Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

5 mituri despre endometrioza: ce e adevarat, ce e fals?

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
Endometrioza este o afectiune ginecologica cronica, ce afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Aceasta apare atunci cand tesutul similar celui care captuseste interiorul uterului (endometrul) se dezvolta in afara acestuia, provocand durere, inflamatie si, in unele cazuri, infertilitate. Desi este o afectiune destul de frecventa, endometrioza este inconjurata de numeroase mituri si conceptii gresite care pot duce la diagnostice si tratamente necorespunzatoare. In randurile urmatoare, demontam impreuna cele mai des intalnite mituri legate de endometrioza, exploram adevarurile din spatele fiecarui mit si discutam despre importanta informarii corecte cu privire la aceasta afectiune.

Mitul nr. 1: Endometrioza este doar o durere menstruala puternica

Unul dintre cele mai raspandite mituri despre endometrioza este ca aceasta se manifesta doar prin dureri menstruale severe. Desi durerile menstruale intense sunt un simptom frecvent al endometriozei, aceasta afectiune este mult mai complexa si nu se limiteaza doar la durerea asociata cu menstruatia.

Este adevarat ca multe femei cu endometrioza experimenteaza dureri menstruale puternice, insa durerea poate aparea si in alte momente ale ciclului menstrual. Endometrioza poate provoca dureri cronice, care pot afecta viata de zi cu zi, dureri in timpul actului sexual, dureri la urinare sau defecare, in special in timpul menstruatiei, si chiar dureri lombare.

Astfel, simptomele endometriozei sunt variate si pot include:

  • durere pelvina cronica - aceasta poate fi constanta sau intermitenta si nu este neaparat legata de menstruatie;
  • dureri menstruale severe (dismenoree) - menstruatiile pot fi extrem de dureroase, afectand activitatile zilnice;
  • durere in timpul actului sexual (dispareunie) - durerea profunda in timpul sau dupa actul sexual este, de asemenea, o manifestare frecvent intalnita la femeile cu endometrioza;
  • durere la urinare sau defecare - aceste simptome apar mai ales in timpul menstruatiei;
  • sangerari menstruale abundente sau neregulate - unele femei cu endometrioza se pot confrunta cu menstruatii abundente sau sangerari intre menstruatii;
  • tulburari gastrointestinale - simptomele precum balonarea, diareea, constipatia sau greata sunt si ele frecvente, mai ales in timpul menstruatiei.

Din cauza acestui mit, multe femei pot amana consultarea medicului specialist, considerand ca durerile lor sunt doar o parte normala a ciclului menstrual. Este important de subliniat faptul ca durerea menstruala severa care iti afecteaza activitatile zilnice nu este normala si trebuie evaluata de catre un specialist. Depistarea precoce si corecta a acestei afectiuni este extrem de importanta, pentru a gestiona eficient simptomele si pentru a preveni complicatiile, precum infertilitatea sau afectarea organelor interne.

Mitul nr. 2: Endometrioza se vindeca dupa menopauza

Un alt mit des intalnit despre endometrioza este ca aceasta afectiune dispare automat dupa menopauza. Desi simptomele endometriozei pot scadea in intensitate odata cu reducerea nivelului de estrogen, nu toate femeile se bucura de o ameliorare completa a simptomelor dupa ce trec de menopauza.

Acest mit se bazeaza pe faptul ca nivelurile de estrogen scad semnificativ in aceasta perioada a vietii, estrogenul fiind cunoscut pentru rolul sau in stimularea cresterii tesutului endometrial. Totusi, cercetarile arata ca endometrioza poate persista si poate continua sa provoace simptome la unele femei, chiar si dupa menopauza.

In timpul menopauzei, nivelurile de estrogen produse de ovare scad, ceea ce poate reduce cresterea tesutului endometrial. Cu toate acestea, organismul continua sa secrete cantitati mici de estrogen in alte tesuturi, cum ar fi tesutul adipos, care pot fi suficiente pentru a mentine simptomele endometriozei, la unele femei. De asemenea, unele femei aleg sa urmeze terapii hormonale de substitutie (HRT) pentru a ameliora simptomele menopauzei, iar aceste tratamente pot stimula tesutul endometrial ramas.

Mitul ca endometrioza se vindeca de la sine dupa menopauza este unul daunator, deoarece poate duce la lipsa unui tratament adecvat pentru femeile aflate la menopauza. Daca te afli in aceasta situatie, poarta o discutie deschisa cu medicul tau despre simptomele pe care le ai si despre optiunile de tratament disponibile. Fiecare femeie este diferita, iar un plan de tratament personalizat poate ajuta la tinerea sub control a endometriozei pe termen lung.

Mitul nr. 3: Sarcina vindeca endometrioza

Un alt mit frecvent intalnit este acela care spune ca sarcina poate vindeca endometrioza. Desi unele femei cu endometrioza pot observa o ameliorare a simptomelor in timpul sarcinii, aceasta nu reprezinta o solutie permanenta pentru aceasta afectiune.

