Interviurile de angajare ne pun la încercare adaptabilitatea
Interviurile de angajare sunt unele dintre contextele în care suntem cei mai predispuși să fim anxioși. Trebuie să discutăm cu cineva cu autoritate, să vorbim despre noi, despre calități și defecte și ne simțim evaluați, ceea ce adesea generează anxietate. Chiar dacă știm că avem capacitățile profesionale necesare, un context în care ne simțim „puși sub lupă”, analizați în detaliu și judecați pentru modul în care știm să ne „vindem” abilitățile ne dă adesea emoții. Un studiu efectuat de Harris Interactive și Everest College citat de Monster arată că 92% dintre americani se simt anxioși când vine vorba de un interviu de angajare, iar 17% dintre respondenți au listat teama de interviu ca cea mai mare problemă care îi îngrijorează. De asemenea, o cercetare a University of Western Ontario relevă că, de obicei, femeile sunt cele care se simt mai stresate de un inteviu de angajare, chiar dacă performează, de obicei, mai bine decât bărbații în cadrul lui. De asemenea, specialiștii mai notează că anxietatea simțită cu privire la interviu nu a afectat performanța femeilor, însă nu același lucru se poate spune despre bărbați, chiar dacă ei au fost mai puțin anxioși.
Acest lucru se datorează faptului că femeile au o capacitate de adaptare mai mare și au căutat sprijin de la colegi, prieteni sau familie atunci când s-au simțit anxioase cu privire la interviul de angajare. Tot femeile au ales și o abordare mai practică și au încercat chiar să repete pentru interviul de angajare cu cineva apropiat. Pe de altă parte, bărbații au ales modalități de a face față situației ceva mai puțin lipsite de utilitate – să se prefacă că nu vor participa la un interviu, să ignore anxietatea, să se uite la televizor sau să găsească alte modalități de escapism. Un alt studiu publicat în Journal of Business and Psychology a analizat cele mai întâlnite semne de anxietate din cadrul inteviurilor de angajare. Astfel, cercetătorii au constatat că acei candidați care sunt anxioși tind să gesticuleze mai puțin cu mâinile, să aprobe din cap mai rar, iar tăcerile pe care le au în vorbire atunci când răspund la întrebările intervievatorului sunt mai pronunțate. În plus, și ritmul vorbirii este diferit la acești candidați – ei folosesc mai puține cuvinte pe minut față de cei care nu sunt anxioși. Candidații anxioși sunt, de asemenea, mai puțin capabili să răspundă detaliat la întrebările din cadrul interviului, iar acest lucru este adesea interpretat ca anxietate de către intervievatori. Specialiștii notează că, date fiind problemele de expresie și exprimare, candidații anxioși ar trebui să repete și să se pregătească cu răspunsuri, astfel încât tăcerile involuntare și răspunsurile prea scurte să nu mai fie o problemă.
În ceea ce privește mediul online (mediat de tehnologie) vs. interviurile față în față, un studiu apărut în revista științifică Frontiers in Psychology notează că acei candidați care au susținut interviuri online au înregistrat o performanță mai scăzută și au avut percepții pozitive mai scăzute despre interviu, înainte să participe la el. Diferențele de performanță au apărut mai ales în cadrul răspunsurilor la întrebări standard care s-au legat de comportamente anterioare ale persoanei sau întrebări legate de modul în care se văd în viitor. Deși mai puțin pronunțate, probleme au apărut și la întrebările de tip introducere și autodescriere. Specialiștii sunt de părere că în răspunsurile de tip introducere candidații intervievați online s-au descurcat mai bine pentru că nu trebuiau decât să monologheze, pe când în cazul întrebărilor legate de comportamente sau planuri de viitor, era vorba de un dialog și o adaptare continuă la intervievator.
Același studiu arată că tehnologia care a mediat interviul nu este neapărat relevantă și că probleme au apărut fie că a fost vorba de mediul online sau de interviuri telefonice sau mediate în alte feluri. Cercetătorii notează și că diferențele de percepție asupra interviului după ce acesta a fost susținut sunt insignifiante între candidații care au susținut interviul mediat de tehologie sau față în față (diferențele mai mari apar înainte de susținerea acestuia).
Drept concluzii după efectuarea cercetării, autorii studiului din Frontiers in Psychology recomandă folosirea aceluiași tip de interviu pentru toți candidații, pentru a reduce la minimum eventualele diferențe care nu țin de capacitățile profesionale, ci de mediul de desfășurare.
Datele mai arată că interviurile față în față ar trebui să fie preferate de candidați în locul celor mediate de tehnologie pentru că, spun cercetătorii, interviurile față în față cresc șansele candidatului de a performa mai bine și a obține o ofertă. În final, și organizațiile și recrutorii ar trebui să țină cont de efectul pe care îl are tipul de interviu ales asupra candidaților, chiar dacă interviurile online devin din ce în ce mai populare și sunt mai eficiente din punct de vedere timp și costuri pentru companii.
