili pentru dezvoltare și inovare în interiorul organizației.

Încurajează-i pe ceilalți să ia decizii. Arată că ai încredere în ceilalți și încurajează-i să ia decizii bazate pe propriile cunoștințe. Cu alte cuvinte, în agilitatea laterală îți permite să acorzi autonomie celolaltor colegi și să le demonstrezi că părerea lor contează. De altfel, această abordare crește și satisfacția angajaților sau a liderilor cu care colaborezi pentru că ei se vor simți valorizați. Așadar, lasă puterea să circule liber în interiorul grupului, chiar dacă e uneori inconfortabil.

Comunică în concordanță. Ca lider trebuie să-ți cunoști industria și piața în care activezi. Adaptează-ți comunicarea cu ceilalți la evenimentele care se petrec și la ritmul la care se întâmplă lucrurile. Ia în calcul și potențialul tehnologiei de a face lucrurile mai ușoare pe parcurs și stabilește împreună cu ceilalți procese de lucru în care să pui accent pe eficiență. De obicei, agilitatea laterală în leadership presupune și comunicare cu ceilalți făcută des, astfel încât ajustările să poată fi făcute rapid acolo unde e nevoie, când situația o cere.

Fă un pas înapoi. Dacă vrei să-ți transformi stilul de leadership și să-l faci mai agil, atunci fă un pas înapoi. Lucrează la procesele de lucru împreună cu echipa ca să găsești cele mai bune modalități să le optimizezi, dar încearcă să privești mereu tot sistemul, imaginea de ansamblu. Ia în calcul cât mai multe variabile și fii flexibil la sugestii și inovare.
Imaginea companiei. Lucrează la imaginea ta și a echipei, dar nu uita că agilitatea laterală trebuie promovată și extern. Nu doar tu și angajații trebuie să înțelegeți transformările pe care le-ați făcut, ci e nevoie să le înțeleagă și ceilalți, astfel încât agilitatea să devină un punct forte al imaginii companiei pe piață.

Surse de informații:

  • https://www.sciencedirect.com/ 
  • https://www.frontiersin.org/ 
  • https://www.gallup.com/ 
  • https://www.ckju.net/ 
  • https://www.forbes.com/ 
  • https://thoughtexchange.com/
  • https://www.humansmatter.org/ 
  • https://www.inc.com/