Reducerea simptomelor se explica prin faptul ca, in timpul sarcinii, nivelurile de progesteron sunt mai ridicate, iar nivelurile de estrogen sunt tinute sub control, ceea ce poate impiedica temporar cresterea tesutului endometrial. Cu toate acestea, o astfel de ameliorare este temporara si simptomele pot reveni dupa nastere si dupa reluarea ciclului menstrual.

Endometrioza este o afectiune cronica, ce necesita investigatii si tratament pe termen lung. Chiar daca sarcina poate oferi o pauza temporara de la simptome, ea nu elimina problema de baza. De aceea, dupa nastere, este recomandat sa pastrezi legatura cu medicul tau si sa discuti cu acesta despre optiunile de tratament disponibile, astfel incat endometrioza sa poata fi tinuta sub control. Mitul ca sarcina vindeca endometrioza poate fi periculos, deoarece poate crea asteptari nerealiste si poate priva femeile afectate de administrarea unui tratament corespunzator.

Mitul nr. 4: Histerectomia vindeca endometrioza

Histerectomia, adica indepartarea pe cale chirurgicala a uterului, este deseori considerata o solutie definitiva pentru endometrioza. Cu toate acestea, acest mit nu reflecta realitatea pentru multe dintre femeile care se confrunta cu aceasta afectiune. Endometrioza este o afectiune complexa care presupune dezvoltarea tesutului endometrial chiar si in afara uterului, astfel incat indepartarea uterului nu garanteaza eliminarea completa a acestei afectiuni.

Acest mit provine din ideea ca, daca uterul si, implicit, endometrul sunt indepartate, nu mai exista loc pentru cresterea tesutului endometrial. Totusi, endometrioza poate afecta si alte organe si structuri pelvine, precum ovarele, trompele uterine, peritoneul, vezica urinara si intestinul. Prin urmare, histerectomia nu va elimina tesutul endometrial care se afla in afara uterului si endometrioza poate continua sa provoace manifestari neplacute.

Histerectomia poate fi utila in cazurile severe de endometrioza care nu raspund la alte forme de tratament si in care uterul este o sursa semnificativa de durere sau sangerare. In unele cazuri extreme, histerectomia este combinata cu ovariectomia (indepartarea chirurgicala a ovarelor), pentru a reduce nivelurile de estrogen care stimuleaza cresterea tesutului endometrial. Totusi, chiar si in aceste cazuri, exista riscul ca tesutul endometrial sa ramana sau sa reapara in alte zone ale pelvisului, continuand sa provoace dureri si alte simptome.

Discuta deschis cu medicul tau despre toate optiunile de tratament disponibile si ia in calcul toate aspectele implicate, inainte de a lua o decizie privind histerectomia. Un plan de tratament bine gandit si personalizat poate face o diferenta semnificativa in tratarea acestei afectiuni complexe.

Mitul nr. 5: Endometrioza afecteaza doar femeile cu varsta fertila

Un alt mit cunoscut este acela ca endometrioza afecteaza doar femeile aflate la varsta reproductiva, adica intre 20 si 40 de ani. Desi endometrioza este diagnosticata cel mai frecvent in aceasta grupa de varsta, adevarul este ca aceasta problema de sanatate poate afecta femeile de toate varstele, inclusiv adolescentele si femeile aflate la postmenopauza.

Acest mit se bazeaza pe faptul ca endometrioza este influentata de ciclurile menstruale, deoarece tesutul endometrial reactioneaza la activitatea hormonilor care controleaza menstruatia (estrogenul si progesteronul). Cu toate acestea, endometrioza poate fi prezenta si la adolescente, care abia au inceput sa aiba menstruatii, dar si la femeile aflate la menopauza, la care ciclurile menstruale s-au oprit.

Adolescentele pot suferi si ele de endometrioza, desi diagnosticul poate fi adesea intarziat sau trecut cu vederea din cauza unui alt mit, si anume acela ca durerile menstruale severe sunt normale la aceasta varsta. Durerea severa in timpul menstruatiei si manifestarile gastrointestinale sunt semnale de alarma care ar trebui investigate in amanunt, pentru a depista din timp endometrioza sau alte afectiuni, precum si pentru a preveni eventualele complicatii.

Miturile despre endometrioza pot duce la confuzii si la administrarea de tratamente necorespunzatoare. Este important sa stii ce este adevarat si ce nu, cu privire la aceasta afectiune, si sa cauti informatii avizate si asistenta medicala specializata. Fiecare femeie merita un diagnostic si un plan de tratament care sa corespunda starii sale de sanatate. De aceea, daca te confrunti cu simptomele specifice endometriozei, discuta deschis cu medicul tau, pentru a gasi cea mai buna abordare terapeutica.

Bibliografie

  • https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(19)30496-0/fulltext
  • https://academic.oup.com/humupd/article/24/3/290/4859612
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1553465020305550