Cum să-ți stăpânești anxietatea legată de interviul de angajare
Chiar dacă șansele sunt mici să poți scăpa cu totul de anxietate înainte de un interviu de angajare, există o serie de lucruri pe care le poți face ca să te pregătești și să reduci efectele negative ale axietății, astfel încât să faci față contextului:
Pregătește-te pentru interviu, dar fă-o cu calm. Pregătirea pentru un interviu de angajare nu înseamnă memorarea unor cantități imense de informații cu o zi înainte ca întâlnirea să aibă loc. Organizează-te din timp, documentează-te și vezi care sunt informațiile relevante și posibilele întrebări care ar putea apărea, apoi informează-te cu privire la acele aspecte. Încearcă să treci și prin valorile, misiunea și obiectivele companiei și să te gândești cum se aliniază ele cu valorile și obiectivele tale profesionale. De asemenea, îți poți pregăti răspunsuri în linii mari la anumite întrebări, doar ai grijă să te adaptezi contextului și să nu le „reciți” atunci când vei fi la interviu.
Ai grijă la postură și atitudine. Se întâmplă adesea să mergem la interviu încercând să părem dominanți și siguri pe noi, nu să arătăm celuilalt cine suntem într-un mod autentic. Încearcă să echilibrezi atitudinea plină de siguranță cu o abordare binevoitoare, deschisă și transparentă. În plus, fii atent ce spui atunci când îți evidențiezi calitățile și nu încerca să te „descalifici” singur și să le minimizezi. În acest fel nu faci decât să-i oferi intervievatorului ocazia să domine discuția și te vei simți și mai intimidat.
Schimbă perspectiva. Chiar dacă interviul de angajare este un context generator de anxietate, încearcă să-ți aduci aminte că discuția nu are scopul de a te distruge profesional și a te face să te simți mic. Dacă intervievatorul a acceptat să se întâlnească cu tine, înseamnă că este de părere cel puțin într-o anumită măsură că te potrivești pentru post. Tot ce trebuie să faci este să porți o conversație onestă și transparentă, interesul ambelor părți este să testeze compatibilitatea cu organizația și cu postul ales.
Exagerează-ți temerile. Deși poate părea contraintuitiv, gândește-te la cele mai rele scenarii care îți trec prin minte și imaginează-ți ce s-ar întâmpla și cum te-ai simți dacă ele s-ar întâmpla. Recunoașterea temerilor și a efectelor lor ar putea să te ajute să le depășești.
Analizează-te. Analizează care sunt ticurile tale verbale sau fizice sau cum te manifești când ești anxios (bați din picior, te joci cu pixul, te bâlbâi, te înroșești etc.) și încearcă pe cât posibil să le controlezi.
Organizează-te logistic. Ca să scapi de o parte din presiunea momentului, hotărăște din timp cu ce te îmbraci și ai grijă să ai hainele pregătite. De asemenea, învață numele intervievatorului, uită-te pe hartă să vezi exact unde e întâlnirea și stabilește cum ajungi acolo. Dacă e nevoie, programează un taxi care să vină să te ia la ora stabilită, astfel încât să știi că ai aceste detalii puse la punct. Foarte important este să nu îți calculezi timpul exact și să ai alternative – lasă-ți suficient timp pentru probleme neprevăzute, cum ar fi să pierzi autobuzul, să verși cafeaua pe tine imediat ce te-ai îmbrăcat sau alte asemenea mici obstacole care ar putea să pună probleme.
Tehnici de reducere a stresului. Pe lângă pregătirea efectivă pentru interviu, poți încerca să reduci anxietatea asociată situației cu exerciții de meditație, scris sau chiar exerciții fizice. Încearcă și să te relaxezi împreună cu prietenii sau cu familia. Pentru că fiecare om e diferit, singurul lucru pe care îl poți face este să testezi și să vezi ce funcționează pentru tine.
Învață să-ți spui „povestea”. Tu te cunoști cel mai bine și tu știi care îți sunt obiectivele profesionale și dorințele de dezvoltare. Învață să le descrii, să explici altora detaliile și cum ai vrea să arate cariera ta. Oricât de bun ar fi un recrutor, tu știi cel mai bine ce vrei și ce ți se potrivește. În plus, astfel o să arăți că planurile tale profesionale sunt clare și că știi exact încotro vrei să te îndrepți.
Pregătește întrebări. Nu uita că interviul de angajare nu este unidirecțional. Și tu ești acolo ca să pui întrebări și să ceri lămuriri. Dacă sunt detalii care nu îți sunt clare, nu ezita să pregătești o serie de întrebări sau să discuți anumite informații la întâlnire. În acest fel, totul va fi clar la final, iar tu vei arăta că ți-ai dat interesul să înțelegi în profunzime postul și compania.
Concentrează-te pe celălalt. Când suntem anxioși cel mai adesea ne concentrăm excesiv pe propria persoană. Încearcă să reduci presiunea și concentrează-te pe recrutor (cum vrei să fie percepută interacțiunea cu tine? cum ai vrea să se simtă celălalt în urma interacțiunii? cum ai vrea să fii perceput?), iar asta te va ajuta să scapi de autoanaliză excesivă și să oferi o experiență plăcută celuilalt. Cu alte cuvinte, rămâi concentrat pe experiență, nu pe rezultatul pe care vrei să-l obții.
Bibliografie:
- https://www.frontiersin.org/
- https://www.monster.com/
- https://www.researchgate.net/
- https://www.businessnewsdaily.com/
- https://www.forbes.com/
- https://www.npr.org/
- https://uk.indeed.com/