În mediul profesional, succesul este un element important care alimentează atât avansul în carieră, cât și imaginea despre propriul sine pe care o are un angajat sau un lider de organizație. Privit ca o performanță, succesul poate părea greu de atins, iar când oamenii percep succesul ca pe acea aspirație intangibilă, apare, adesea, teama de eșec profesional. Modul în care această teamă poate fi gestionată și depășită este cheia care face diferența dintre succes și adevăratul eșec în carieră.
Înțelege-ți teama, ca să o poți depăși
Atychiphobia (teama de eșec) este definită de specialiștii Clinicii Cleveland ca experimentarea unui sentiment puternic de teamă atunci când vine vorba de eșec, iar cuvântul provine din greacă, din cuvintele „atyches” care înseamnă „nefericit/nefast” și „phobia” care înseamnă „frică”. Oamenii care se confruntă cu această problemă fac, de obicei, orice este posibil ca să evite situațiile în care cred că ar eșua, cum ar fi un examen sau un interviu pentru un job. Teama de eșec nu acoperă doar sfera profesională, ci adesea se regăsește și în viața personală și se poate traduce în teama de eșec în relații sau teama de a nu dezamăgi. Teama de eșec este destul de comună, însă mulți oameni preferă să o țină pentru ei sau nu reușesc să recunoască faptul că se confruntă cu ea.
Uneori, noțiunea de teamă de eșec și cea de perfecționism sunt confundate între ele, însă specialiștii atrag atenția că există măcar o diferență clară. Astfel, dacă perfecționismul vizează mai degrabă îndeplinirea unei sarcini fără niciun fel de greșeală – iar perfecționiștii se concentrează mai mult pe ideea de succes –, teama de eșec se concentrează chiar pe eșec, iar cei care o experimentează se confruntă cu stări ca panică, anxietate sau îngrijorare legată de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă eșuează. De exemplu, un telefon primit de la un client nervos, ratarea unui deadline sau învinovățirea pentru greșelile făcute pot fi aspecte care să alimenteze teama de eșec și să genereze anxietate sau rușine. În cazuri extreme, și perfecționismul se poate transforma în teamă de eșec.
Eșecul, o oportunitate de învățare
Teama de eșec este destul de comună, însă mulți oameni preferă să o țină pentru ei sau nu reușesc să recunoască faptul că trec prin ea. Potrivit Raportului Global Cultural 2022 al celor de la O. C. Tanner, 52% din angajații britanici se tem atât de tare de eșec. încât acest lucru ajunge să interfereze grav cu capacitatea lor de a lua decizii importante la birou. Raportul mai sugerează că organizațiile ar putea face mai mult pentru a influența modul în care ideea de eșec este privită în companii și cum un potențial eșec este gestionat. 33% din angajații britanici chestionați în studiu au declarat că nu cred că angajatorii lor reușesc să gestioneze eficient eșecurile, iar 32% din angajați au declarat că atunci când liderii organizațiilor din care fac parte greșesc, refuză să admită acest lucru. Totuși, 48% din britanicii participanți la studiu au declarat că, în companiile din care fac parte, eșecul este privit ca o oportunitate de învățare.
Psihologii sunt de părere că teama de eșec apare în copilărie și are drept sursă sentimentele de dezamăgire ale părinților în anumite situații (de exemplu, atunci când copilul ia o notă mică). Un studiu apărut în 2021 în jurnalul medical „Frontiers in Psychology” și desfășurat pe tineri atleți arată că teama de eșec apare încă de la vârste mici și evoluează odată cu maturizarea. Copiii care au succes în sport sunt adesea idolatrizați sau apreciați de ceilalți și de societate, iar eșecul e considerat devastator și generează sentimente de rușine și de furie.
Astfel, studiul arată că cei mici pe care i-au analizat nu mai percep concursurile sportive ca pe niște activități recreative sau pe care să le facă din pasiune, ci ca pe testarea abilităților și voinței, iar câștigul este singurul țel urmărit.
În afaceri, teama de eșec are efecte importante. Un studiu al Global Entrepreneurial Monitor a constatat că teama excesivă de eșec este un puternic inhibitor pentru angajații sau pentru liderii care caută noi oportunități și inhibă punerea potențialelor inițiative antreprenoriale în practică. Chiar dacă toți antreprenorii trec inevitabil prin anumite momente de cumpănă și prin eșecuri de-a lungul carierei, diferența dintre cei care au succes în final și cei care eșuează este acel moment de după un eșec sau de după o cumpănă, când se regrupează și merg mai departe. Practic, toți antreprenorii se lovesc de probleme și dificultăți, dar diferența dintre succesul și eșecul lor este modul cum gestionează rezolvarea situațiilor dificile și cum reușesc să continue.
Cum depășești teama de eșec professional
În mediul profesional, chiar dacă toți angajații sau liderii de la orice nivel se confruntă cu teama de eșec, aceasta este gestionabilă și poate fi lăsată în urmă prin metode la îndemână.
Înțelege motivul fricii. Fă o analiză și încearcă să identifici exact motivele pentru care ți-e teamă de eșec. De exemplu, dacă vei constata că ți-e teamă că nu poți îndeplini o anumită sarcină cu succes sau că ea nu va ieși bine, încearcă să îmbunătățești procesul de lucru în etape, nu să rămâi fixat pe sentimentul de teamă. Procesul în sine este cel care îți oferă cele mai mari beneficii de învățare, nu obiectivul în sine de a termina o sarcină.
Identifică obstacolele. Înțelege care sunt obstacolele ce stau în calea succesului tău. Dacă te confrunți cu probleme ca procrastinarea sau problemele de concentrare, atunci vezi cum poți rezolva aceste inconveniente.
Etape. Dacă te copleșește dimensiunea unui proiect sau a unei sarcini, atunci încearcă să împarți munca în etape pe care știi că vei reuși să le parcurgi. La final vei avea o serie de mici succese care te-au ajutat să-ți atingi obiectivul de a fi dus proiectul la îndeplinire.
Gândește pozitiv. O viziune pozitivă asupra procesului de lucru te va ajuta să-ți îmbunătățești încrederea în tine și va face anxietatea mai ușor de gestionat. Încearcă să îți schimbi perspectiva asupra unor situații dificile pe care le vedeai ca probleme de nedepășit tratându-le ca experiențe de învățare.
Imaginează-ți cel mai negru scenariu. Teama de eșec vine, adesea, din teama că am putea ajunge în cel mai rău scenariu posibil. Imaginează-ți-l din timp și gândește-te cum l-ai aborda, astfel încât, dacă acesta se întâmplă, să nu te mai confrunți cu panică.
Evaluează-te singur. Dacă ți-e teamă că vei da greș atunci când îți cauți un job sau atunci ctreci printr-o anume situație, adună toate dovezile despre cariera ta de până acum și evaluează singur dacă ai sau nu cunoștințele necesare pentru a trece peste acel obstacol. De cele mai multe ori vei constata că ești mult mai bine pregătit decât credeai.
Bazează-te pe cifre. Dacă ai de rezolvat o sarcină complexă care poate fi susținută cu cifre și cu studii solide, vei porni de la o bază credibilă care îți va permite să construiești mai departe fără să-ți fie teamă că greșești. Analizează cifrele și datele disponibile, trage concluziile necesare, iar șansele să eșuezi vor scădea.
Scapă de ego. Mulți dintre angajați sau lideri ezită să-și recunoască greșelile sau părțile proaste din procesul de lucru, iar acest lucru nu face decât să alimenteze teama de eșec. Încearcă să scapi de ego-ul expandat care te împiedică să fii vulnerabil și să admiți că ai greșit, iar teama de eșec se va reduce și ea.
Apelează la ajutor specializat. Un psiholog sau un coach bine pregătit te poate ghida astfel încât să-ți înțelegi și să-ți depășești teama de eșec și, implicit, să-ți descoperi potențialul profesional. O serie de tehnici de reducere a anxietății, de control al gândurilor, precum și alte modalități de consiliere ar putea fi utile aici.
Teama de eșec este o tendință umană naturală. Eșecul nu este niciodată plăcut, indiferent de nivelul profesional, iar uneori riscurile implicate sunt mari. Totuși, angajații și liderii care se refugiază în teama de eșec în loc să înfrunte situațiile respective au numai de pierdut pe termen lung. Poate că eșecul nu e ceva de dorit, dar este singura cale spre success, pentru că doar cei care încearcă și persistă în depășirea eșecului vor reuși cu adevărat.
Surse de informații:
- https://kentuckycounselingcenter.com/
- https://my.clevelandclinic.org/
- https://www.frontiersin.org/
- https://www.forbes.com/
- https://www.fastcompany.com/
- https://www.hrreview.co.uk/